Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Optometriste ar azartu

«Brīnos, kā te pacieš visas manas nerātnības! Laikam jau neesmu tā sliktākā speciāliste,» smejas Pasaules optikas optometriste Jeļena Slabcova (30). Viņas «nerātnības» ir vēlme profesijas ietvaros izmēģināt jaunas nodarbes - gan darbu ar optometrijas studentiem, gan lekciju lasīšanu citiem redzes korekcijas speciālistiem kvalifikācijas celšanas kursos, gan dažādu starptautisku konferenču apmeklēšanu. «Neesmu tāds cilvēks, kas ir ar mieru strādāt tikai optikā, gribas vēl un vēl. Domāju, ka tas, kurš meklē, dažādību arī atrod,» teic Jeļena.

No mazas skoliņas

Fizika Jeļenai ir sirdslieta, toties medicīna - kā pati saka, asinslieta jeb ģimenes profesija, tāpēc savā karjerā viņai gribējies šīs abas jomas savienot. Viens variants bija medicīniskā fizika Rīgas Stradiņa universitātē, taču Jeļena, uzzinājusi, ka ir arī tādi optometristi Latvijas Universitātē (LU), iestājās tajos un tika uzņemta budžeta grupā.

Par optometriju studiju sākumā Jeļena zināja tikai to, ka tās pamatā ir fizikas un matemātikas likumi un ka tā saistīta ar redzes korekciju, lai gan nav acu slimību ārstēšana. «Biju meitene no laukiem, mums Sauriešos bija ļoti maza skoliņa, tikai deviņi cilvēki klasē, bet liela daļa kursabiedru nāca no lielajām ģimnāzijām, licejiem. Sākumā domāju - ak, Dievs... Toties beigās mācījos vislabāk visā kursā. Un ne jau tāpēc, ka tam veltīju daudz laika,» Jeļena stāsta. Viņai bijis labs eksakto zināšanu pamats, bet vēlāk, apgūstot medicīniskos priekšmetus, Jeļena jau iemanījusies aptvert kopsakarības arī bioloģijā, kas iepriekš likusies tikai iezubrījama lieta.

Jaunajiem optometristiem nākotnes darbavietu izvēle savā ziņā ir vienkāršāka nekā citās profesijās - optiku Latvijā ir tik, cik ir. Jeļenas studiju laikā bija trīs galvenie varianti - Pasaules optika, Vision Express vai Coberg optika -, un meitene nešaubījās, ka pirmā viņai būs īstā. Saistīja kaut vai tas, ka katram pacientam tur tika veltīta pusstunda, nevis desmit minūtes. «Tā var uztaustīt problēmas, par ko cilvēks varbūt nemaz nav aizdomājies, ka tām var būt saistība ar redzi, acīm,» Jeļena pamato. Darba gaitas viņa sāka jau pēc 3. kursa. «Apzinājos, ka nevarēs tā - vispirms pabeigšu augstskolu, un tad visi mani gribēs ņemt darbā. Jau mācoties jāredz, kā viss notiek.»

Aizmirsusi, kā vārīt zupu

4. kursā Jeļena sāka strādāt par optometrista asistenti. Tas bija darbs klientu apkalpošanas zālē, taču viņa teic, ka šad tad aizvietojusi optometristu arī kabinetā. Lai to varētu darīt legāli, Jeļena izvēlējās turpināt mācības optometrijas 2. līmeņa profesionālajā programmā. Tagad viņa mērķē uz doktorantūru. «Vēlos attīstīties.» Vai gribas arī pāriet tikai uz akadēmisko lauciņu? «Ja optometrists pāris dienu nedēļā nestrādā kabinetā, kā viņš var saprast kaut ko no teorijas?» Jeļena atvaicā.

