Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pozitīvu atziņu zelta graudu birums

Simtvienu dienu, līdz šā gada 18. novembrim, Latvijas valsts proklamēšanas 93. gadadienai, ilga laikraksta Diena un Radio 101 kopīgi sākta akcija Tikai šeit - Latvijā! Manifests pašlepnuma celšanai, - tā projektu raksturoja Radio 101 zīmola vadītājs Ilgvars Rukers. Ko tur slēpt, viens no akcijas rīkotāju mērķiem bija pārbaudīt, vai tad nu tiešām Latvijas iedzīvotāju attieksme pret savu valsti un kopības sajūta atbilst tam pesimismam, neticībai un nedrošībai, kādu to pēdējos pāris gadu ikdienā bieži vien pamanām medijos un sevišķi interneta portālu komentāros.

Otrs mērķis - sniegt pozitīvu emocionālu «palikšanas lādiņu» tiem, kurus racionāli apsvērumi vedina braukt prom no Latvijas. Dienas Mediju galvenais redaktors Guntis Bojārs projektu nosauca par Latvijas emocionālu uzlādēšanu.

Simtvienā akcijas dienā Diena un Radio 101 aicināja Latvijas iedzīvotājus stāstīt par lietām, notikumiem un cilvēkiem, kuru dēļ iespējams teikt, ka tā var būt tikai šeit - Latvijā un ka mēs ar to lepojamies. Sirsnīgākās, pozitīvākās un patriotiskākās atziņas ik dienu tika publicētas laikrakstā Diena un izskanēja Radio 101 ēterā.

Reizi nedēļā labāko citātu autori ieguva īpašas balvas - Hanzas maiznīcas gardo dāvanu grozu. Taču akcijas galvenais ieguvums, tāpat kā pati Latvijas ideja, nav aptaustāms, toties ir sajūtams ar sirdi un dvēseli - tas ir prieks par to, ka Latvijā patiesi ir ar ko lepoties, ka līdzīgu lepnumu izjūt daudzi jo daudzi Latvijas iedzīvotāji. «Netici anonīmo komentāru vaimanām un ķengām!» to sev un citiem tagad var droši teikt ikviens akcijas dalībnieks. Šajos ekonomiski sarežģītajos laikos, kad ikdienas rūpju dēļ daudzi aizmirst salīdzināt pašreizējo situāciju ar citiem posmiem Latvijas vēsturē (jo tad izrādītos, ka esam pārdzīvojuši arī daudz sliktākus laikus), Latvijas iedzīvotājos nekur nav zudis tas ideālisms, kas pirms 93 gadiem ļāva nodibināt Latvijas valsti un iznest tās ideju cauri 50 okupācijas gadiem. Tikai ikdienā vaimanas dzirdamas skaļāk nekā prieks, jo tam, kurš strādā, nav laika vaimanāt un ķengāties internetā. Varbūt arī šos vaimanātājus uzpurinās pozitīvo atziņu zelta graudu birums, kas akcijā tika saņemts.

Par šiem zelta graudiem īpašs prieks ir akcijas atbalstītājam Hanzas maiznīcai. «Latvija ir mūsu senču zeme, te mēs esam dzīvojuši, dzīvojam un dzīvosim,» saka Hanzas maiznīcas mārketinga un tirdzniecības daļas direktors Edijs Vegners. «Mēs lepojamies ar Latvijas tautu, ar zemniekiem, viņu darba sparu un neatlaidību. Dzīve laukos nav vienkārša. Esam pateicīgi zemniekiem par to, ka viņi turpina audzēt graudus, spītējot sarežģītiem apstākļiem, lai varam cept rudzu maizi, - šī maize ir viens no Latvijas lepnumiem un pamatvērtībām.» Patiesi, maize bija viens no akcijā biežāk minētajiem Latvijas lepnumiem - līdzās skaistajai dabai, visupirms jau garajai un neapbūvētajai jūras piekrastei, dziesmu svētkiem un citām latviešu kultūras vērtībām, cilvēku sadzīvošanas tradīcijām, sīkstumam un dzimtenes mīlestībai. Akcija Tikai šeit - Latvijā! ir pierādījusi, ka mēs joprojām lepojamies par Latviju, un, kā rakstījis viens no akcijas dalībniekiem, Dienas ekonomikas apskatnieks Osvalds Zebris, lepnums ir sākums. Labs sākums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?