Šoreiz savu piparkūku mīklas recepti iesaka četri labi zināmi pavārmeistari.
Smaržo piparkūkas
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Birutas Ozolas piparkūkas Mārtiņa Sirmā piparkūkas
Šī piparkūku recepte nav mana, bet nākusi no Kārļa Streipa. Kad mani bērni kopā ar Kārli mācījās Minsteres Latviešu ģimnāzijā, Kārlis stāstīja skolas biedriem par savu «pasaulē labāko» piparkūku recepti. Kārļa ceptās piparkūkas visiem ļoti garšoja. Mana meita recepti iedeva man, un tagad es tās cepu katru gadu.
VAJADZĒS: 250 ml iesala ekstrakta, 500 ml tumši brūnā cukura, 200 g sviesta, 6 ēd.k. cūku tauku, 200 ml medus, 4 olas, 2 l un 450 ml miltu
Pirmos 5 produktus katlā lēni uzvāra, tad noņem no uguns un uzreiz pievieno 5 tases (1 l, 250 ml) sijātu miltu, 2 tējk. malta kanēļa, 1 tējk. malta ingvera, 1 tējk. maltu balto piparu, 1 tējk. maltu krustnagliņu, 1 tējk. malta muskatrieksta, 1 tējk. kardamona, 1 tējk. koriandra, 2 tējk. cepamā pulvera
Garšvielām jābūt sasmalcinātām, kardamonam jānoņem ārējais apvalks.
Mīklu ar koka karoti labi sakuļ, tad noliek atdzist, šad tad vēl apmaisa. Kad mīkla remdena, piekuļ 4 pusputotas olas, sakuļ atkal, un, kad mīkla pilnīgi atdzisusi, piemīca ar roku vēl litru un 250 ml miltu, kas sasijāti ar 2 tējk. cepamā pulvera. Mīklu vēlreiz labi samīca, un pēc stundas jau var cept piparkūkas. Taču ieteicams mīklu atstāt vismaz vienu nakti atpūsties. Izveltnē un izspiež formiņas. Jo plānāk mīklu izveltnē, jo kraukšķīgākas piparkūkas. Tās cep ar miltiem pārkaisītā pannā karstā krāsnī (220 °C) kādas 8 minūtes. Jāuzmana, jo tās ātri kļūst melnas!
PLĀNAJĀM PIPARKŪKĀM VAJADZĒS: 250 g sviesta, 1 kg miltu, aptuveni 400 g ūdens, 5 apelsīnu, 4 citronu un 2 laimu miziņas, 1 tējk. kaltēta ingvera, 1 tējk. svaigi rīvēta ingvera, 15 krustnagliņas, 2-3 kanēļa standziņas, 4 tējk. koriandra sēklu, 1/2 tējk. muskatrieksta, 2 tējk. cepamā pulvera
Katliņā liek puskilogramu cukura un brūnina uz lēnas, lēnas uguns. Pielej 100-200 g ūdens. Kad masa kļūst zeltaini brūna, to uzvāra (100 °C). Pievieno pārējo cukuru, kas izšķīdināts atlikušajā ūdens daudzumā.
Tātad pusei cukura jābūt brūninātai, otrai pusei - baltai, bet izkusušai. Sajauc abas puses kopā un iegūst gaiši brūnu cukura sīrupu. Lai sīrupam būtu Ziemassvētku aromāts un garša, var pieliet mazliet ruma vai balzama. Tad liek klāt receptē minētās garšvielas, kuras pirms tam samaisa un atdzīvina kafijas dzirnaviņās vai piestā. Pievieno uz lēnas uguns dzidrinātu sviestu.
Padoms: ja vēlaties, lai piparkūkas labāk kustu mutē un pēc garšas būtu maigākas, var pielikt par 50-100 g vairāk sviesta, bet, ja vēlaties mīklu pufīgāku, jāpievieno 100 g skāba krējuma. Tad piejauc miltus un mīca mīklu. Tā ir gatava, kad kļūst spīdīga. Mīklu ietin plēvē vai ieliek maisiņā un atstāj līdz nākamajai dienai, kad cep piparkūkas.
