Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Skrejceļš adopcijā pie ticības sludinātājiem

Aprite - ja tā var izteikties par bērniem - bāreņu namā Līkumi esot liela. «Maldīgs ir priekšstats, ka bērni šeit uzturas no diviem līdz 18 gadiem. Vienu gadu četrdesmit seši aizgāja - tika adoptēti, paņemti aizbildnībā vai sasniedza pilngadību - un četrdesmit septiņi citi atnāca vietā. Bāreņu nams ir pagaidu vieta bērniem, kurus izņem no nelabvēlīgas ģimenes, līdz atrod viņiem ko labāku,» uzsver iestādes direktors Juris Boķis.

Tikai seši bērni Līkumos dzīvo jau vairākus gadus un drīz sasniegs pilngadību - viņiem vieta ģimeniskā vidē neesot atradusies, jo šiem jauniešiem esot vērā ņemamas uzvedības problēmas.

Visbiežāk adoptēti tiek paši mazākie, un viņiem Līkumi esot īslaicīgas mājas, lielākajai daļai - tāds kā skrejceļš lidojumam uz ārzemēm, jo tieši tur nonākot vairākums Līkumu audzēkņu. «Adoptētāji, kuri pie mums brauc no citām valstīm, it sevišķi tās viesprogrammu grupas, skatās bērnus no četru līdz 14 gadu vecumam. Vidēji gadā uz ASV no mūsu bērnunama tiek adoptēti pieci seši bērni. Pašlaik diviem bērniem ir pirmsadopcijas laiks uz Franciju, amerikāņi noskatījuši vēl vienu zēnu,» atklāj J. Boķis un neslēpj, ka arī viņam dažos gadījumos radušās šaubas, vai pārcelšanās uz ārzemēm pie konkrētiem adoptētājiem ir bērnu interesēs: «Pirms diviem gadiem ieradās ģimene, kurai ASV jau bija 18 pieņemtu bērnu, taču mans noraidošais viedoklis netika ņemts vērā, jo tiesā es pēc likuma bērniem skaitos trešā persona. Noteicošais bija, ko saka sociālais dienests un bāriņtiesa, lai gan arī skolas rakstīja vēstules, norādot uz adoptētāju šaubīgajiem motīviem.»

Par spīti tam, konkrētajai amerikāņu ģimenei Latvijas iestādes izdeva adopcijā sešus vietējos bērnus un ļāva nomainīt viņiem identitāti. «Kā viņiem tagad iet, es nezinu. Ir gan adoptētāji, kuri vēlāk atsūta bērnu bildes,» saka J. Boķis un rāda fotogrāmatu, ko kā sava veida atskaiti atsūtījusi kāda amerikāniete, kura no Līkumiem adoptējusi apmēram deviņus un desmit gadu vecu māsu un brāli. Nobildētas abu bērnu istabas, viņiem pasniegtās dāvanas, brīži no ģimenes svinībām un izbraucieniem. Visās bildēs bērni plati smaida, un J. Boķis zina teikt, ka viņi jau raiti runājot angliski.

Tomēr Līkumu direktors atzīst, ka viņam bieži esot aizdomas, vai bērnus štatos neizkalpina kā reliģijas sludinātājus: «Esmu amerikāņu ģimenēm jautājis, kā viņi tiek pie informācijas par adoptējamiem bērniem, un viņi atzinuši, ka tas viss notiek ar reliģisko organizāciju starpniecību. Negribu neko sliktu teikt par sektām, esmu tālu no tā visa. Lemj tie, kuri ir virs manis, es atbildu par bērnu tikai, kamēr viņš ir šajā iestādē.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?