Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Uzsāk Dilmas Rusefas atstādināšanas procedūru

Brazīlijā otro reizi 24 gados tiks uzsākta prezidenta atstādināšanas procedūra, jo parlamenta - Nacionālā kongresa - apakšpalātas vairākums svētdien pēc ilgām un emocionālām debatēm nobalsoja par impīčmentu pret valsts galvu Dilmu Rusefu, kuru apsūdz manipulācijā ar valsts finanšu rādītājiem, lai nodrošinātu savu pārvēlēšanu 2014. gadā. Prezidentes atbalstītāji solījuši cīnīties par D. Rusefas attaisnošanu.

Ardievu, dārgā!

Svētdienas vakarā Brazīlijas galvaspilsētā Braziljā un citās valsts lielākajās pilsētās ielās izgāja simtiem tūkstošiem cilvēku, lai gandrīz vai karnevāla atmosfērā nosvinētu Nacionālā kongresa Pārstāvju palātas lēmumu atbalstīt D. Rusefas atstādināšanas procedūru. Par to nobalsoja 367 no 513 deputātiem, kas ir ievērojami vairāk par nepieciešamajiem 342.

«Prezidente Dilma, tagad tu zini, kā jutās desmit miljoni brazīliešu, kad viņi saņēma ziņu, ka ir zaudējuši darbu. Tu zaudē savu,» paziņojot savu lēmumu, sacīja deputāts Kabu Sabinu. «Ardievu, dārgā, tev vairs nevajag atgriezties!»

Tuvākajā laikā paredzēts vēl viens balsojums parlamenta augšpalātā - Senātā. Ja no tur 81 pārstāvētā deputāta vairākums nobalsos par impīčmenta uzsākšanu, tad Senātā tiks ierosināta izmeklēšana pret D. Rusefu. Tādā gadījumā viņa tiks atstādināta un prezidenta pienākumus uzņemsies viceprezidents Mišels Temers. Izmeklēšana būs jāpabeidz sešu mēnešu laikā, vēsta BBC.

Pēc izmeklēšanas beigām Senātam vajadzēs balsot vēlreiz. Ja vismaz divas trešdaļas deputātu nobalsos par prezidentes atstādināšanu, tad D. Rusefai būs jānoliek pilnvaras, bet M. Temers turpinās darbu līdz 2018. gada beigām, kad vajadzētu noslēgties pašreizējās prezidentes otrajam pilnvaru termiņam.

D. Rusefas politiskie pretinieki uzskata, ka prezidente rīkojusies nelikumīgi neilgi pirms vēlēšanām 2014. gadā - atļāvusi valdībai izmantot aizņēmumus no valstij piederošām bankām, lai mākslīgi aizlāpītu caurumus budžetā un nomaskētu Brazīlijas ekonomikas slikto stāvokli.

D. Rusefa savā rīcībā nesaskata neko pretlikumīgu un apgalvo, ka arī iepriekšējie prezidenti un valdības ir izmantojušas līdzīgas shēmas, lai sasniegtu parlamenta noteiktos budžeta rādītājus. Arī juristi lauž šķēpus par to, vai šīs apsūdzības ir pietiekams pamats, lai mēģinātu panākt prezidentes atstādināšanu.

Neieies vēsturē kā pirmā

D. Rusefas atstādināšanas procedūru veicināja arī skaļie korupcijas skandāli, kuros iesaistīti ietekmīgi politiķi no prezidentes pārstāvētās centriski kreisās Strādnieku partijas, un Brazīlijas ekonomikas bēdīgais stāvoklis. Pagājušajā gadā pasaules septītā lielākā tautsaimniecība saruka par 4%, bet inflācija pārsniedza 10%. Šī gada pirmajā ceturksnī bezdarbs Brazīlijā sasniedza 9,5%, informē valdības statistikas aģentūra IBGE. Pērn tajā pašā laika posmā bez darba bija 6,8% brazīliešu, raksta Reuters.

Aptaujas rāda, ka vairāk nekā 60% Brazīlijas iedzīvotāju atbalsta D. Rusefas atstādināšanu. «Mēs cīnījāmies, lai atlaistu šo korumpēto valdību, kas iznīcināja mūsu rūpniecību, darba vietas un radīja haosu visās sociālajās šķirās,» Marisa Kardamone, kura svētdien piedalījās demonstrācijā Sanpaulu, sacīja ziņu aģentūrai AFP. Viņai piebalsoja Patrisija Santosa, kura impīčmenta balsojuma laikā atradās pie Kongresa ēkas Braziljā: «Esmu priecīga, jo uzskatu, ka Dilmai ir jāaiziet.»

D. Rusefas atbalstītāji parlamenta apakšpalātas lēmumu atbalstīt prezidentes atstādināšanu nodēvējuši par «apvērsumu pret demokrātiju». «Mēs cīnīsimies līdz beigām Senātā, tiesu zālēs un ielās,» paziņoja Strādnieku partijas loceklis Paulu Pimenta. Daudzi norāda uz pašu likumdevēju divkosību. Cilvēktiesību organizācija Congresso em Foco apgalvo, ka no deputātiem, kuri nobalsoja par impīčmenta procedūras uzsākšanu, vairāk nekā 300 nonākuši likumsargu redzeslokā saistībā ar korupciju, finanšu mahinācijām vai vēlēšanu pārkāpumiem.

D. Rusefa var kļūt par otro atstādināto Brazīlijas prezidentu kopš 1985. gada, kad valstī atjaunoja demokrātiju. 1992. gadā Kongress nobalsoja par prezidenta Fernandu Kolora de Melu atbrīvošanu no amata. Viņu apsūdzēja kukuļņemšanā un narkotiku lietošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?