Plānās piparkūkas cepu apmēram 10 min 150 grādu temperatūrā.
Padoms: piparkūkas būs gardākas, ja pievienosiet apgrauzdētas sasmalcinātas mandeles, riekstu eļļu, dažādu citrusaugu mizas, rumu. Ja vēlaties mirdzošas piparkūkas, apziediet tās ar olu, kas saputota ar pūdercukuru.
VAJADZĒS: iesala ekstraktam - 200 g cukura un 100-150 g verdoša ūdens, mīklai - 200 g sviesta vai margarīna, 250 g medus, 300 g cukura, 2 olas, 1 kg miltu, nepilnu tējkaroti sodas, 3 ēd.k. piparkūku garšvielu (sasmalcināts kanēlis, kardamons, koriandrs, krustnagliņas), glazūrai - 1 olas baltumu un 230 g pūdercukura
Pagatavo iesala ekstraktu - katliņā vai uz cepamās pannas karsē cukuru, maisa, līdz tas kļūst zeltaini brūns, tad lēnām pielej verdošu ūdeni. Joprojām maisa, lai veidojas gluds iesals.
Katliņā liek iesalu, medu, sviestu, cukuru. Nepārtraukti maisot, lai nepiedeg, uzvāra, bet neļauj vārīties ilgi. Noņem no uguns un iemaisa sodu, garšvielas un pusi no miltu daudzuma, samaisa viendabīgā masā. Ļauj atdzist 10 min, tad iemaisa atlikušos miltus un, nepārtraucot maisīt, vienu pēc otras pievieno olas. Kārtīgi samaisa. Gatavo piparkūku mīklu ieteicams ietīt pergamentā, folijā vai polietilēna maisiņā un vismaz stundu atdzesēt ledusskapī.
Ja vēlas veidot mazas piparkūkas, mīkla jāizrullē plānā kārtā. Ja tiks veidotas palielas sirsniņas vai citas formas, mīklu ieteicams izrullēt mazliet biezāku. Izveidotās piparkūkas liek uz cepamās plāts, kurā ieklāts pergamenta papīrs. Lai piparkūkas būtu spīdīgas, pirms cepšanas tās apziež ar olas baltumu. Cep 160 °C-170°C grādos 5-10 min. Ja piparkūkas plānākas - jācep mazāk, ja biezākas - nedaudz ilgāk. Gatavās piparkūkas atdzesē.
Glazūras pagatavošana: mikserī sakuļ 1 olas baltumu, pakāpeniski berot klāt 230 g pūdercukura. Kuļ vismaz 8- 10 min. Lai iegūtu krāsainu glazūru, jāpievieno pārtikas krāsvielas. Iegūto masu liek konditorejas maisiņā vai paša satītā tūtiņā un zīmē uz izceptajām piparkūkām, visu, ko vien sirds kāro.
VAJADZĒS: 250 g cukura vai medus, 125 g cukura, 100 g margarīna, 500 g miltu, 20 g piparu garšvielu (gatavas pārdod veikalos), 5 g potašas un 5 g briežraga sāls (pārdod Stockmann un garšvielu veikalos), 2 ēd.k. konjaka un tikpat ruma, melnos piparus (var iztikt bez tiem)
Sakarsē sīrupu (medu kopā ar cukuru) un margarīnu, iesijā miltus ar garšvielām. Potašu un briežraga sāli katru atsevišķi izšķīdina nelielā ūdens daudzumā (apmēram 3 ēd.k.). Kad sīrups atdzisis, pievieno pārējās sastāvdaļas, konjaku un rumu un samīca mīklu. To uz 2- 20 dienām liek vēsumā, tad plāni izrullē un cep 180 grādos. Uzmana, lai nepārcepas.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!