Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Romantisms Siguldā

Mēs - romantiķi. Ar šādu devīzi tūliņ pēc Jāņiem Siguldā no 27. līdz 30. jūnijam norisināsies desmitais - jubilejas Kremerata Baltica festivāls ar noslēguma koncertu 5. jūlijā Rīgā.

Sešos festivāla koncertos koncertzālē Baltais flīģelis, Siguldas luterāņu baznīcā, Siguldas Jaunās pils dārzā un Rīgas Sv. Jāņa baznīcā klausītājiem būs iespēja dzirdēt pasaulslaveno Latvijā dzimušo vijolnieku Gidonu Krēmeru, viņa izveidoto un ar Grammy balvu novērtēto kamerorķestri Kremerata Baltica, orķestra solistus, ansambļus un festivāla viessolistus. Šogad viesu pulku krāšņos vēl viena pasaulslavena rīdzinieka, čellista Mišas Maiska uzstāšanās, savukārt pie diriģenta pults būs spožā, jaunā vācu diriģente Joana Malvica, kuru klausītāji Latvijā jau novērtējuši arī kā izcilu vērienīgo R. Vāgnera operu interpreti. Kā solistes dzirdēsim arī jaunās, talantīgās vecās Eiropas mākslu augstskolās izstudējušās čellistes Guntu Ābeli un Ģiedri Dirvanauskaiti. Uzstāsies vesela plejāde lielisku pianistu: Otāvija Marija Maceratīni, Oļegs Maizenbergs, Nikolajs Puškarevs, Reinis Zariņš, Ingmars Zemzaris, Indre Baikštīte, flautiste Ilze Urbāne, dziedātāja Diāna Silova un vibrafonists Andrejs Puškarevs.

Jāredz tālāk un dziļāk

«Māksliniekiem vienmēr jābūt romantiķiem, viņiem jāredz tālāk un dziļāk. Viņu sapņi, pat tālu no realitātes, mums palīdz saskatīt dzīves jēgu. Tā tas bija «romantisma laikos»… bet man šķiet, ka arī šodien ir ļoti svarīgi turēties pie savas sirds un ne tikai pie «saprašanas», uzsver Gidons Krēmers. Vijolnieks atgādina, ka «galvenā motivācija orķestrī Kremerata Baltica jau no paša sākuma bija saistīta ar ideālismu, un to vēl arvien, pēc 16 pieredzes un ceļošanas gadiem visā pasaulē, var sajust katrā Kremeratas koncertā. Tieši tāpēc mēs esam romantiķi,» rezumē pasaulslavenais mūziķis.

Kremerata Baltica festivāli vienmēr iepazīstina ar jaunām, līdz šim neatklātām mūzikas partitūrām. Jubilejas festivāla atklājums būs Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena un Eiropas mūzikas romantisma aizsācēja, dziesminieka Franča Šūberta līdzgaitnieks un draugs komponists Anselms Hitenbreners (1794-1868). Festivālā būs dzirdami komponista stīgu kvarteti, dziesmas un klavierdarbi. Tos varēs dzirdēt jau festivāla ieskaņas koncertā Siguldas ev.-lut. baznīcā 27.VI plkst. 20 orķestra kameransambļu sniegumā. Starp citu, šajā programmā godāta arī latviešu romantiķa Jāzepa Vītola 150. jubileja.

Festivāla atklāšanas koncertā Siguldas Baltajā flīģelī piektdien, 28. jūnijā, plkst. 19 kopā ar savu orķestri, kuru diriģēs Joana Malvica, uzstāsies gan Gidons Krēmers, gan Gunta Ābele (čells) un Otāvija Marija Maceratīni (klavieres). Programmā - gan Eiropas, gan krievu romantisms un mūsdienu latviešu komponista Georga Pelēča bērnišķīgi gaišā mūzikas pasaule. Turpat tradicionālais kamermūzikas maratons sestdien, 29. jūnijā, plkst. 19 vedīs Pie Šūberta. Šajā vakarā G. Krēmers, orķestra solisti un viesi meklēs dombiedrīgu sazobi F. Šūberta, A. Hitenbrenera, F. Lista, F. Šopēna, A. Skrjabina un mūsu Pētera Vaska mūzikā. Svētdienas, 30. jūnija, rītā plkst. 11 Siguldas Jaunās pils dārzā brāļu Andreja un Nikolaja Puškarevu dueta īpašā programmā uzzināsim, kas Bēthovenu vēsturiski saistījis ar Siguldu.

Starpbrīdis ar Maiski

Festivāla noslēgumkoncerta (Baltajā flīģelī svētdien, 30. jūnijā, plkst. 19) īpašie varoņi būs Gidons Krēmers un pianists Reinis Zariņš, kurš izstudējis un arī palicis uz dzīvi Londonā, taču labprāt un dāsni koncertē dzimtenē.

Kremerata Baltica muzicēs Joanas Malvicas vadībā, programmā būs R. Vāgnera, F. Lista, V. Barkauska, L. Desjatņikova, D.Tabakova, G. Pelēča un A. Pjacollas skaņdarbi par vasaras tēmu, tajā skaitā vairāki opusi, kas veltīti Gidonam Krēmeram un Kremerata Baltica. Rīgas koncertā, kas Sv. Jāņa baznīcā notiks Dziesmu svētku laikā, 5. jūlijā plkst. 20, čellists Miša Maiskis un Kremerata Baltica atskaņos P. Čaikovska, R. Šūmaņa un P. Vaska mūzikas programmu. G. Krēmeram un orķestrim Kremerata Baltica ikvasaras festivāls Siguldā ir būtisks arī kā intensīva radošā nometne, starts bagātai un dinamiskai muzikālajai vasarai.

Vakar, 18. jūnijā, viņi sajūsmināja Sanktpēterburgas filharmonijas izvēlīgo publiku, bet starp koncertiem Siguldā un Rīgā kopā ar Mišu Maiski paspēs uzstāties Berlīnē un Turcijas pilsētā Izmirā.

Pēc tam kremeratiešu šīsvasaras koncertceļojumi vedīs uz Kuhmo festivālu Somijā, Šlēzvigas-Holšteinas festivālu Vācijā, kā arī uz festivāliem Francijā un Krievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?