Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sports ir mana bohēma!

Bieži vien cilvēkam, kura ikdiena paiet starp darbu birojā, pienākumiem pret ģimeni un sadzīvisku jautājumu risināšanu, vakarā, pārnākot mājās no darba, šķiet, ka nav spēka vairs nekam citam kā tikai vakariņu pagatavošanai un atpūtai pie televizora... «Sports atbalsta jebkuru citu darbošanos dzīvē,» apgalvo Kaspars Zlidnis, apliecinādams šo patiesību pats savā dzīvē.

Viņš darbojas vairākās jomās - cross fit sporta treneris, ielu vingrošanas entuziasts, grupas Gain Fast solists un TV raidījuma vadītājs. «Mēs nogurstam no sēdoša darba - lai cik absurdi tas izklausītos. Savukārt kustoties, sportojot pierodam pie enerģijas apmaiņas. Kas pieradis strādāt fizisku darbu, tik ātri nenogurs, arī sēžot birojā. Vienkārši jāpārslēdzas, jāatrod spēks saņemties,» saka Kaspars un dalās aktīva dzīvesveida pamatprincipos, ko izmēģinājis pats uz savas ādas.

Pavasaris iedvesmo rosīties. Kad, kur, cik daudz un ar ko sākt sportā?

Kad - atkarīgs no katra cilvēka bioloģiskā pulksteņa. Kāds var atnākt uz sporta zāli no rīta sešos un iegūt labu enerģijas lādiņu visai dienai, kāds nāk pusdienlaikā, kāds vakarā pēc darba... Viss atkarīgs no dzīves ritma, bet uzskatu, ka katrs var atrast stundu - kaut vai pastaigāties pa kvartālu, mežu, jūru, parku, apstaigāt pāris apļu, uztaisīt palēcienus, pietupienus, atspiedienus pret solu. Turklāt tas neko nemaksā! Kaut arī lielu daļu mana laika paņem trenera darbs savā klubā, es joprojām esmu ielu vingrošanas fans. Esmu attīstījis ielu vingrošanas ideju profesionāli augstākā līmenī - ieguvu starptautisku cross fit trenera sertifikātu, kāds patlaban Latvijā ir tikai trim cilvēkiem, jo šis sporta veids tikai nupat uzņem popularitātes apgriezienus arī citur pasaulē. Cross fit ir funkcionāls treniņš, darbs ar ķermeņa svaru un iespējām, funkcijām - pietupieni, palēcieni, piecelšanās un tā tālāk, ikdienā sastopamas kustības, kas balstās uz triju elementu (kardiotreniņš, spēka vingrojumi jeb svarcelšana, vingrošana) apvienošanu. Izmantojot dažāda veida un smaguma svarus, mācāmies pareizi pacelt priekšmetus, pareizi piecelties ar smagumu rokās. Arī ja ikdienā nav jāpārnēsā smagas kastes, mēbeles un tamlīdzīgi, gadījumā, ja kādreiz kas tāds būs jādara, ķermenis zinās, kā. Šeit ļoti svarīgs ir trenera darbs. Parastā trenažieru zālē uz katras ierīces ir uzzīmēts, kā to lietot, bet cross fit ir grupu nodarbības trenera pavadībā, jo viņš zina sistēmu, programmu, intensitāti, slodzi, vingrojumu kombinācijas, tāpēc spēj noteikt cilvēka sagatavotību, palīdz vingrojumus izpildīt pareizi, novēršot paviršību un pārslodzi. Minimālais sportošanas reižu skaits ir divas reizes nedēļā, optimāli - trīs četras reizes. Ja gribas piedalīties amatieru sacensībās, uzstādīt savus personīgos rekordus, tad jau jāsporto piecas sešas reizes. Bet neatkarīgi no sporta veida, ar ko aizraujaties, tam jābūt ieradumam - dienā atrast stundiņu padarboties. Skriet, soļot, pavingrot.

Kad redzams rezultāts?

Cross fit klubā strādājam jau trīs mēnešus, tie, kas sāka tobrīd, jau var redzēt rezultātus - sāk saprast, kā māk kustēties, ko spēj paveikt viņu ķermenis, izpilda sarežģītus vingrojumus, par ko līdz šim pat iedomāties nevarēja, ka ko tādu spēj. Ja kāds iedomājas - ko tad es, neesmu vairs tik jauns, man par vēlu, es saku - muļķības! Nekad nav par vēlu sākt, tikai jāizvērtē, ja ir traumas un kāda ir veselība, lai izvēlētos piemērotu slodzi. Bet, nostiprinot muskuļus, mazāka slodze būs uz skeletu, tāpēc adekvāta fiziskā slodze ir vajadzīga arī tiem, kas sūdzas par locītavu un muguras sāpēm.

Vai cross fit ir piemērots arī sievietēm?

30-40% no visiem, kas apmeklē šo zāli, ir sievietes. Treniņi notiek kopā, visi var visu, runa ir tikai par adekvātiem svariem. Ja vīrietis var atspiest no zemes vai pievilkties, arī sieviete var!

Tavā ikdienā ir ļoti daudzveidīgas aktivitātes. Kā tu sevi motivē?

Ar savu piemēru gribu iedvesmot citus! Man ir rituāls - ik svētdienu, arī ziemā, dodos skriet krosu gar jūru un nopeldos. Pamosties brīvdienā astoņos no rīta, atstāt ģimeni siltā gultā, celties, braukt tumsā, ziemā, putenī, mīnusos arī man ir izaicinājums. Esmu ļoti noslogots, darbojos daudzās jomās, bet savu slodzi ikdienā es izturu, tikai pateicoties fiziskajām aktivitātēm. Tā ir disciplīna, nepadošanās, izaicinājums sev! Sāku no pērnās vasaras, turpināju visu rudeni. Sākumā bija mokas ielīst aukstā ūdenī, tagad jau bez tā nevaru. Jūra ir tik dažāda - reizēm milzu viļņi, reizēm gluda kā spogulis... Man ir svarīga saikne ar dabu, kā komunicēt ar to un kā tā mūs spēj iedvesmot. Mana dzīve iedalās divos lielos blokos - mūzika, sports un ģimene - pāri visam. Ar grupu Gain Fast gatavojam jaunu albumu, spēlējam koncertus. Kādam ir mūzika un bohēma, bet man ir mūzika un sports. Sports ir mana bohēma!

Daudzi sporto, lai notievētu, bet, sākot aktīvi trenēties, pieaug arī apetīte... Kas ir tavā ēdienkartē?

Ēdienā sevi neierobežoju, bet neesmu arī gardēdis. Ēdienu uztveru par degvielu ķermenim, nevis baudāmu procesu. Ēdu, saskaitu kalorijas, automātiski saprotu un zinu, cik notrenēju, cik man jāuzņem. No rīta man svarīgi apēst saldu ēdienu. Ingvers, citrons, medus un karsts ūdens - pirms ķeros pie ēšanas, iedzeru tādu tēju, tā veicina apetīti. Piecus gadus neēdu gaļu, kaut arī tolaik intensīvi nodarbojos ar ielu vingrošanu. Smagatlētika gan nav iespējama bez gaļas, vajag agresijas devu. Gaļa padara cilvēku agresīvāku. Vēroju sevi, ko saku, ko daru, un apzinos, ka esmu agresīvāks, nekā biju pirms cross fit trenera darba sākšanas. Tāda ir mana šī brīža dzīve, pēc kāda laika atkal nomierināšos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?