Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Personīgie uzbrukumi aizēno Klintones un Trampa debates

Stūrī iedzītais ASV Republikāņu partijas prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps draudēja ieslodzīt cietumā demokrātu konkurenti Hilariju Klintoni, ja pēc novembrī paredzētajām vēlēšanām kļūs par Baltā nama jauno saimnieku. Šie miljardiera izteikumi visspilgtāk raksturo naktī uz pirmdienu notikušās ASV prezidenta amata pretendentu otrās televīzijas debates, kuras apskatnieki jau nodēvējuši par vienām no visu laiku «netīrākajām». Konkurentu abpusējie apvainojumi bira kā no pārpilnības raga.

Tramps izvelk Bila kārti

Jau pirms debašu sākuma bija skaidrs, ka tas būs «asiņains» vakars. 48 stundas iepriekš atklātībā bija nonācis 2005. gadā veikts audioieraksts, kurā D. Tramps kādam televīzijas šova vadītājam privātā sarunā lielās ar to, ka viņš kā ļoti slavens cilvēks var atļauties apgrābstīt un noskūpstīt svešas sievietes bez viņu piekrišanas.

Savukārt dažas stundas pirms uzstāšanās tiešajā ēterā D. Tramps sarīkoja preses konferenci, kurā līdzās viņam atradās trīs sievietes, kuras apgalvoja, ka savulaik ir cietušas no eksprezidenta Bila Klintona seksuālas uzmākšanās. Pasākumā piedalījās arī ceturtā sieviete, kuras izvarotāju pirms vairāk nekā 40 gadiem tiesā aizstāvēja tolaik vēl gados jaunā juriste H. Klintone.

Debašu ievadā miljardieris, no kura pēc ieraksta parādīšanās novērsušies vairāki desmiti prominentu republikāņu, sacīja, ka pirms 11 gadiem teiktais viņu apkauno, bet tā esot bijusi «ģērbtuves saruna», kas neatainojot viņa patieso attieksmi pret sievietēm. «Nevienam citam nav tik liela pietāte pret sievietēm kā man,» paziņoja D. Tramps, piebilstot, ka atšķirībā no B. Klintona viņš nevienu sievieti nav izmantojis.

H. Klintone atbildēja, ka audioieraksts vēlreiz parādot D. Trampa patieso būtību. «Viss, ko jūs šovakar esat dzirdējuši no Donalda, ir meli,» sacīja bijusī ASV valsts sekretāre. «Man ir žēl to teikt, bet viņš dzīvo citā realitātē.» Viņa arī norādīja, ka republikāņu kandidāts cenšas novērst uzmanību no savas kampaņas neveiksmēm un tā, ka daudzi pazīstami partijas biedri ir atteikušies balsot par viņu.

D. Tramps arī šoreiz neaizmirsa izmantot savas kampaņas jājamzirdziņu - H. Klintones e-pastu skandālu -, solot ievēlēšanas gadījumā uzdot ģenerālprokuroram veikt īpašu šīs lietas izmeklēšanu. H. Klintone atviegloti secināja, ka cilvēks ar tādu temperamentu kā D. Tramps nav pie varas, izprovocējot vēl vienu sāncenša sitienu: «Tādā gadījumā tu būtu aiz restēm.»

Neizdevās «nokautēt»

Debates notika mēnesi pirms ASV prezidenta vēlēšanām 8. novembrī. Pirmajās debatēs 26. septembrī pārliecinošāka bija H. Klintone, ko apliecina arī pirmsvēlēšanu aptaujas, kurās viņai ir neliels pārsvars pār D. Trampu. Pēc tam, kad 7. oktobrī tika noplūdināts audioieraksts ar D. Trampa aizskarošajiem izteikumiem par sievietēm un virkne ietekmīgu republikāņu atteicās balsot par partijas izvirzīto kandidātu, daudzi sagaidīja, ka H. Klintone pieliks punktu sāncenša cerībām kļūt par ASV prezidentu.

Tomēr šoreiz D. Tramps bija labāk sagatavojies, izmantojot H. Klintones vājās vietas. Tajā pašā laikā arī bijušajai ASV valsts sekretārei bija ne viena vien iespēja uzbrukt sāncensim, bet H. Klintonei neizdevās «nokautēt» pretinieku. Analītiķi sliecas domāt, ka šajās debatēs nebija skaidra uzvarētāja, bet neizšķirts drīzāk nāk par labu H. Klintonei.

Vairākums vēlētāju aptauju liecina, ka labākas izredzes uzvarēt vēlēšanās ir H. Klintonei, tomēr viņai turpmākās četras nedēļas būs ļoti jāpiepūlas, lai saglabātu pārsvaru pār D. Trampu, kurš var pacensties izvilkt dienasgaismā kādu kabatā paglabātu «kompromatu» par konkurenti. Liela nozīme būs prezidenta amata kandidātu pēdējām televīzijas debatēm, kas norisināsies 19. oktobrī «grēku pilsētā» Lasvegasā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?