Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Pasaule nevienojas par narkopolitikas izmaiņām

Uz nevienprātības nots noslēdzās šonedēļ Ņujorkā notikusī ANO Ģenerālās asamblejas īpašā sanāksme par narkotikām - pirmā gandrīz 20 gadu laikā. Pasaules valstis ir sašķeltas nostājā par to, kādai turpmāk vajadzētu būt narkotiku kontroles politikai. Vairākums valstu atbalsta gandrīz pilnīgu narkotisko vielu aizliegumu un stingrus sodus par to izplatīšanu un lietošanu. Savukārt mazākumā esošās valstis norāda, ka globālais karš pret narkotikām ir izgāzies, tāpēc iesaka legalizēt daļu no apreibinošajām vielām un dekriminalizēt narkotiku lietošanu.

Jāmaina fokuss

Sanāksme, kas notika no otrdienas līdz ceturtdienai, tika sarīkota pēc triju Latīņamerikas valstu - Meksikas, Kolumbijas un Gvatemalas - iniciatīvas. Tās gadiem ar drastiskām metodēm ir cīnījušās pret narkokarteļiem, šajā karā dzīvību zaudējuši desmitiem tūkstošu cilvēku. Tomēr narkotiku bizness turpina plaukt un zelt, lielā mērā pateicoties amatpersonu korupcijai, ko veicina naudīgie karteļi.

Meksikas, Gvatemalas un Kolumbijas līderi sanāksmē iestājās par «humānāku» pieeju narkotiku problēmas risināšanai, līdzšinējo globālo stratēģiju cīņā pret narkotikām nodēvējot par izgāšanos. Pēdējā ANO sanāksmē par narkotikām 1998. gadā valstu līderi vienojās, ka līdz 2008. gadam ir jācenšas īstenot mērķi «no narkotikām brīva pasaule». Tas nozīmēja pilnīgu narkotiku izskaušanu un bargus sodus arī to lietotājiem.

«Viena no būtiskām izmaiņām, kas nepieciešama pašreizējai narkotiku kontroles politikai, ir fokusa maiņa no cīņas pret narkotiku izplatīšanu uz apreibinošo vielu pieprasījuma samazināšanu,» sanāksmē sacīja Gvatemalas prezidents Džimijs Moraless-Kabrera. Savukārt viņa Meksikas kolēģis Enrike Penja Njeto brīdināja, ka skarbi sodi narkodīleriem un narkotiku lietotājiem «rada marginalizācijas un noziedzības burvju loku».

Arī ANO uzskata, ka līdzšinējā politika ir jāmaina. Organizācijas paspārnē esošais Narkotiku un noziedzības apkarošanas birojs (UNODC) sanāksmes pirmajā dienā nāca klajā ar jaunām starptautiskām rekomendācijām efektīvākai narkotiku kontrolei.

Dokumentā uzsvērta nepieciešamība dekriminalizēt marihuānu, nodrošināt universālu pieejamību medicīnā izmantojamām kontrolētajām vielām, ieviest krimināltiesību sistēmas reformas, samazinot obligātos ieslodzījuma minimālos termiņus un atceļot nāvessodu par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām, un atzīt marihuānas izmantošanu medicīnā, raksta izdevums The Los Angeles Times.

Sanāksmē Meksikas prezidents paziņoja, ka atbalstīs marihuānas legalizāciju medicīniskiem un zinātniskiem nolūkiem, kā arī atļaus palielināt personīgajai lietošanai paredzētās marihuānas daudzumu, kas pašlaik ir pieci grami.

Atbalsta brutālu pieeju

Vairākums sanāksmes delegātu nobalsoja par deklarāciju, kurā atzītas līdzšinējās politikas neveiksmes un izteikts mudinājums pastiprināt valstu sadarbību cīņā pret starptautiskajiem narkotiku izplatīšanas tīkliem.

Tomēr dokumentā saglabāta nostāja, ka ir jāsoda visu veidu narkotiku lietošana, izņemot gadījumus, kad tas nepieciešams medicīniskos un zinātniskos nolūkos. Deklarācijā uzsvērta nepieciešamība ieviest «samērīgus» sodus par narkotiku izplatīšanu un lietošanu, bet tajā nav ne vārda par nāvessodu.

Ne visas pasaules valstis atbalsta liberālāku narkotiku kontroles politiku. Piemēram, Krievija un Ķīna iestājas par brutālāku cīņu pret narkotikām. Savukārt Irāna, Saūda Arābija, Indonēzija un Singapūra nevēlas atcelt nāvessodu par narkotiku lietošanu. «Mēs vēlamies no narkotikām brīvu sabiedrību, nevis pret narkotikām tolerantu sabiedrību,» pirms samita paziņoja Singapūras Iekšlietu ministrija.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss bija sarūgtināts, ka deklarācijā netika uzsvērta nepieciešamība novērst narkotiku lietotāju izstumšanu no sabiedrības, nepiemērot nāvessodu par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām, un padarīt obligātu narkomānu ārstēšanu, raksta The Guardian.

Viņš cer - pasaule sapratīs, ka līdzšinējā pieeja ir greiza un narkotiku problēmu nepieciešams risināt citādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?