Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Neļauties pamestās ligzdas sindromam

Septiņu bērnu mamma Inese (60) dzīvo laukos, Latvijas pierobežā. Pirms dažiem gadiem mūžībā aizgājis vīrs, bet visi bērni, no kuriem vecākajam jau pāri trīsdesmit, ar savām ģimenēm dzīvo tālu projām, iegriezdamies dzimtajās mājās tikai paretam, tāpēc māte jūtas vientuļa. «Nav ar ko parunāt, tikai četras sienas un spilvens, bet tie neprot runāt,» Inese neslēpj savas sāpes un arī aizvainojumu, ka nav vairs bērniem tik vajadzīga, cik agrāk.

Ar šo sajūtu ir saskārusies liela daļa pieaugušo bērnu vecāku. Ineses likteņa biedre Anita (52) atzīst, ka jāprot šo aizvainojumu un vientulību neielaist sevī, jāmācās dzīvot sev. Anita pēc šķiršanās no vīra un bērnu aiziešanas sākusi rakstīt dienasgrāmatu, kas palīdzēja pārvarēt depresiju.

Tumsas, gaismas pieraksti

Anitai nelielo ādas blociņu uzdāvināja bijušie darba kolēģi dienā, kad viņa štatu samazināšanas dēļ tika atlaista no darba. Novēlējums bijis - lai lappusēs tiktu ierakstītas tikai labas domas. Darba zaudēšana vienlaikus sakritusi ar krīzi ģimenē. Tāpēc daudziem bijis pārsteigums, ka Anita aizgājusi no pašas iekoptām lauku mājām, noīrējusi nelielu istabiņu pilsētā un beidzot jutusies laimīga, kaut arī pēkšņi atklājušās smagas veselības problēmas. Tomēr viss pamazām nokārtojies, un viņa uzskata, ka tieši dienasgrāmatas pieraksti ir palīdzējuši, jo pieaugušajiem bērniem viņa ne visu ir stāstījusi - lai neapbēdinātu. «Atceros no savas jaunības, ka arī pati ne tik bieži vēlējos apciemot mammu, jo bija savas skriešanas. Vai es daudz iedziļinājos, kā mamma toreiz jutās? Tāpēc tagad nenosodu dēlu, kurš piezvana tikai tad, kad pats ir nelaimīgs, jo sastrīdējies ar meiteni.»

Anita domā, ka Inesei vajadzētu meklēt domubiedrus vienaudžu vidū, nevis lolot sevī sāpi, ka bērni ir aizmirsuši. Inese stāsta, ka pēc vīra nāves gribējusi otrreiz apprecēties, taču toreiz bērni pret šo ideju izturējušies noraidoši. «Kad nomira vīrs, nevajadzēja tik daudz domāt par bērniem, vajadzēja meklēt draugus, taču man likās, ka vajag dzīvot bērnu dēļ.» Ineses vienīgais laika kavēklis tagad ir portāls draugiem.lv, taču laukos ir pieejams tikai lēnais interneta pieslēgums.

Saiti nedrīkst pārraut

Arī mazpilsētas bibliotēkas vadītāja Ilze (51) šogad zaudējusi vīru, bet abi bērni dzīvo tālu no mājām. Viņai vissvarīgākais ir sajust, ka bērni nav zaudējuši smalko, trauslo saikni ar dzimto māju. «Meita Sanita (23) jau piekto gadu studē un strādā Rīgā. Smags bija viņas prombūtnes sākums, bet tagad esmu pieradusi. Lielā attāluma dēļ uz mājām atbrauc pāris reižu mēnesī, bet jūtu, ka grib uz mājām, un man tas ir svarīgi,» saka Ilze. Vakaros viņa skatās televīziju un sarakstās ar bērniem draugiem.lv vai arī runā pa telefonu, izmantojot bezmaksas tālsarunas. «Tā jau ir realitāte, kas jāpieņem, - bērns izaug un aiziet savā dzīvē. Manī nav aizvainojuma, tikai negribētu zaudēt saikni ar viņiem! Arī no lauku mājas uz dzīvokli negribētu aiziet, jo kur tad bērni atbrauks ar savām ģimenēm?» - tā Ilze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?