Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Regulējumam ir jābūt vienotam

Mūsdienās mazumtirgotāji un patērētāji nereti izskata iespējas izmantot inovatīvus maksājumu līdzekļus, lai uzlabotu finanšu drošību, kā arī norēķinu elastīgumu, ātrumu un pārdošanas apjomu izaugsmi. Šī tendence ir izraisījusi nepieredzētas izmaiņas darījumu jomā, proti, no vienas puses, mazumtirgotāju rīcībā nonāk jaunas tehnoloģijas, un, no otras puses, mainās patērētāju ieradumi. Sarūk to taksometru vadītāju skaits, kuri nepieņem bankas maksājumu kartes, savukārt to ātrās ēdināšanas ķēžu skaits, kas piedāvā bezkontakta maksājumu termināļus, pieaug.

Tāpēc inovatīvas maksājumu metodes ir neatņemama daļa miljoniem eiropiešu ikdienā. Piemēram, Francijā vairākas reģionāla mēroga pārvaldes struktūras un pašvaldības sākušas īstenot atbalsta plānus daudzām un dažādām nozarēm, un Francijas monetārās izpētes centri ir vieni no izcilākajiem pasaulē. Beļģijā un Nīderlandē tiek īstenotas iniciatīvas, kas atbalsta bezkontakta maksājumus vai maza apjoma elektroniskos norēķinus.

Eiropas Savienības mērķis ir panākt vadošu pozīciju pasaules mēroga konkurencē digitālajā, maksājumu inovāciju un tiešsaistes komercijas jomā. Pārredzamības sekmēšana, izmaksu samazināšana, konkurences veicināšana un atbalsts jaunu produktu izstrādei†- tie ir Eiropas Komisijas izvirzītie mērķi saistībā ar maksājumu karšu regulu, kurus mēs noteikti atbalstām. Tomēr vairāki regulējuma aspekti, mūsuprāt, ir patiešām nepilnīgi, jo īpaši saistībā ar tiesību aktos paredzēto nevienlīdzīgo attieksmi, ko pašlaik plāno piemērot dažādiem maksājumu nodrošināšanas tīkliem.

Pamatojoties uz diviem 2013.†gada jūlijā iesniegtiem likumdošanas aktiem, kas joprojām tiek apspriesti, Eiropas Komisija gatavojas noteikt regulējumu tādiem tīkliem kā MasterCard un Visa, bet gandrīz nekādu uzmanību nevelta citiem tīkliem, piemēram, American Express un Diner's. Tomēr, manuprāt, tieši American Express un Diner's mazumtirgotājiem izmaksā dārgāk, turklāt, pēc manām domām, šie tīkli sniedz vismazāko pārredzamību. Visbeidzot, tiek aizmirsts arī, ka, piemēram, American Express tirgus daļa konkrētās nozarēs ir ļoti liela (tūrisms, viesnīcu bizness, gaisa pārvadājumu nozare, tā sauktās komerckartes utt.).

Lai nodrošinātu godīgu konkurenci un patiesu pārredzamību, noteikti jāņem vērā visi maksājumu tīkli neatkarīgi no to darbības modeļiem, nevis tikai daži no tiem. Turklāt tieši to vēlas Eiropas un Francijas mazumtirgotāji. Nesen publicētais sabiedriskās domas izpētes aģentūras Ipsos pētījums atklāj, ka lielākā daļa mazumtirgotāju Eiropas tiesību aktus atzinīgi vērtētu tikai tad, ja vienādu regulējumu piemērotu pilnīgi visām iesaistītajām pusēm. Vairākums šo pašu mazumtirgotāju arī uzskata, ka Visa, MasterCard un American Express piedāvātie pakalpojumi ir līdzīgi, lai gan American Express izmaksas salīdzinājumā ar pārējiem diviem nosauktajiem tīkliem ir daudz augstākas.

Eiropas Komisija vēlas aizsargāt Eiropas mazumtirgotājus, samazināt izmaksas un sekmēt pārredzamību. Tomēr, lai nodrošinātu harmonizāciju, tiesību aktos svarīgi ietvert izmaksu ziņā dārgākās sistēmas. Pretējā gadījumā Eiropas Komisijas likumdošanas akti būs nepilnīgi un nesasniegs paredzētos mērķus.

*Moovcard.fr izpilddirektors un dibinātājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?