Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Rīgas domes makā ieplāno 52 miljonu robu

Rīgas domes (RD) nākamā gada budžeta projektā paredzēts 13,1 procenta jeb vairāk nekā 52 miljonu latu deficīts. Neliels budžeta deficīta palielinājums paredzēts arī šā gada budžeta grozījumos, ko šodien izskatīs domes Finanšu un administratīvo lietu komitejā. Situācija satrauc domes opozīciju, taču ne Finanšu ministriju, jo deficīta apjomu veido ieguldījumi investīcijās.

Sola slīpēt

Rīgas domes Finanšu departamenta sagatavotajā informācijā par 2011. gada konsolidēto budžetu redzams, ka tā ieņēmumu daļa plānota par aptuveni 12 miljoniem latu mazāka nekā šā gada budžetā, bet izdevumu daļu paredzēts audzēt par vairāk nekā 6,5 miljoniem. «Rīga ir tikpat atkarīga no iedzīvotāju ienākuma nodokļa kā valsts kopumā. Ņemot vērā ilglaicīgo ieņēmumu prognozi, mēs šādu deficītu varam atļauties. Bet budžeta deficīta apjomu nenosaka politiķi, bet Finanšu departaments. Līdz 14. decembrim, kad budžetu paredzēts pieņemt, vēl to vērtēsim un iespējams deficīta samazinājums,» izteicās jaunievēlētais Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC). Taču domes opozīcija ir nobažījusies par tik lielu deficīta apjomu. «Kamēr valdība tiek šaustīta, lai savelk jostas, Rīga grib dzīvot kā Leiputrijā. Veido jaunas štata vietas, atvēl milzīgas summas dažādiem svētkiem. Mums ir gandarījums, ka ir iekļauts finansējums, par kuru cīnījāmies pērn, - dotācijas vecākiem, kuru bērni apmeklē privātos bērnudārzus, kā arī mācību grāmatu iegāde. Tomēr apdraudēti ir mākslinieciskie kolektīvi, kuru vadītājiem ir niecīgs atalgojums, ir bažas par Mākslas darbinieku nama slēgšanu. Vajadzēja domāt arī par pārcelšanās pabalstiem cilvēkiem, kas dzīvo denacionalizētajos namos, tas nekas, ka valsts šo programmu vairs neatbalsta, bet tas ir risinājums, kas ir efektīvs,» uzskata deputāts Olafs Pulks (JL). Viņš kritizē RD vadību, ka nopietna saruna par budžetu vispār nav bijusi.

Finanšu ministrija gan pagaidām iemeslu satraukumam nesaskata, jo plānoto budžeta deficītu neveido kārtējo izdevumu pārsniegums pār kārtējiem ieņēmumiem, bet gan pašvaldības ieguldījumi investīcijās, kas ir pieļaujams, lai nodrošinātu attīstību un ES fondu līdzfinansētu projektu īstenošanu. Piemēram, 12,5 miljonu latu deficīts plānots ES fondu projektu finansēšanai, un atļauja šādiem izdevumiem ir saņemta jau 2010. gadā. Savukārt Dienvidu tilta finansēšana notiks no iepriekšējo gadu uzkrājumiem, norādīja Finanšu ministrijas pārstāve Baiba Melnace. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) gan iepriekš izteicās, ka tieši Dienvidu tilta pabeigšanai tiks prasīta atļauja jauna kredīta ņemšanai. Budžetā ieplānots tilta celtniecībai atvēlēt teju 17 miljonus latu.

Oficiālajos dokumentos noteikts, ka Rīgas budžeta prioritātes būs izglītība, sociālā joma un investīcijas. Tiek solītas piemaksas pedagogiem, bet investīciju programmā iekļauta vairāku skolu rekonstrukcija un būvprojektu izstrāde. Tiek solīti visa veida sociālie pabalsti, kā arī pietiekama dotācija SIA Rīgas satiksme (RS), lai arī nākamgad pensionāri brauktu sabiedriskajā transportā bez maksas. Kopējā dotācija RS būs 48,5 miljoni latu. Apaļi divi miljoni tiks Rīgas atpazīstamības un investīciju piesaistīšanas programmai, bet A. Ameriks noliedz, ka visa šī summa tiks Rīgas tūrisma attīstības birojam (RTAB).

Grib tērēt vēl

Pirms nākamā gada budžeta pieņemšanas deputātiem būtu jātiek galā ar šā gada budžeta grozījumiem, kuros paredzēts palielināt izdevumu daļu. Tiesa, uz piešķirtās valsts dotācijas rēķina augusi arī ieņēmumu daļa. Lai kompensētu zaudējumus par pensionāru un invalīdu pārvadāšanu bez maksas, piešķirs Ls 1 094 600, bet otru miljonu RS saņems degvielas cenu pieauguma segšanai. 300 000 latu papildus izdevumiem prasa RTAB, kura valdes locekle Vita Jermoloviča (LPP/LC) Dienai skaidroja - tie esot papildu darbi, piemēram, papildus reklāmas materiāli par Rīgu un Latviju, pēc kuriem esot liels pieprasījums. RTAB pašiem par pārsteigumu esot uzdots rūpēties arī par Rīgas kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas mārketinga aktivitātēm, tāpat no domes budžeta tiks finansēta jaunu suvenīru veidu dizaina izstrāde un suvenīru ražošana, piemēram, magnēti Rīgas eglei 500, Pūres šokolādes trifeles, piparkūku egles, pasu vāki utt. Taču līdzekļu pieprasījumos iesprukuši arī tādi, kas taupības apstākļos izskatās mazliet par greznu, piemēram, Austrumu izpilddirekcijas Dzimtsarakstu nodaļai plānots šūt trīs laulību ceremoniju tērpus par kopumā 912 latiem. Izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs (LPP/LC) skaidro, ka kāzas nav ikdienišķs pasākums un svētku sajūtai esot jābūt. Iepriekšējie tērpi šūti pirms krietna laika un tiem esot beidzies amortizācijas laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā aug Rīgas domes budžeta deficīts

2010. gada budžets
(pieņemts 17. 12. 2009.) -
deficīts Ls 20 000 962
Budžets ar grozījumiem (pieņemts 07. 09. 2010.) - deficīts Ls 33 454 470
Budžets ar grozījumiem (projekts) -
deficīts Ls 37 877 912
2011. gada budžeta projekts - deficīts Ls 52 038 447

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?