Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Panikas cunami norauj biržu indeksus

Nopūtas un nepatīkamas atmiņas par 2008. gadā piedzīvoto pāršalkušas ASV, Āzijas un Eiropas biržas pēdējo diennakšu laikā. Eiropas biržu akciju cenu indeksa kritums piektdien bija skaidrs apliecinājums, ka iestājusies krīze ticībā, ka eirozonas līderi spēs tikt galā ar ekonomikas samilzušajām problēmām. Pirms tam tas pats notika ASV, kur vadošie fondu biržu indeksi kritās vidēji par 4-5% (Eiropas un Āzijas - par 2-4%). Notiekošais radījis bažas, ka var atkārtoties pirms dažiem gadiem piedzīvotās krīzes scenārijs.

Par galvenajiem šā brīža fondu tirgus (kā arī naftas, metālu u. c. cenu) lejupslīdes cēloņiem analītiķi uzskata sliktos ekonomiskās izaugsmes rādītājus ASV, kas ir daudz zemāki, nekā gaidījuši eksperti, un rada bažas, ka ASV ekonomika var atkal ieslīgt recesijā, kā arī nozīmē parādu krīzi eirozonā.

Uzdevums politiķiem

Kā raksta britu izdevums The Guardian, panikai finanšu tirgos «ir divi galvenie iemesli - viens hronisks, bet otrs - akūts». Pirmais ir pastāvīgās bailes, ka rietumvalstu ekonomika ir izlietojusi tai atvēlēto degvielu, bet joprojām nav sasniegusi pieņemamu ātrumu. Otrais - bažas, ka Spānija un Itālija šobrīd iet Grieķijas pēdās, jo aizņemas naudu ar bīstami augstiem procentiem.

Uz eirozonas parādu krīzi analītiķi raugās ļoti skeptiski. Pašlaik investoriem ir nepieciešama miera osta - ASV Valsts kases parādzīmes, Šveices franki un zelts, toties nevienam nav vajadzīgi aktīvi, kas asociējas ar eirozonas «perifēriju». Nelaime ir, ka eirozonas «perifērija» visu laiku paplašinās: ugunslīnijā nonākušas Itālija un Spānija, radušies draudi Beļģijai.

Politiķu uzdevums ir atbalstīt Eiropas bankas, izsniegt ātrus un lētus kredītus Spānijai un Itālijai, aizsargāt ekonomikas reālo sektoru. Taču tam ir vajadzīga nauda, kā arī valsts pārvaldes māksla, kura no Eiropas politikas ir izzudusi, teikts The Guardian. Arī Financial Times norāda, ka tikai politiķiem ir iespējams atgriezt ticību ekonomikas izaugsmei.

Savukārt, kā intervijā aģentūrai Bloomberg izteicies pasaules lielākās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas iShares-BlackRock Inc (kompānija pārvalda aktīvus 3,66 triljonu ASV dolāru vērtībā) vadošais investīciju stratēģis Rass Kosteriks, investori sāk saprast, cik ļoti pēdējo mēnešu laikā palēninājusies globālās un ASV ekonomikas attīstība. «Ja kas tiešām uztrauc investorus, tad tā ir aizvien pieaugošā budžeta līdzekļu ekonomēšana Eiropā un ASV, kā arī fakts, ka procentu likmes jau ir nulles līmenī un nav saprotams, kā šādā situācijā var rīkoties valdības,» piebildis R. Kosteriks.

Sazvērestību teorija

Analītiķi īpaši norāda, ka nav attaisnojušās cerības, ka, līdzko ASV panāks vienošanos par valsts parāda griestu palielināšanu, problēmas mazināsies.

ASV makroekonomiskie rādītāji nevieš optimismu. Ja tie nesāks uzlaboties, tad ASV ekonomikai draud recesija. Jāpiebilst gan, ka piektdien publiskotie dati par darbavietu skaita izmaiņām un bezdarba līmeni valstī bija mazliet labāki par cerēto.

Atsevišķos plašsaziņas līdzekļos izskanējis arī viedoklis, ka šābrīža situācija būtība ir izdevīga ASV. Tai patlaban ir vitāli nepieciešami aizdevumi, bet brīžos, kad krasi samazinās pieprasījums pēc riska aktīviem, tikpat strauji palielinās pieprasījums pēc aizsargātiem un stabiliem finanšu instrumentiem, viens no kādiem ir ASV Valsts kases obligācijas. Pieprasījuma pieaugums attiecīgi palielina obligāciju cenu un ļauj samazināt procentu likmi, kā rezultātā saruks cena, kādu ASV nākas maksāt par aizņemšanos.

Vairākums ekspertu tomēr ir vienisprātis, ka panika finanšu tirgos radusies slikto makroekonomisko rādītāju dēļ un ka situāciju vēl iespējams glābt, politiķu un centrālo banku kopīgiem spēkiem iepludinot ekonomikā papildus līdzekļus. Tajā pašā laikā procentu likmes kopumā, kā jau minēts, atrodas ļoti zemā līmenī. Eiropas Centrāla banka ceturtdien arī pieņēma lēmumu atstāt procentu likmi iepriekšējā - 1,5% - līmenī. ASV Federālo rezervju sistēmas valde savukārt uz sēdi sanāks 9. augustā, un tieši no šajā sēdē pieņemtā lēmuma lielā mērā būs atkarīga pasaules ekonomikas nākotne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?