Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Rīt būs sniegs

Pirms nedēļas, 18. oktobrī, ceturtdienā, tiem, kuri brauca ārā no Rīgas uz Valmieru, esot parādījusies varavīksne. Visu dienu spīdēja saule un vējš sargājās stipri pūst. Lai sveces neapdzistu. Kad otrā rītā pēc pirmās Krodera nakts Dīvala kapos atkal parādījās saule, Hamleta grāmatplauktos atvadu laikā pabijušās sveces, Valmieras teātra skatuves puišu savāktas un nogādātas kapos, to sagaidīja. Sargātājas. Varbūt vēl ir kādas pazīmes par noslēgtu savienību un mieru starp to, kas ir radījis cilvēku, un to, kurš visu mūžu ir radījis mākslu, bet pirmajā mirklī acīs iekrita šīs.

Vai arī Krodera ceturtais Hamlets, ko uz Valmieras teātra skatuves spēlēja dienu pirms tur pēdējoreiz bija lemts būt Kroderam. Aktieru sajūtas un to, kas notika viņu sirdīs, klausoties Ofēlijas dziesmu par aiziešanu, tā nespētu iestudēt pat Kroders pats. Droši vien arī skatītāju sajūtas klausoties, jo jebkurā no frāzēm bija lasāms - Kroders.

Un Valmieras ļaudis, un sēru karogi tajā dienā, kas pilsētu padarīja vēl vairāk piederīgu teātrim un apliecināja - ir iespējamas dienas, kad jebkas kļūst liels un skaists. Neizmērojamā valmieriešu palīdzība un cieņa tajās dienās, un par to mums jānoliec galvas. Paldies tiem simtiem cilvēku, kuri kautrējās nākt iekšā teātrī, lai atvadītos no Krodera uz skatuves, bet kuri stāvēja stundu ārā un gāja gājienā uz kapiem, un tiem, kuri turpina nest svecītes un ziedus joprojām. Kroders nu ir tuvāks. Varēs iet pie viņa, zinot, ka netraucēs. Un viņi ies, jo Kroders būs kļuvis par galamērķi Valmierā. Kā tas bija tajā dienā, kad daudzi par viņu izdzirdēja pirmoreiz. Un saprata, ka tad, kad saka - Kroders, domā - teātris, kultūra, Latvija galu galā. Laikam arī gars, kas spēj izturēt visus Dieva pārbaudījumus un saglabāt spēju mīlēt - cilvēkus un savu zemi.

Paldies arī Latvijas ļaudīm, kas zvanīja uz teātri un sūtīja ziņas, ka ir kopā ar mums, jo ir viņu mīlējuši. Un tiem, kuri pēc kapiem atnāca atpakaļ uz teātri, lai būtu kopā. Dažas stundas, pusi nakts. Tiem aktieriem, kas zvanīja pēc izrādes Rīgā un gribēja būt te, kopā. Skaidrs, ka par daudz ko viņš smaida - gan par konjaku kapos, kas sasildīja gājējus, gan dejām uz galdiem ap pusnakti pēc tam Valmieras teātrī, gan runām...

Krodera četrdesmit dienas būs 18. novembrī, tāpat kā pirms četrpadsmit gadiem tās bija viņa bērnības draugam Pēterim Pētersonam. Kroders bija fatālists. Un laikam bija pamats. Kad ap pusnakti tai dīvainajā piemiņas, atmiņu un svinību naktī aktieri un pārējie devās no kafejnīcas augšā uz grimētavām, foajē skanēja Krodera balss. Ierakstā, protams, viņš tur viens visā plašajā telpā videoekrānā runāja, un bija sajūta, ka nekas daudz nav mainījies - tā notika vienmēr, pat viņa pirmizrādēs, kad Kroders, stundu pasēdējis ar pirmizrādes viesiem, devās augšā uz savu istabu. Un iededza gaismu, un klausījās Latvijas Radio Klasikas kanālu. Un domāja līdz rītam. Mēs domājam par to gaismu, kas tagad logā jādedz pašiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?