Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Novada ķīviņam pa vidu ostas

Viens no iemesliem, kāpēc Mērsrags vēlas atdalīties no Rojas novada, ir bažas par iespējamo ostu apvienošanu. Līdzšinējo konkurentu nonākšana Rojas novada vadības kontrolētas vienotas valdes pakļautībā varētu nozīmēt to, ka mākslīgi tiktu stimulēta Rojas osta, kam patlaban situācija ir smagāka, nespējot nomaksāt kredīta procentus, un attiecīgi atņemt daļu kravu Mērsragam.

Ostu apvienošana varētu būt nopietns arguments, kas apgrūtinātu atsevišķu novadu izveidošanu. Rojas novada domes priekšsēdētājs Jānis Žoluds, kurš tagad ir arī Mērsraga ostas valdē, gan mierina, ka bažām nav pamata un abas ostas turpinās attīstīties atsevišķi.

Bažas par lēmumiem

Situācijā, kad katrs Rojas novada domes lēmums tiek uzņemts ar neslēptām Mērsraga iedzīvotāju aizdomām, pašvaldības vadība tomēr izšķīrās nomainīt savus pārstāvjus Mērsraga ostas valdē, atceļot bijušo valdes priekšsēdētāju Aigaru Šteinbergu un iepriekšējo novada domes priekšsēdētāju Albertu Neilandu un viņu vietā ieceļot Rojas pašreizējo galvu Jāni Žoludu un deputātu Agri Jansonu. Jaunā valde ir izveidota, bet vēl ne reizi nav sanākusi. Valsts ieceltais Mērsraga ostas valdes loceklis Viesturs Silenieks (ZZS) uzskata, ka šis solis bijis neapdomīgs: «Es paredzu lielas problēmas, ņemot vērā konfliktsituāciju. Mērsraga osta visu laiku ir attīstījusies, Rojas ostai ir problēmas ar valsts galvoto kredītu, visu laiku ir runas, ka tā iet uz putēšanu.» Taču no ZZS sarak-sta ievēlēto J.Žoludu ne Zaļā partija, ne Latvijas Zemnieku savienība ietekmēt nevarot - viņš nav ne vienas, ne otras partijas biedrs.

J.Žoluds uzskata, ka nav noticis nekas īpašs un abās ostās sāktā stratēģija nemainīsies - attīstība kā bijusi, tā būšot. Bažas, ka Rojas ostas problēmas tiks risinātas uz Mērsraga rēķina, viņš nosauca par muļķībām. Bijušais Mērsraga ostas valdes priekšsēdētājs A.Šteinbergs pauda cerību, ka iesāktie darbi neapstāsies.

Ieteica ministrija

Ideja apvienot abas ostas vienotā struktūrā radusies Satiksmes ministrijā (SM), lai sekmētu novada turpmāko uzņēmējdarbības attīstību, kas lielā mērā ir atkarīga no sekmīgas Rojas un Mērsraga ostu darbības, pastāstīja SM sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle. SM gan labi apzinoties, ka ostu darbība būtiski atšķiras. Rojas osta ir izteikta zvejas osta, Mērsragā ir kravu osta. Apvienojot ostu pārvaldes, kopējās kredīta saistības sasniegtu aptuveni 1,51 miljonu latu. «Ja novads sadalītos, kam tad paliks apvienotā osta? Tas varētu būt veids, kā Mērsragu noturēt novadā. Taču tas nav risinājums, tā nebūs dzīve,» uzskata V.Silenieks.

