Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sabiedrībā smaida, aiz slēgtām durvīm raud

Vardarbība pret sievietēm ģimenē ir ļoti bieža parādība. Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūras pētnieki secinājuši, ka aptuveni 39% Latvijas sieviešu savas dzīves laikā piedzīvojušas fizisku vai seksuālu vardarbību, kas ir septītais augstākais rādītājs ES. Tās reālie apmēri gan varētu būt daudz plašāki, nekā uzrāda oficiālie dati, jo ne vienmēr sieviete vēršas pēc palīdzības.

No malas labvēlīga ģimene, bet aiz slēgtām durvīm vīrs sievu sit. Savukārt sievietei ir kauns un nav ticības, ka kāds viņai ticēs un varēs palīdzēt. Līdz ar to viņa klusē. Klusē līdz brīdim, kad vairs neiztur. Ar šādiem gadījumiem nereti saskaras Resursu centrs sievietēm Marta. Šīs sievietes vēl nav gatavas atklāti cīnīties un vērsties policijā, bet viņas vēlas tikt sadzirdētas. Centra sociālā darbiniece Nataļja Vilistere Dienai norādīja, ka gandrīz visos gadījumos varmākas mērķis ir sievieti padarīt par neko. Līdz ar to sieviete netic, ka kāds spēs viņai palīdzēt.

Latvijā šādi un citādi gadījumu nav retums. Centrā Marta vien gada laikā vēršas apmēram 300 sieviešu, kuras cietušas no vardarbības, bet pēc ES veiktā pētījuma Latvijā apmēram katra trešā sieviete dzīves laikā ir piedzīvojusi fizisku vai seksuālu vardarbību. Visu ES valstu vidū Latvija šajā statistikā ir septītā no beigām. Pirmajā vietā ierindojas Dānija, kur no fiziskas vai seksuālas vardarbības cietuši 52% sieviešu. Pirms Latvijas ir arī Somija ar 47% cietušo, Zviedrija ar 46%, Nīderlande ar 45%, Francija un Apvienotā Karaliste ar 44% cietušo.

Tomēr pētījumā atklātie skaitļi ir tikai «neliela aisberga virsotne», uzskata Resursu centra sievietēm Marta vadītāja Iluta Lāce. Viņa Dienai pastāstīja, ka ļoti daudzas sievietes par notikušo nestāsta ne policijai, ne līdzcilvēkiem, jo viņām ir kauns. To pierāda arī pētījums - 67% ES sieviešu par partnera vardarbību nav ziņojušas ne policijai, ne citām organizācijām. I. Lāce uzskata, ka sievietes ziņot demotivē arī situācija, kad ne vienmēr varmākam tiek piemērots atbilstošs sods vai arī policija nemaz nepieņem sievietes iesniegumu. Piemēram, LM dati liecina, ka katru dienu policija saņem vidēji 13 izsaukumu par konfliktiem ģimenē, bet kriminālprocess tiek ierosināts tikai apmēram 3% gadījumos. Cits risinājums bieži vien ir vainīgās personas aizturēšana uz laiku līdz 12 stundām, jo nav konstatēts noziedzīgā nodarījuma sastāvs vai cietušais atteicies rakstīt iesniegumu.

Lai uzlabotu situāciju, šogad sperts solis uz priekšu, veicot grozījumus Civilprocesa likumā, kas stāsies spēka no 1. aprīļa. Izmaiņas paredz, ka dzīvesvieta būs jāatstāj varmākam, nevis viņa upuriem kā līdz šim. Savukārt tiesai šādās situācijās būs jārīkojas nekavējoties, lemjot par noteiktiem ierobežojumiem vardarbības veicējam, piemēram, nosakot aizliegumu tuvoties cietušajam. I. Lāce uzskata, ka pieņemtie grozījumi ir liels panākums, jo tie gaidīti vairākus gadus. Savukārt tagad jāseko līdzi, lai regulējums tiek īstenots arī dzīvē. Plānotas ir arī policistu un sociālo darbinieku apmācības. Darbs jāturpina arī pie sabiedrības izglītošanas, jo lielā daļā gadījumu ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs sievietes, kuras cieš no vardarbības, tiek vainotas par to, ka nokļuvušas šādā situācijā. Tāpat valda uzskats, ka vardarbība notiek tikai nelabvēlīgās ģimenēs, tomēr tā nav. Kā Dienai norādīja LM pārstāve Marika Kupče, no vardarbības cieš gan izglītotas, gan mazāk izglītotas sievietes, gan strādājošas, gan bezdarbnieces, kā arī tās, kuras fiziski ir stiprākas par savu partneri.

Vienlaikus no nākamā gada ir plānoti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi cilvēkiem, kuri cietuši no vardarbības, kā arī rehabilitācija varmākām. Ministrija nākamā gada budžetā ir pieprasījusi papildu finansējumu 0,5 miljonu eiro apmērā šīm aktivitātēm. Sociālā rehabilitācija plānota aptuveni 600 no vardarbības cietušiem cilvēkiem un 164 varmākām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?