Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Par ko maksā mūsu Latvijas valsts

Pagājušajā valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē par valsts drošības jautājumiem uzstājās Austrumeiropas politikas pētījumu centra vadītājs Andris Kudors, kurš, balstoties uz centra veiktajiem pētījumiem, pamatoja to, ko vairākums nojauš un jūt: Krievijas ģeopolitiskā interese par Latviju un mēģinājumi cīnīties par politisko varu mūsu valstī pieaug, un tas jāuzlūko kā nacionālās drošības jautājums.

Es teiktu vairāk - Krievijā vairojas impēriskas tendences, apdraudot tās neatkarīgās kaimiņu valstis, kas atbilstoši Krievijas ārpolitikas pamatnostādnēm ietilpst «krievu pasaules» robežās. Pamazām, bet sistemātiski ar plašsaziņas līdzekļu, nevalstisko organizāciju un arī skolu sistēmas palīdzību tiek grauta Latvijas pilsoņu ticība Latvijas neatkarībai un organizēta pret valsts pamatiem noskaņota sabiedrības daļa.

Ir labi, ka augstas valsts amatpersonas sākušas publiski izmantot tādus jēdzienus kā ārvalstu «maigā vara» vai «informatīvais karš». Par to ir jārunā, un tas sabiedrībai, protams, jāzina. Tomēr jocīgi šķiet kas cits. Tā vietā, lai Latvijas valsts sakopotu līdzekļus informatīvai aizsardzībai (sabiedriskajam pasūtījumam Latvijas medijiem, valstiskai audzināšanai skolās utt.), nodokļu maksātāju nauda joprojām tiek tērēta naidīgu spēku informatīvai propagandai.

Skolo bērnus, būdams nelojāls...

Populārās latviešu rokgrupas Skyforger (Debesu kalējs) dziesmā zīmīgi citēts pasakas Kurbads ļaunuma simbols Melnais jātnieks: «Tūkstoš ausu manī klausās/Akli seko katram vārdam/Jūs jau paši mani saucāt/Paši man šo ceļu rādāt...» Diemžēl jāatzīst, ka mēs paši «rādām ceļu» tiem, kas pamazām jauc ārā pamatus, uz kuriem veidota Latvijas valsts.

Spilgts pēdējo dienu piemērs ir Rīgas 40. vidusskolas skolotājs Vladislavs Rafaļskis, kurš radio intervijā izpaudās tieši: «Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu.» Tā runā valsts algots skolotājs. Ja tāda ir atklātā valoda, tad kas tiek runāts mācību stundās aiz aizvērtām durvīm? Un cik daudz Latvijā ir šādu uzskatu pedagogu, kuriem nav bijusi izdevība vai uzdrošināšanās izpausties atklāti? Par Latvijas rītdienas paaudzes audzināšanu V. Rafaļskis turpina saņemt valsts naudu arī tagad... Ar šo situāciju pagaidām samierinās gan izglītības ministrs, gan Rīgas mērs, gan skolas vadība.

Esmu aicinājis 40. vidusskolas vadītāju ierasties Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē un situāciju pārrunāt. Situācijas nosacīts atrisinājums var būt tikai viens - šādam skolotājam jāpārtrauc strādāt ar bērniem. «Nosacīts» tāpēc, ka atsevišķs gadījums kalpos par mācību, bet neizmainīs sistēmu. Pētnieks A. Kudors līdzās citiem ekspertiem atzīst, ka dalīta izglītības sistēma ir Latvijas vārīgā vieta un ilgtermiņa uzdevums ir virzīties uz valsts apmaksātu izglītību tikai valsts valodā.

Kādu informāciju finansējam

No 2007. gada līdz 2011. gadam Latvijas pastam aprēķinātās kompensācijas par abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu sniegšanu kopā veido gandrīz 20 miljonus latu, par to ik gadu maksājot ap četriem miljoniem latu. Lai palīdzētu nodrošināt pasta piegādi, Latvijas iedzīvotāji maksājuši Ls 4,09 milj. 2007. gadā, Ls 3,93 milj. 2008. gadā, Ls 4,98 milj. 2009. gadā, Ls 3,29 milj. 2010. gadā un Ls 3,22 milj. 2011. gadā. Kā liecina Satiksmes ministrijas informācija, pašreiz viena abonētā preses izdevuma piegādes faktiskā pašizmaksa ir Ls 0,17 , un pusi kompensē no valsts budžeta.

Rodas jautājumi. Vai visi preses izdevumi kalpo sabiedrības interesēm tādā mērā, lai joprojām ļoti lielās taupības apstākļos tos faktiski finansētu? Vai Latvijas iedzīvotājiem jāmaksā par divvalodības aģitāciju, regulāru valsts izsmiešanu un viena atsevišķa politiska spēka neierobežotu reklāmu, kādu vērojam krievu valodā rakstošajā presē? Kas ir tā informācija, par kuras izplatīšanu valsts ir gatava maksāt?

Ņemot šo vērā, būtu jāsāk nopietna diskusija par to, vai valsts atbalsts preses piegādei nebūtu jāsašaurina līdz atbalstam tikai tiem rakstošajiem medijiem, kas Latvijas sabiedrību uzrunā valsts valodā. Pēc aptuveniem aprēķiniem, kompensējot izdevumus tikai izdevumiem latviešu valodā, valsts katru gadu ietaupītu apmēram Ls 1 milj. Daudz vai maz? Droši vien atkarīgs no salīdzinājuma. Bet tas vien, ka paši finansējam pret valsts pamatiem vērstu propagandu, šķiet necienīgi.

Šie piemēri nav vienīgie...

Valsts pastāv tik ilgi, kamēr pilsoņiem tā ir nozīmīga un viņi gatavi ieguldīt darbu un līdzekļus tās stiprināšanā. Valsts būtība ir kultūras un vēsturiskā kopībā balstīta pilsoņu sadarbība, savstarpēja pašpalīdzība un atbalsts savējiem. Ir daudz jomu, kurās līdzšinējā sistēma būtu pārskatāma, uzdodot jautājumu, vai tā kalpo Latvijas kā nacionālas un neatkarīgas valsts interesēm un vai tā ir izdevīga Latvijas pilsoņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

*Saeimas deputāts, Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?