Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Sargās bērnu pabalstus

Svarīgs priekšlikums, kas tomēr neglābs ģimenes no trūkuma, - tā sociālie darbinieki un nevalstisko organizāciju pārstāvji vērtē Labklājības ministrijas izstrādātos grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, lai novērstu, piemēram, kredītu vai citu rēķinu ieturējumu veikšanu no bērnam minimālā dzīves standarta uzturēšanai domātajiem pabalstiem.

Pēc šo grozījumu pieņemšanas vairs nevarēs ieturēt naudu no ģimenes valsts pabalsta, bērna kopšanas pabalsta, pabalsta aizbildnim par bērna uzturēšanu, pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai bērniem invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, atlīdzības par adopciju, atlīdzības par adoptējamā bērna aprūpi, bērna invalīda kopšanas pabalsta, kā arī valsts atbalsta ar celiakiju slimiem bērniem, kuriem nav noteikta invaliditāte.

Grozījumi Civilprocesa likumā noteiks, ka parāda piedziņa nav vēršama arī pret atlaišanas pabalstu, bērna piedzimšanas gadījumā izmaksāto pabalstu un apbedīšanas pabalstu. Ja likumprojekti tiks atbalstīti Ministru kabinetā, tos nodos izskatīšanai Saeimā un to pieņemšana ir atkarīga no parlamenta deputātu ieskatiem, norādīja Labklājības ministrijas Komunikāciju nodaļas vadītāja Ilona Jurševska.

Diezgan daudz ir gadījumu, ka piedziņu par nenomaksātu aizdevumu vai mobilā tālruņa rēķiniem vērš arī pret ģimenes valsts pabalstu, konstatē Lolita Poļakova, kura vada Salaspils novada Sociālā dienesta Atbalsta nodaļu ģimenēm ar bērniem. Viņasprāt, ģimenēm būs atspaids, ja bērnu nodrošinājumam piešķirtā nauda netiks apdraudēta ar iespējamiem ieturējumiem. Taču ģimenēm vistraģiskākā situācija ir tad, kad vecākiem beidzas bezdarbnieka pabalsts un vienīgais atspaids ir pašvaldības maksātie pabalsti.

Diemžēl netrūkst arī gadījumu, ka cilvēks nepaziņo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, ka atsācis strādāt, un tiek piedzīta izmaksātā sociālā pabalsta summa. Šī norma netiks mainīta arī turpmāk. Iespēja nosargāt vismaz pabalstu summas priecē arī Balvu novada sociālo darbinieci darbam ar ģimenēm un bērniem Līviju Voroņinu. Viņasprāt, cilvēki nav vainīgi, ka nevarēja prognozēt ienākumu samazināšanos un paņēma kredītus, tāpēc arī bankām vajadzētu pagarināt atmaksas termiņus kredītņēmējiem. Sociālā darbiniece atviegloti konstatē, ka šobrīd kredītņēmējiem drīkst piešķirt trūcīgās ģimenes statusu, kas agrāk bija liegts, un šie cilvēki bija pilnīgā bezizejā.

Jebkurš solis, kas pasargā ģimenes no iztikas līdzekļu samazināšanās, ir apsveicams, tomēr tas ir vājš mierinājums, situāciju vērtē organizācijas Glābiet bērnus! Strenču nodaļas vadītāja Velga Graumane: «Esam aizgājuši tik tālu, ka būtiski uzlabojumi atsevišķu ģimeņu labklājībai nav iespējami. Trūcīgo ģimeņu skaits aug lavīnveidīgi, un, ja valsts nebūtu apņēmusies segt 50% no garantētā minimālā ienākuma, pašvaldības to nespētu nodrošināt. Kamēr nebūs jaunu darbavietu, neienāks nodokļi, uzlabojumi nebūs iespējami.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?