Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Rietumi neatzīst separātistu vēlēšanas

Kijeva un Rietumi par nelikumīgām nodēvējuši svētdien notikušās vēlēšanas Austrumukrainas teritorijās, kuras kontrolē promaskaviskie separātisti, un uzskata, ka Krievija, tās atzīstot, veicina konflikta padziļināšanos, nevis tuvināšanos patiesam mieram. Balsojumā, kas tika aizvadīts separātistu pašpasludinātajās «tautas republikās» Doņeckas un Luhanskas apgabalā, par uzvarētājiem atzīti līdzšinējie «premjerministri», kuriem nu esot «tautas» izsniegts varas mandāts.

Viltus novērotāji

Ukrainas prezidents Petro Porošenko vēlēšanas, kurās izraudzījās separātistu līderus un parlamentus, nodēvēja par «teroristisku organizāciju sarīkotu farsu zem tanku un automātu stobriem», kam neesot nekā kopīga ar tautas gribas paušanu, raksta EUobserver.com.

Kijeva uzskata, ka balsojums bruņoto separātistu sagrābtajās teritorijās ir nelikumīgs, jo nav noticis saskaņā ar 5. septembrī Minskā noslēgto pamiera vienošanos starp Ukrainu, Krieviju un «tautas republiku» vadītājiem. Minskas vienošanās paredzot, ka separātistu teritorijās decembrī drīkstēja sarīkot pašvaldību vēlēšanas, kuru norisi regulētu Ukrainas likumdošana.

Separātisti pirmdien paziņoja, ka par Doņeckas «tautas republikas» vadītāju ievēlēts pašreizējais separātistu līderis Aleksandrs Zaharčenko, bet Luhanskas «tautas republikā» - līdzšinējais vadonis Igors Pļotnickis. Vietējās «vēlēšanu komisijas» apgalvo, ka vēlēšanās varēja piedalīties 1,4 miljoni vietējo. Tomēr ziņu aģentūra AP vēsta, ka Doņeckā nobalsojuši bruņoti vīrieši no Ukrainas dienvidu reģiona Odesas, ko kontrolē Kijeva.

Doņeckas «tautas republikas» vēlēšanu komisijas priekšnieks Romāns Ļagins aicināja Kijevu pieņemt vēlēšanu rezultātus separātistu pašpasludinātajās republikās. «Kijevai jāsamierinās ar domu, ka Donbass vairs nav daļa no Ukrainas, neraugoties uz to, vai viņi atzīst vai neatzīst mūsu vēlēšanas, - tā ir viņu problēma,» R. Ļaginu citē portāls NEWSru.com.

Krievija, kā iepriekš solījusi, atzina separātistu rīkoto balsojumu, uz kuru savus novērotājus nenosūtīja rietumvalstis un tāda autoritatīva organizācija kā EDSO. Tajā pašā laikā par starptautiskajiem vēlēšanu novērotājiem uzdevās Maskavai draudzīgi Eiropas galēji labēju un galēji kreisu politisko spēku pārstāvji, tostarp bijušā Itālijas diktatora Benito Musolīni mazmeita Alesandra.

Maskavas pirksts

Eiropas Savienības (ES) jaunā ārlietu vadītāja Federika Mogerīni paziņoja, ka separātistu vēlēšanas ir «kārtējais šķērslis ceļā uz mieru Ukrainā». Viņa piebilda, ka balsojums nenotika saskaņā ar Minskas vienošanos.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers aicināja Krieviju respektēt Ukrainas teritoriālo nedalāmību. «Mēs vērtēsim Krieviju un prezidentu [Vladimiru] Putinu pēc [agrākajiem] paziņojumiem, ka Ukrainas vienotību nevar apšaubīt,» ministrs rakstīja īso vēstījumu vietnē Twitter. Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvji pirmdien paziņoja, ka notiekošais Austrumukrainā izslēdz iespēju atcelt ES sankcijas pret Krieviju.

Lietuvas Ārlietu ministrija paziņoja, ka vēlēšanas separātistu kontrolētajās Ukrainas teritorijās notika «ar tiešu Krievijas atbalstu» un tās esot uzskatāmas par «Ukrainas teritoriālās nedalāmības milzīgu pārkāpumu». NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ir pārliecināts, ka ar separātistu balsojumu «Krievija turpina centienus destabilizēt Ukrainu».

Analītiķi prāto, ka Maskava, atzīstot vēlēšanas, vēlas padziļināt Kijevas un separātistu konfliktu. «Putina stratēģiskais mērķis ir radīt «iesaldēto konfliktu» Ukrainas austrumos, lai novērstu Kijevas pievienošanos NATO,» komentārā rakstīja Londonas laikraksts The Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?