Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Redz pārrēķināšanās sekas

Uzņēmuma KVV Liepājas metalurgs investora KVV Group pārmetumi Latvijas valstij un nespēja nodrošināt pilnvērtīgu uzņēmuma darbību nav negaidīts un nepatīkams pārsteigums, bet drīzāk gan likumsakarīgs rezultāts, uzskata Dienas aptaujātie eksperti.

Zvērinātu advokātu biroja BDO Legal jurists un investīciju aizsardzības eksperts Pāvels Tjuševs teic, ka pilnībā izvairīties no riska, ka ārvalstu investors vēršas pret valsti tiesā, nav iespējams, turklāt divpusējie valstu investīciju aizsardzības līgumi šādu iespēju paredz, ja investors uzskata, ka valsts ir nepamatoti aizskārusi tā intereses. Tas, cik šāds pārmetums pamatots KVV Group un Latvijas gadījumā, ir diskutabls jautājums, ko lielākā daļa aptaujāto ekspertu komentēt nevēlas.

Tiesību zinātnieks Lauris Liepa skaidro, ka juridiski korekti argumenti par iespējamo tiesvedību būs iespējami vienīgi tad, kad sūdzības pieteicējs sniegs savus argumentus un norādīs, kādi starpvalstu investīciju līguma punkti vai kādas Latvijas likuma normas ir pārkāptas. L. Liepa arī norāda, ka līdz šim Latvijai bijis samērā maz tādu tiesvedību, kas saistītas ar investīciju aizsardzību.

Liktenīgā elektroenerģija

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis bilst, ka vēršanās tiesā ir investora izvēlētā taktika, lai ietekmētu valdību un mazinātu savus zaudējumus, kurus nestu uzņēmuma KVV Liepājas metalurgs finansiālās grūtības. Tajā pašā laikā D. Gašpuitis uzsver, ka pašreizējā situācija ir likumsakarīga, un atklāj, ka kļūdas pieļāvis gan investors, gan Latvijas valsts. D. Gašpuitis min, ka investora sākotnējie aprēķini bijuši kļūdaini un skats uz nozares attīstību nākotnē pārāk optimistisks. Iespējams, ir bijusi vēlme ražošanu no Ukrainas pārcelt uz Latviju, taču atšķirīgo darbības profilu dēļ to nav bijis iespējams īstenot.

Savukārt par mūsu valsts kļūdām D. Gašpuitis teic: «Valdībai bija jāizšķiras, vai Latvijai uzņēmums Liepājas metalurgs ir vai nav vajadzīgs. Ja ir vajadzīgs, tad skaidrs, ka vidējā termiņā tas nespēs darboties uz normāliem biznesa pamatiem un valstij būs jāatbalsta. To nosaka situācija metālapstrādes nozarē Eiropā un citur pasaulē. Ne velti valsts atbalstu saņem uzņēmumi gan Francijā, gan Lielbritānijā, turklāt Eiropas Savienībā nopietni sākts runāt par antidempinga pasākumiem.» Taujāts, kā tad ir ar neatļauta valsts atbalsta sniegšanu, par ko Eiropas Komisija var ierosināt pārkāpumu procedūru, D. Gašpuitis skaidro, ka runa nav par tiešām dotācijām vai subsīdijām.

Ekonomista ieskatā jau gadiem neatrisināta problēma, kas kavē rūpniecības izaugsmi, ir Latvijas enerģētikas politika, kuras rezultātā uzņēmumiem ir nesamērīgi augstas elektroenerģijas izmaksas, turklāt ar šo problēmu cīnās gan Valmieras stikla šķiedra, gan Cemex, taču KVV Liepājas metalurgam tas izrādījās liktenīgi. D. Gašpuitis min, ka, piemēram, Zviedrijā uzņēmumiem mazāks elektrības izmaksu slogs ir uz mājsaimniecību rēķina, taču Latvijas sabiedrība, pēc viņa domām, tam nav gatava. Ekonomists uzsver, ka ar līdzīgām problēmām kā KVV Group būtu saskāries arī ikviens cits investors.

Savukārt bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš norāda, ka elektrības izmaksu samazināšana uzņēmumiem prasa alternatīvas, kā to kompensēt, un, ja slogu pārliek uz mājsaimniecībām, tad tām izmaksu kāpums būtu ievērojams. M. Āboliņš gan norāda, ka «Latvijas energointensīvajiem uzņēmumiem izmaksas ir par 20% augstākas nekā līdzīgiem Igaunijas uzņēmumiem». Ekonomists arī bilst, ka, viņaprāt, KVV Group savos biznesa plānos bija jārēķinās ar augstajām elektrības izmaksām, jo tās bija zināmas. Savukārt lētā Ķīnas metāla ienākšana dažādos tirgos un milzīgos apjomos līdz ar sekojošo cenu lejupslīdi sākās tikai pirms diviem gadiem.

Kritēriji investoriem

KVV Group gadījums aktualizē jautājumu par vispārējiem ārvalstu investoru izvēles kritērijiem mūsu valstī.

Latvijas Bankas ekonomists Igors Kasjanovs skaidro, ka jāņem vērā vairāki apsvērumi. «Būtiski ir novērtēt potenciālā investora finansiālo stāvokli un to, vai gadījumā, ja notiks neplānotas novirzes no biznesa plāna, investors spēs segt zaudējumus. Tāpat īpaši rūpīgi jāizvērtē biznesa plāns, jābūt alternatīvām un kārtīgi izsvērtai risku analīzei. Biznesa plāna vērtēšanā var piesaistīt nozares ekspertus, kas varētu novērtēt nozares specifiskos riskus. Tāpat jāņem vērā komersanta līdzšinējā pieredze atbilstošajā jomā - iespējams, ieguldīt plānots nozarē, kurā investoram nav pieredzes, tāpat kā trūkst pietiekamas izpratnes par kopējo tirgus situāciju un potenciālajiem sarežģījumiem. Visbeidzot jānovērtē reputācijas riski, kas ir būtiski pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā,» savu redzējumu izklāsta I. Kasjanovs. Vienlaikus viņš atzīst, ka universālas receptes šādos gadījumos nav, līdz ar to visā pasaulē investīciju projekti mēdz būt vairāk vai mazāk sekmīgi un mēdz neizdoties. Tas, ko valsts var paveikt, ir sakārtot uzņēmējdarbības un tiesisko vidi, lai neveiksmju gadījumos samazinātu potenciālo zaudējumu apjomu un zaudētāju loku un lai radītu efektīvu mehānismu, kā investīciju objektam ātrāk atgriezties tautsaimniecības apritē - varbūt jau pēc nākamā investora ieguldījuma, uzsver I. Kasjanovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?