Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Starp ietekmīgākajām biedrībām Latvijā

Šopiektdien notiek Latvijas Ārstu biedrības pārskatu un pārvēlēšanu pilnsapulce, tāpēc pirmais jautājums jums kā tās ilggadējam vadītājam: kas paveikts iepriekšējā periodā?

Es Ārstu biedrības vadībā stājos pirms astoņiem gadiem, tolaik liela daļa ārstu nemaz nezināja, kas ir Ārstu biedrība. Tagad katrs ārsts vismaz dažas reizes gadā ir spiests tajā ienākt.

Kāpēc?

Dažādas apmācības ārstiem, ārstu palīgiem, medicīnas māsām, pat farmaceitiem trijās telpās notiek katru dienu, ieskaitot sestdienu un svētdienu.

Teicāt, ka spiestā kārtā?

Pat ne tik ļoti spiestā - cilvēkam tiek dota iespēja par brīvu mācīties, piemēram, pateicoties Eiropas struktūrfondiem, un viņi to izmanto. Mums lielākoties ir situācija, ka nespējam visu pieprasījumu apmierināt. Dažreiz cilvēki ir gatavi arī paši maksāt par mācībām, dažreiz esam piesaistījuši sponsorus, vai mācību izmaksas sedz iestādes, kas ļoti vēlas, lai pie viņiem strādājošos apmāca. Apmācība un tālākapmācība jebkurā gadījumā ir viena no tām lielajām kājām, uz kā balstās Ārstu biedrība.

Kas vēl?

Mēs rīkojam 24 konferences gadā par ļoti dažādām tēmām. Pārsvarā starpdisciplināras - bijušas kopā gan ar veterinārārstiem, gan juristiem, bet ir arī, piemēram, tikai par akūto palīdzību. Katrā ziņā ļoti plašs spektrs.

Trešais, kas būtu jāpiemin, ir Latvijas Ārstu biedrības pēdējos divos gados rīkotās katastrofu medicīnas mācības, kurās piedalās armija, zemessargi, policija, ugunsdzēsēji, ātrā palīdzība, slimnīcas un tā tālāk. Domāju, ka Zolitūdes traģēdijā medicīnas kļūdu nebija un tas zināmā mērā ir tāpēc, ka pirms tam mēs bijām atstrādājuši rīcību katastrofu gadījumā.

Vēl mēs jau 25 gadus 11 reižu gadā izdodam žurnālu Latvijas Ārsts vienīgi ar medicīniska rakstura informāciju par konkrētu slimību ārstēšanu, diagnostiku, rehabilitāciju.

Kopumā ņemot, Latvijas Ārstu biedrība pašlaik ir viena no ietekmīgākajām un, iespējams, arī viena no turīgākajām nevalstiskajām struktūrām valstī.

Kā izpaužas šī ietekme?

Katru nedēļu esam Saeimā, katru nedēļu - Ministru kabinetā. Kādreiz pat vairāki vienlaikus tur esam.

Par ko cīnāties?

Ir divi galvenie virzieni. Pirmais - ārstniecības personu tiesības, pienākumi, aizsardzība. Ceram, ka tagad izdosies tā pa īstam pastrādāt pie Ārstniecības likuma - iepriekš rezultāti bija visai švaki. Otra joma - sabiedrības veselība. Ja mums tagad Latvijā cilvēki vairs nesmēķē kafejnīcā, veikalā, sporta zālē vai teātrī un ja vairs vispār Latvijā nedrīkst smēķēt otram virsū, jo katram ir tiesības uz tīru gaisu, tas ir Ārstu biedrības panākts - ministriju un Saeimas nopelni šajā ziņā varētu būt pārspīlēti.

Tas pats par transtaukskābēm, tautas sporta attīstību. Katrā ziņā sabiedrības veselībā panākumi ir manāmi.

Kas turpmāk būtu jādara?

Mēs pašlaik strādājam pie projekta www.arsts.lv, tas būs portāls, kas informēs un izglītos par sabiedrības veselību. Bez reklāmām un to iespaida uz saturu. Domāju, ka no nākamā gada sākuma sabiedrības veselības pamatus cilvēkiem varēsim mācīt šādā modernā veidā. Ceru, ka izdosies iekļaut arī interneta televīziju.

Cik vispār cilvēki ir gatavi interesēties par savu veselību, laikus ārstēties? Mēs zinām, ka ārsti bieži sastopas ar ielaistām slimībām.

Kopš 1990. gada vidējais vīriešu dzīves ilgums Latvijā ir pieaudzis par sešarpus un sievietēm - par septiņarpus gadiem. Domāju, ka arī par šiem rezultātiem Latvijas Ārstu biedrība var sev uzsist uz pleca un kādu pusīti no šiem 6,5 vai 7,5 gadiem pierakstīt kā savu panākumu.

Nupat sākusi strādāt jauna valdība, tagad top budžets. Kā to vērtējat?

Ar šo valdību mūsu iespējas ietekmēt budžetu līdzinās nullei. Valsts budžeta finansējums veselībai ir daudz par mazu, tam būtu regulāri jāaug par 10% gadā. Bet es ar diezgan lielām cerībām raugos uz jauno veselības ministru Gunti Belēviču - ja viņš «nesaskaldīs daudz malkas», būs labi panākumi. Viņš ir gudrs, godkārīgs, ar labu izglītību. Viņa motivācija kļūt par labāko ministru ir ļoti laba. Patiesībā ceru, ka viņam ar budžetu veiksies labāk nekā iepriekšējiem ministriem, jo viņš ir «smagāks» pēc būtības, nekaunīgāks, agresīvāks.

Pagājušos trīs gadus mēs dažreiz ministriju uzskatījām par savu fārmklubu, kurš slikti spēlēja, mēs mēģinājām tam palīdzēt. Varbūt tagad situācija mainīsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?