Jāteic, darbs tikai optikā ar brillēm un lēcām Jeļenai šķiet mazliet vienmuļš, tāpēc viņa iesaistījusies optometrijas studentu praktiskajā apmācībā, apmeklē arī zinātniski praktiskās konferences Latvijā un ārzemēs, kur iegūtajā pieredzē dalās ar kolēģiem. Tā gan viņi, gan arī Jeļena tiek ne vien pie jaunām zināšanām, bet arī pie kredītpunktiem, kas jākrāj, lai ik pēc pieciem gadiem izietu optometristiem obligāto resertifikāciju. Daudzveidīgās nodarbes Jeļenai šķiet labākais veids, kā izkopt profesionalitāti, taču tās paņem daudz laika, un Jeļena smej, ka mājās vīrs jau iemācījies pats marinēt sēnes, kamēr viņa drīz būšot aizmirsusi, kā jāvāra zupa. Lai kompensētu aizņemtību, abi gan divatā brīvdienās sporto, iet uz kino, teātri. «Cenšos būt arī sieva, nevis tikai optometriste,» Jeļena saka.

Saprotas arī ar kašķīgajiem

Lauciņš, kurā Jeļena jūtas viszinošākā, ir kontaktkorekcija, sevišķi darbs ar specifiskām kontaktlēcām, ko Rīgā veic salīdzinoši maz optometristu. Ar kontaktkorekciju viņa kādu brīdi nodarbojās arī Dr. Solomatina Acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centrā, taču pacienti uz klīniku lielākoties nāca ārstēt acu slimības, nevis iegādāties brilles vai lēcas; viņu nebija diez cik daudz, un Jeļenai kļuva garlaicīgi. Darbs ar cilvēkiem viņai tomēr ļoti patīk, jo gribas palīdzēt. «Tas mani iedvesmo. Saskarsmē ar pacientiem aizmirstu par savām problēmām,» Jeļena teic un piebilst, ka arī kašķīgi klienti nomierinoties, ja ar viņiem aprunājas mierīgi un saprotoši, nereaģējot uz kaprīzēm. Tikai reizi gadījies pacients, kas vizītes laikā pagriezies un aizgājis. Vēlāk uzzinājusi - psihiski nelīdzsvarots cilvēks.

Savu maģistra darbu Jeļena raksta par bērnu redzi; viņa uzskata, ka tās aizsardzība Latvijā pieklibo. Pasaulē bērniem redzi pārbauda reizi gadā, bet pie mums ir liela pauze starp pārbaudi pirms skolas gaitu sākšanas un nākamo - padsmit gadu vecumā, kad daudziem jau nepieciešamas stipras brilles. «Varbūt mēs problēmas noķertu ātrāk, ja būtu profilakse. Iespējams, bērns mācās sliktāk tāpēc, ka neredz, kas rakstīts uz tāfeles,» Jeļena saka. LU iegādāta specifiska bērnu redzes skrīninga aparatūra, un Jeļena iesaistījusies projektā, lai bērnu redzes aizsardzības programmu izvērstu valsts līmenī.

Par situāciju Latvijas optometristu vidē Jeļenai gan nav nekā slikta, ko teikt. Optikas firmu ir daudz, lai gan, salīdzinot ar, piemēram, Ziemeļvalstīm, vēl ir, kur augt. Optometristi te gūst ļoti labu izglītību. To novērtē arī ārzemēs, kur šī profesija ir ļoti pieprasīta. Pieprasījums nekrītas arī Latvijā - Jeļena teic, ka optikas uzņēmumi turpina papildināt savas optometristu komandas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2009
lektore SIA Optometrijas centrs un Vision Express Baltija redzes korekcijas speciālistu kvalifikācijas celšanas kursos
Kopš 2008
klīniskās prakses vadītāja LU optometrijas studentiem
2008
optometriste un kontaktkorekcijas speciāliste Dr. Solomatina Acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centrā
Kopš 2005
optometriste un kontaktkorekcijas speciāliste SIA Optometrijas centrs
2003-2005
optometrista asistente SIA LU Optometrijas centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?