Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Soču ambīcijas lāpas liesmā

Krievija, kam Soču ziemas olimpiskās spēles kalpo par skatuvi, lai pasaulei parādītu, ko tā ir sasniegusi 22 gadus pēc Padomju Savienības sabrukuma, nozīmīgajam sporta sarīkojumam gatavojas tā, lai pārspētu iepriekšējo spēļu rīkotājus. Neplānoti, bet izmaksu ziņā tās jau ir kronētas par visu laiku dārgākajām spēlēm. Taču tas vēl nav viss, jo krievi šonedēļ ieplānojuši pirmoreiz nogādāt olimpisko lāpu atklātā izplatījumā.

Trīs mēnešus pirms spēļu atklāšanas organizatoru plecus nospiež kaudze problēmu, bet redzamākā saistīta tieši ar lāpu, kas regulāri nodziest un ir kļuvusi par apsmiekla objektu Krievijā un pasaulē.

Lāpa apdraud Salatēvu

Olimpiskās lāpas stafete, kas sākās 6. oktobrī Maskavā un noslēgsies 7. februārī Sočos, būs līdz šim garākā - 65 tūkstoši kilometru. Ceturtdienas rītā Kazahstānas teritorijā esošajā Baikonuras kosmodromā dos startu stafetes garākajam un iespaidīgākajam posmam.

Uz Starptautisko kosmisko staciju (SKS) dosies Krievijas kosmosa kuģis Sojuz, kura apkalpe līdzi vedīs olimpisko lāpu. Sojuz palaišanu tiešraidē demonstrēs uz milzu ekrāna Ņujorkas Taimskvērā. Ar Soču spēļu simboliku un pieciem olimpiskajiem apļiem izrotātajam kosmosa kuģim pēc sešu stundu lidojuma jāsasniedz SKS.

Paredzēts, ka sestdien divi SKS esoši Krievijas kosmonauti atstās staciju, lai iznestu olimpisko lāpu atklātā kosmosā.

Stafetes rīkotāji informē, ka drošības apstākļu dēļ lāpa kosmiskā ceļojuma laikā nevienu brīdi nebūs aizdegta, raksta AFP.

Varbūt labi, ka tā, jo lāpas liesma jau ir sagādājusi ne mazums neērtību. Krievijas mediji piefiksējuši, ka kopš stafetes sākuma lāpa ir nodzisusi vismaz 44 reizes. Pirmoreiz tas notika 6. oktobrī dažas minūtes pēc tam, kad Soču spēļu patrons - Krievijas prezidents Vladimirs Putins - to bija atdevis stafetes dalībniekiem.

Nelaimīgajā brīdī lāpu nesa daudzkārtējais pasaules čempions daiļlēkšanā Šavaršs Karapetjans. Apmulsušajai sporta leģendai palīgā steidzās kāds Kremļa sargs, kurš ar šķiltavām atjaunoja lāpas liesmu. Incidents bija redzams televīzijas tiešraidē.

Lāpas liesma ir ne tikai nodzisusi, bet vairākkārt arī degusi pārlieku spēcīgi. Piemēram, milzīga liesma, kas bija pārņēmusi lāpas augšdaļu, gandrīz aizsvilināja Salatēvu, kurš piedalījās stafetes posmā Vologdā.

Aizdomas par shēmošanu

Spēļu rīkošanas komiteja dižojas, ka olimpiskā lāpa izstrādāta militārajā rūpnīcā Krasmash, kas ražo ballistiskās raķetes zemūdenēm. 16 tūkstošu lāpu, kurām vajadzēja degt jebkādos laikapstākļos, izgatavošana Krievijas budžetam izmaksājusi 6,4 miljonus dolāru (3,3 miljoni latu).

Daudzie incidenti ar lāpu metuši ēnu pār Krasmash. «Lāpa ir kaut kas daudz vienkāršāks par raķeti - tā ir lielas gāzes šķiltavas,» uzskata žurnāliste Jūlija Latiņina no radio Eho Moskvi. «Jautājums: vai arī mūsu ražotās raķetes ir tikpat sliktas kā lāpas?»

Neatkarīgie mediji izsaka aizdomas, ka olimpiskās lāpas saistītas ar kārtējo valsts līdzekļu izsaimniekošanas gadījumu. Varasiestādes apgalvo, ka visi maksājumi par lāpām aizgājuši pie Krasmash, bet kāds blogeris izšķetinājis, ka patiesībā lāpas ražojis nevis Krasmash, bet gan privāts uzņēmums, kas īrē telpas militārās rūpnīcas teritorijā un ir specializējies saldētavu un vitrīnu ražošanā. Uzņēmums pastarpināti piederot Krasmash direktoram. Shēma ir vienkārša - Krasmash direktora firma saņem peļņu, bet valsts, neko nenojaušot, sedz tās ekspluatācijas izmaksas, raksta The Moscow Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?