Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pērn strauji audzis izpildīto nāvessodu skaits

Pasaulē pagājušajā gadā ievērojami audzis izpildīto nāvessodu skaits, iezīmējot triecienu cilvēktiesību aktīvistu centieniem izskaust soda veidu, ko tie sauc par «cietsirdīgu un necilvēcīgu». Nāvessods pērn izpildīts vismaz 778 cilvēkiem, kas ir teju par 15% vairāk nekā gadu pirms tam, vēsta cilvēktiesību aizstāvju organizācijas Amnesty International ziņojums par 2013. gadu.

Eiropa «brīva»

Izpildīto nāvessodu straujo kāpumu organizācija saista ar Irānu, kurā dzīvība atņemta vismaz 369 notiesātajiem, un Irāku, kurā sods izpildīts 169 cilvēkiem. Tomēr abas valstis izpildīto nāvessodu skaita ziņā pārspēj Ķīna. Valsts noklusē datus par nāvessodu izpildi, taču Amnesty International pārliecināti, ka pērn Ķīnā dzīvība atņemta tūkstošiem cilvēku, kas ir vairāk nekā pārējās pasaules valstīs kopā.

Lai arī izpildīto nāvessodu skaits pērn audzis, pasaulē arvien vairāk valstu atturas no šī soda veida. «Tikai neliela daļa valstu atbildīga par lielāko daļu šo bezjēdzīgo un valsts sponsorēto slepkavību. Tās nevar apturēt kopējo progresu, kas panākts cīņā par šī soda veida atcelšanu,» Amnesty International ģenerālsekretāru Salilu Šetiju citēja BBC.

2013. gadā nāvessods izpildīts 22 valstīs, kas gan ir par valsti vairāk nekā gadu pirms tam. Netiek izslēgts, ka nāvessodi varētu būt izpildīti Ēģiptē vai Sīrijā, taču tam nav apstiprinājuma. Šonedēļ Ēģipte izsauca plašu starptautisku nosodījumu, piespriežot nāvessodu 529 Musulmaņu brālības atbalstītājiem. Tā bija pirmā reize valsts vēsturē, kad nāvessods piespriests vienlaikus tik lielam skaitam cilvēku.

Līdz šim vienīgā valsts Eiropā, kas aizvien kā augstāko soda mēru piemēroja nāvi, bija Baltkrievija, taču pērn tajā nevienam notiesātajam netika atņemta dzīvība, padarot Eiropu par «brīvu no nāvessodiem».

Kļūdās arī tiesas

Amnesty International jau septiņdesmitajos gados uzsāka cīņu pret nāvessodiem, kas vērtējams kā pretrunīgs soda veids. Lai gan tā atbalstītāji uzstāj, ka nāvessods garantē to, ka noziedznieks vairs nekad nevarēs no jauna pastrādāt noziegumu, un bailes no nāves spēj atturēt cilvēkus no smagu noziegumu izdarīšanas, kritiķi šo soda veidu sauc par nepieņemamu un necilvēcīgu.

Kritiķi aizrāda, ka nāvessods ir nogalināšana, kas pārkāpj cilvēka tiesības uz dzīvi. Nav tiešu pierādījumu, ka šāds soda veids palīdzētu mazināt noziedzības līmeni, turklāt tiesu procesi nav nekļūdīgi. Pastāv gadījumi, kad notiesātais vēlāk tiek attaisnots, taču nāvessoda izpilde ir neatgriezeniska, un nevainīgajam vairs nevar «atdot» dzīvību.

Šomēnes ASV atbrīvots uz nāvi notiesāts vīrietis, kurš cietumā pavadījis gandrīz 30 gadu. Slepkavībā apsūdzētais 64 gadus vecais Glens Fords, kurš vienmēr uzstājis uz savu nevainību, atbrīvots pēc tam, kad parādījās jauni pierādījumi, kas vēstīja, ka noziegumu pastrādājis kāds cits.

Vakar Japānā no cietuma izlaists 78 gadus vecais Ivao Hakamada, kurš, gaidot nāvessoda izpildi, aiz restēm pavadīja 45 gadus un 2011. gadā iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā uz nāvi notiesātais, kurš visilgāko laiku gaidījis soda izpildi.

I. Hakamadam, kurš bija profesionāls bokseris, 1968. gadā piespriests nāvessods par sava priekšnieka, viņa sievas un divu bērnu noslepkavošanu. Vīrietis sākotnēji vainu noliedza, taču pēc 20 dienu nopratināšanas, kuras laikā viņš sists, atzinies nodarījumā. Vēlāk viņš liecību atsauca, uzsverot, ka atzinis sevi par vainīgu pēc tam, kad ticis fiziski iespaidots.

I. Hakamada atbrīvots no cietuma un viņa lietu nolemts pārskatīt pēc tam, kad aizstāvība pierādīja, ka uz upura apģērba fiksētie DNS paraugi, kam esot jābūt slepkavas asinīm, neatbilst I. Hakamadas DNS.

Par I. Hakamadas nevainības pierādīšanu gadu desmitiem cīnījās viņa māsa, un, pateicoties garajiem apelācijas prasību izskatīšanas procesiem, vīrietim nebija izpildīts nāvessods. Lielu daļu mūža viņš pavadījis vieninieku kamerā un tagad cieš no garīgās veselības problēmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?