Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Putins pamāca ASV valdību

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izmantojis iespēju, kad starptautiskās sabiedrības uzmanības centrā ir Sīrijas krīze, lai pakratītu ar pirkstu ASV prezidentam Barakam Obamam un kritizētu Vašingtonas ārpolitiku, kas, viņaprāt, neveicina mieru un demokrātiju pasaulē.

Ietekmīgajā ASV laikrakstā The New York Times ceturtdien bija publicēts Krievijas prezidenta viedokļraksts, kurā V. Putins nosodīja amerikāņu kolēģa centienus panākt militāru uzbrukumu Sīrijai, bet uzslavēja Vašingtonas piesliešanos Maskavas iniciatīvai par Sīrijas ķīmisko ieroču nodošanu starptautiskās sabiedrības kontrolē un iznīcināšanu.

Dievs radīja vienlīdzīgus

V. Putins raksta ievadā paskaidro, ka «pēdējā laika notikumi» viņu pamudinājuši «runāt tieši ar amerikāņiem un viņu politiskajiem līderiem».

Turpinājumā Krievijas prezidents brīdina, ka B. Obamas vēlme uzbrukt Sīrijai, neskatoties uz spēcīgu daudzu valstu pretestību un apejot ANO Drošības padomi, var tikai pasliktināt situāciju pilsoņkara pārņemtajā valstī un, iespējams, izplatīt konfliktu ārpus Sīrijas robežām.

«Uzbrukums pastiprinātu vardarbību un radītu jaunu terorisma vilni. Tas var iedragāt centienus atrisināt Irānas kodolproblēmas un Izraēlas un palestīniešu konfliktu, kā arī tālāk destabilizēt situāciju Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā,» uzskata Kremļa līderis.

V. Putins arī kritizēja ASV vēlmi būt par pasaules kārtībnieku un risināt citu valstu iekšējos konfliktus ar militāriem līdzekļiem. «Aizvien vairāk cilvēku pasaulē ASV redz nevis kā demokrātijas paraugu, bet valsti, kas paļaujas tikai uz brutālu spēku,» raksta V. Putins.

Viņaprāt, ir bīstami, ja kāda nācija sevi uzskata par augstākstāvošu: «Ir lielas un mazas valstis, bagātas un nabagas, valstis ar senām demokrātijas tradīcijām un tādas, kas turpina meklēt savu ceļu uz demokrātiju. Arī to politika atšķiras. Mēs visi atšķiramies, bet, kad lūdzam Dieva žēlastību, nevaram aizmirst, ka Dievs mūs radīja vienlīdzīgus.»

Prasa publisku atzīšanos

Krievijas prezidenta viedoklis publiskots dienā, kad Šveices pilsētā Ženēvā ieradās ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, lai apspriestu Maskavas plānu, kas paredz, ka Damaska pilnībā atbrīvosies no sava masu iznīcināšanas ieroču arsenāla.

Pirms tikšanās amerikāņu puse paziņoja, ka Dž. Kerijs uzstās, lai Sīrijas valdība visdrīzākajā laikā publiski atzīst, ka tās rīcībā ir ķīmiskie ieroči. ASV arī vēlas, lai Sīrijas režīmu piespiestu rīkoties strauji, lai pierādītu, ka tas patiešām vēlas atbrīvoties no ķīmiskajiem ieročiem.

Sīrijas autoritārais prezidents Bašārs el Asads ceturtdien intervijā Krievijas televīzijai Rossija 24 sacīja, ka ir nolēmis nodot savus ķīmiskos ieročus starptautiskajā kontrolē nevis ASV militāro draudu dēļ, bet pēc Maskavas ierosinājuma.

Sīrijas sadrumstalotās opozīcijas atzars - Augstākā militārā padome - noraida Krievijas iniciatīvu, jo uzskata, ka tās vienīgais mērķis ir pasargāt B. el Asadu. «Mēs aicinām starptautisko sabiedrību neapstāties pie ķīmisko ieroču izvešanas un nodot Starptautiskajai Krimināltiesai atbildīgos [par 21. augusta ķīmisko uzbrukumu Damaskā], paziņoja padome.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?