Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Uzsver apmācību nepieciešamību

Tikai aizvadītajā gadā vien vairāk nekā 1000 cilvēkiem ar cukura diabētu bija jāpārskata dzīvesveids un jāsāk insulīna terapija. No veiksmīgas adaptācijas atkarīga viņu tālākās dzīves kvalitāte. Vienīgais veids, kā palīdzēt 1. tipa diabēta pacientiem, ir iemācīt viņiem kontrolēt insulīnu, apgūt mainīga daudzuma ogļhidrātu patēriņu uzturā un pielāgot fizisko slodzi, norāda mediķi.

«Izvēlēties pareizu uzturu nebūt nav vienkārši. Lielākajai daļai cilvēku skolā nav bijusi saturīga uztura mācība. Cilvēkiem nav priekšstata par to, kā klasificē taukus, kā plānot uzturu, ēst veselīgi un saprast, ka tas nav grūti,» atzīst Latvijas Endokrinologu asociācijas vadītāja, docente Ilze Konrāde. Diabēta slimniekiem jāatrod arī atbilstošas fiziskās aktivitātes ar drošu pulsu. Tas nozīmē prasmi samērot slodzi. Mediķu uzdevums ir motivēt pacientu mainīt dzīvesveidu, bet tas nav vienkārši.

«Tas nav izdarāms piecās minūtēs. Lielākajā daļā valstu ir speciālas programmas, kurās diabēta pacienti iesaistās, lai mācītos, kā jāēd, kā jākustas, kā jādomā, lai būtu vesels. Tas ir garš ceļš, kas prasītu vismaz sešas nodarbības, lai katrs pacients iziet cauri visiem nepieciešamajiem cikliem un neatkrīt atpakaļ tai posmā, kad atgriežas pie vecajiem paradumiem,» apmācību nepieciešamību uzsver I. Konrāde. Nav mazums pacientu, kurus biedē arī insulīna terapija. «No injekcijām nevajag baidīties - mūsdienās injekciju adatu garums samazinājies līdz sešiem vai četriem milimetriem. Tehnoloģiskais progress, kāds sasniegts insulīna terapijā, ir ļoti liels,» nomierina daktere I. Konrāde. Tomēr arī te nepieciešamas iemaņas - kā pareizi un kādās devās injicēt insulīnu, kā izmērīt savu glikozes līmeni.

Visus cukura diabēta pacientus, kas sāk šo terapiju, ambulatori apmāca endokrinologi - ierodoties pie ārsta uz vizīti, tikai jāsamaksā pacienta nodeva. Taču tas nenozīmē, ka ar vienu konsultāciju pietiks. Kā atzīst I. Konrāde, gados jaunus cilvēkus apmācīt ir vieglāk. Senioram var būt nepieciešamas 45 minūtes, lai tikai apgūtu pirmās iemaņas. Šajā ziņā sadarbības rezultāts atkarīgs gan no mediķa, gan pacienta savstarpējās sapratnes, jo endokrinologiem un pat diabēta aprūpes māsām pacientu apmācības neapmaksā. Papildu informāciju var gūt arī cukura diabēta slimnieku biedrībās, bet padziļināta apmācība notiek Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, kā arī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Šīs apmācības mediķi organizē, entuziasma vadīti. «Cīnāmies par to, lai papildus tiktu apmaksāts vismaz diabēta aprūpes māsu darbs, jo viņas pacientus ļoti labi var apmācīt. Ir sagatavoti nopietni mācību materiāli, ar kuriem pacienti varētu efektīvi strādāt, taču šo problēmu risināšanai līdzekļi no valsts nav atvēlēti,» norāda I. Konrāde.

Latvijas Diabēta federācijas prezidente Indra Štelmane uzsver - diabēta slimnieku aprūpe ir kritiskā stāvoklī: «Lai gan medikamentu ziņā pacientu ārstēšanā pieejami visi jaunākie līdzekļi, jāsaprot, ka medikamenti nosaka tikai apmēram 25-30% no ārstēšanas rezultāta. Nu jau ilgstoši no valsts netiek nodrošināta diabēta pacientu apmācība. Tas nozīmē, ka praktiskas ikdienas lietas, ko nepieciešams ikdienā ievērot diabēta slimniekam, neviens neizskaidro! Ārstam endokrinologam nākas veikt diabēta māsas darbu. Tas ir absurds.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?