Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Patvaļa milicijā kā uz delnas visai Krievijai

Krievijā izvērsušās karstas diskusijas par valdošo patvaļu milicijā pēc tam, kad no darba tika atlaists milicis, kurš internetā ievietotā videopaziņojumā atklāja nelikumības, ko veic viņa priekšniecība. Krievijas presē parādījies secinājums, ka tie, kam jāsargā likums, to pārkāpj.

Padara par grēkāzi

Krievijas dienvidu pilsētas Novorosijskas milicijas majors Aleksejs Dimovskis tika atbrīvots no amata dažas dienas pēc tam, kad novembra sākumā internetā bija ievietojis videopaziņojumu, kurā vērsās pie premjerministra Vladimira Putina un apgalvoja, ka miličus piespiež strādāt brīvdienās, par to nesamaksājot piemaksu, liek atklāt neesošus noziegumus un sodīt nevainīgus cilvēkus. Pēc informācijas parādīšanās valsts presē iekšlietu ministrs Rašids Nurgalijevs paziņoja, ka pārbaudēs nekas tāds nav atklāts. Savukārt A.Dimovskis tika apvainots neslavas celšanā kolēģiem un Krasnojarskas reģiona milicijai.

Graujošs tēls

Milicija mūsdienu Krievijā jau sen vairs nevienu nesargā, bet atņem naudu. Tieši tāds viedoklis par miliciju izveidojies vidējam Krievijas iedzīvotājam. Un tas ir labākajā gadījumā, jo dažkārt milicija arī sasit, bet reizēm - nosit.

Kādas Maskavas milicijas nodaļas priekšnieks Deniss Jevsjukovs šā gada aprīlī pēc vētrainām savas 32.dzimšanas dienas svinībām restorānā devās uz tuvējo lielveikalu, līdzi paņēmis pistoli. Veikalā milicis sarīkoja apšaudi, nogalinot trīs, bet ievainojot deviņus cilvēkus.

Savas rīcības motīvus D.Jevsjukovs nevarēja paskaidrot. Izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka viņš bērnībā guvis galvas traumu un ārstējies bērnu psihiatriskajā slimnīcā. Tas viņam netraucēja izmācīties par milici un kļūt par nodaļas priekšnieku. Gaismā nāca arī fakts, ka D.Jevsjukovs periodiski parādījies minētajā lielveikalā, ņēmis produktus un par tiem nenorēķinājies. Veikala darbinieki neiebilduši.

Oktobrī bija vēl kāds gadījums, kas liecina par milicijas darbinieku vidū valdošo visatļautību. Tuvas republikā ceļu inspektors apstādināja automašīnu, kurā atradās jauns vīrietis un viņa draudzene. Pie stūres sēdošais jaunietis, kā vēlāk apgalvoja milicis, bijis piedzēries, uzvedies izaicinoši un draudējis ar priekšmetu, kas atgādinājis pistoli.

Milicis ar šāvienu galvā nogalināja vīrieti un smagi ievainoja sievieti. Izmeklēšanā noskaidrojās, ka jaunietis bijis skaidrā, bet viņa vienīgais pārkāpums bijusi braukšana bez vadītāja apliecības.

Vajadzīgas reformas

Krievijas cilvēktiesību aizstāvji nosauc desmitiem līdzīgu gadījumu, kad miliči lietojuši nesamērīgu spēku. Parasti šādos gadījumos neviens netiek sodīts.

Situācijas risināšanai bieži tiek piesauktas reformas. Eksperti uzskata, ka pirmām kārtām būtu jāsamazina milicijas darbinieku skaits, kas šodien sasniedz 13 miličus uz 1000 iedzīvotājiem. Vairākumā valstu uz šādu iedzīvotāju skaitu ir trīs līdz četri policisti.

Tiek piedāvāts mainīt milicijas nosaukumu, pārdēvējot to par policiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?