Šobrīd caur Rojas ostu notiek epizodiski kravu pārvadājumi, kuru ietekme uz reģiona ekonomisko aktivitāti ir nenozīmīga. Turklāt savulaik ņemtais kredīts joprojām sagādā lielas problēmas. Ostas pārvaldnieks Jānis Megnis neslēpa, ka 2002.gadā Parex bankā ņemtie Ls 550 000 ir pārkreditēti Nordea bankā, taču patlaban nav samaksāti Ls 24 000 procentu un Ls 10 000 kavējuma naudas. Valsts galvotais aizdevums bija domāts kuģu kanāla padziļināšanas darbiem. Darbi netika pabeigti, un joprojām notiek tiesvedība par naudas atguvi pret uzņēmēju grupu SIA Odense un Rhode Nielsen, kas veica padziļināšanu. «Valsts atbalstīja ne pārāk veiksmīgu biznesa plānu, bet tāpēc jau nevaram visu mūžu ar seju dubļos! Problēmas ar kredītu ļoti traucē, nevaram pieteikties Eiropas Zivsaimniecības fonda līdzekļu apguvei. Lai arī mēs esam lielākā zvejas osta Latvijā, ir jāsaglabā neliela kravu plūsma. Pērn kravu apgrozījums nokritās, jo bija krīze celulozes tirgū, bet šogad aukstajā ziemā Vakareiropa, šķiet, būs nodedzinājusi visu malku, un nozarē tas sola svētkus. Mums pietiktu, ja būtu trīs kuģi mēnesī. Janvārī bija divi. Negribam kaitēt Mērsragam, drīzāk savstarpēji koordinēt darbību,» izteicās J.Megnis.

Savukārt Mērsragā pērn pārkrauti 393,7 tūkstoši tonnu kravu, apkalpojot 145 konteinerkuģus. Sākta ostas kanāla padziļināšana līdz 8,25 metriem, piesaistot ERAF līdzekļus, tad Mērsraga osta varēs apkalpot lielākus kuģus, un tas ļaus kāpināt kravu apgrozījumu. Pērn pēc kravu apgrozījuma starp mazajām ostām Mērsrags bijis otrajā vietā pēc Skultes ostas. Arī Mērsragam ir kredīti, bet saistības pret bankām ir izpildītas. «Ostas stratēģijā nav paredzēta tās apvienošana ar kādu citu ostu, tas traucētu attīstībai un nenāktu par labu valstij,» uzsver Mērsraga ostas pārvaldnieks Jānis Budreika, kurš atšķirībā no Rojas kolēģa saskata konkurenci kravu pārkraušanas jomā.

Baumas un ēnas

Novada ļaužu vidū aktīvi tiek baumots par plānu ostas ne vien apvienot, bet arī privatizēt. Iespējams, tam pamatā ir valdības lēmums atsavināt vairākus nekustamos īpašumus, lai iegūtu līdzekļus Rojas ostas kredītsaistību izpildei. Ministri nav atbalstījuši Rojas ostas teritorijā esošu apbūvētu zemesgabalu nodošanu privatizācijai, ko bija ierosinājuši trīs uzņēmumi, jo likums liedz privatizēt ostas teritorijās esošās zemes. Baumu līmenī izskan arī viedokļi par ietekmīgu personu ietekmi uz abu ostu darbību. Visbiežāk piesaukts Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova vārds - viņš savulaik bijis Mērsraga deputāts. Taču publiski to neviens neapstiprina. «Loginova vārds tik daudz locīts, ka nezinu, kā viņš var paēst, - visu laiku jāžagojas. Ja kādam te ir intereses, es nezinu, kam un kādas tās ir,» apgalvoja J.Megnis. Paša L.Loginova viedokli vairāku dienu laikā neizdevās iegūt. Arī Rojas novada deputāts, viens no aktīvākajiem Mērsraga neatkarības aizstāvjiem Lauris Karlsons, nenoliedzot savu pazīšanos ar L.Loginovu, noraidīja baumas par viņa ietekmi ostā: «Mērsragā strādā daudzi pazīstami, ieredzēti un atzīti uzņēmēji. Vispirms mūs izmeta no ostas valdes, tagad acīmredzot jāpataisa melnus.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rojas osta Mērsraga osta

2009.g. pārkrauts aptuveni 30 000 tonnu kravu
Kredītsaistības 2010.g. sākumā - Ls 509 000

2009.g. pārkrauti 393,7 tūkstoši tonnu kravu
Kredītsaistības - ap 1 miljonu eiro (ap Ls 700 000)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?