Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Spēkā standarts 2+2

Tiesībsargs Juris Jansons norādījis, ka jāpārskata līdzšinējais ģimenes biļešu modelis atpūtas un izklaides pasākumos, lai atlaides varētu izmantot arī daudzbērnu ģimenes, tomēr daudzu iestāžu pārstāvji uzskata, ka jau esošā sistēma ir pietiekami izdevīga un ģimenēm draudzīga.

Nesen tiesībsargs ar atsevišķu paziņojumu vērsa uzmanību uz to, ka biļete diviem pieaugušajiem un diviem bērniem ir atbalsts ģimenēm, tomēr tas neveicina daudzbērnu ģimeņu piekļuvi kultūras un atpūtas pasākumiem. Tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa norādīja, ka šis paziņojums bijis paša tiesībsarga iniciatīva, jo birojs nav saņēmis kādu organizāciju vai personu iesniegumus. «Tiesībsargam nav represīvās funkcijas, bet tas ir skaidrs signāls politikas veidotājiem,» uzsvēra R. Siliņa. Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks stāsta, ka par divi plus divi modeli kā diskriminējošu attiecībā pret daudzbērnu ģimenēm esot runāts jau gadus desmit un mēģināts panākt Ģimenes un bērnu lietu sekretariāta atbalstu, bet to likvidēja. «Valstī politiķi deklarē atbalstu daudzbērnu ģimenēm, kas nozīmē trīs un vairāk bērnus, bet biļešu piedāvājumā vairāk par diviem bērniem praktiski nekur neparādās,» norāda L. Mucenieks.

Diena pārliecinājās, ka lielākoties komersanti tiešām ievēro visai striktu standartu ģimeņu biļešu piedāvājumā. Piemēram, tādās izstāžu rīkotājsabiedrības BT1 rīkotajās izstādēs Ķīpsalā kā Atpūta un sports 2011 vai Pūkainās dienas bija ģimeņu biļete par astoņiem latiem diviem pieaugušajiem un diviem bērniem vai vienam pieaugušajam un trim bērniem. BT1 ģenerāldirektors Viesturs Tīle skaidro, ka šis ir ierasts standarts, bet, ja šo paketi paplašinātu, nāktos prasīt dokumentus, lai pierādītu, ka tie ir vienas ģimenes bērni, nevis līdzi paņemti kaimiņbērni. Šāda pārbaude ģimenēm varētu likties apgrūtinoša. Taču BT1 praksē esot gadījumi, ka ģimenēm nāk pretī un piešķir atlaides arī lielākam ģimenes locekļu skaitam. Divi plus divi ir formula ģimenes biļetei arī Tērvetes Dabas parkā, kuru apsaimnieko va/s Latvijas valsts meži (LVM). Uzņēmuma pārstāvis Tomass Kotovičs pauda viedokli, ka šīs biļetes cena Ls 5,20 nodrošina bezmaksas apmeklējumu vienam bērnam, ja bērnu ir vairāk par diviem, viņi piepērk bērnu biļeti par Ls 1,20, taču ģimenei kopumā viena bezmaksas biļete tiek nodrošināta. Ja ģimene ir liela un uzskata, ka nespēj samaksāt šo summu, tā var ar iesniegumu vērsties LVM.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā ģimenes biļetes ir pieprasītas, stāsta zoodārza pārstāve Laura Līdaka. Parastā pieaugušo biļete maksā četrus, bet bērnu biļete trīs latus, turpretim ģimenes biļete maksā Ls 12, bet par katru nākamo bērnu jāmaksā nevis trīs lati, bet pusotra lata. «Esam meklējuši dažādus variantus un palikuši pie šī,» atzina L. Līdaka. Nesen ar BigBank atbalstu zoodārzā notika Lielo ģimeņu dienas, kuras daudzbērnu ģimenes varēja apmeklēt bez maksas. Plašāku formulu nekā divi plus divi piedāvā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM). Ģimenes biļeti par četriem latiem var iegādāties, sākot no viena pieaugušā ar vienu bērnu un beidzot ar diviem pieaugušajiem un četriem bērniem. «Mēs esam viena no ģimenēm draudzīgākajām iestādēm, jo pastāvīgā ekspozīcija un izstāde Baltajā zālē vienam pieaugušajam maksā šos četrus latus. Ģimenes biļetes ir ļoti iecienītas,» norādīja LNMM direktores palīdze Iveta Derkusova. Citāda pieredze ir Gaujas Nacionālā parka fondam, kura vadītāja Kristīne Melece atzīst - nav izdevies atrast modeli īpašām ģimenes biļetēm Līgatnes dabas taku apmeklējumam, tāpēc tiek tirgotas lētākas biļetes skolēniem, bet pirmsskolas vecuma bērniem ieeja ir bez maksas. Līgatnē vismaz šogad ģimenes biļetes netiks ieviestas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?