Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Vai Rīga ir zaļa?

Cik pilsētā tomēr labi! Tā secinājām kādā brīvdienas vakarā, atgriezušies no ciemošanās laukos, kur bez mums bija ieradušies arī visi tuvējās un tālākās apkaimes odi. Rezultātā lielākajam bērnam labā auss divreiz lielāka par kreiso un koši sarkana, mazais izskatās raibs kā kārtīgā cīniņā piedalījies, mēs paši paguruši no vicināšanās un gan dabīgu, gan ne tik dabīgu kukaiņu atbaidīšanas līdzekļu smērēšanas. Un te, Rīgā, neviena oda! Ja dzīvo zaļā rajonā un turklāt vēl netālu no Botāniskā dārza, tad arī pilsētā vasara var būt jauka.

Vai Rīga ir zaļa pilsēta? Par šo jautājumu kārtējo reizi man lika aizdomāties kāda elektroniskā vēstule. Atrakstīja analītiķis no The Economist Intelligence Unit Londonā. Tiek veidots Zaļo pilsētu indekss, kurš novērtēs Eiropas lielākās pilsētas pēc to vides politikas. Aplūkoju atsūtītos kritērijus. Lielie vides politikas plāni un stratēģijas Rīgai ir - te ķeksītis. Taču jautājumos, kas attiecas uz plānu iemiesošanu dzīvē un īstenošanas izvērtēšanu, atbildīgie bija, bet tagad likvidēti, piemēram, Vides departaments un Agenda 21 birojs. Tālāk - vai Rīga mēra savus CO2 izmešus? Vai pilsētai ir savs CO2 izmešu samazināšanas mērķis? Vai pilsēta ir informējusi savus iedzīvotājus par to, kā izmaiņas uzvedības modeļos var palīdzēt cīnīties ar klimata izmaiņām? Nē. Ejam tālāk.

Vai pilsēta ar nodokļu politiku, subsīdijām, noteikumiem veicina zaļās enerģijas izmantošanu mājsaimniecībās un biznesā? Nekas tāds nav dzirdēts. Vai pilsētā ir kādi zaļās enerģijas projekti? Zinu, ka Getliņos uzstādīta biogāzes savākšanas iekārta, bet tas laikam arī viss. Nākamais. Vai būvniecības noteikumi paredz energoefektivitātes standartus? Vai pilsētā ir izplatīti energoefektivitātes sertifikāti, piemēram, izīrējot vai pērkot nekustamo īpašumu, vai saimnieks tādu uzrāda? Vai pilsēta piedāvā informāciju, kā samazināt enerģijas patēriņu mājās un birojos?

Apstiprinoši uz šiem jautājumiem atbildēt var maz. Vēl jautājumi par zaļā transporta politiku (piemēram, vai sabiedriskais transports vismaz daļēji izmanto zaļo enerģiju, piemēram, biodegvielu, vai pilsēta veicina auto izmantošanas samazināšanu?), ūdeni, zemes un resursu izmantošanu. Piemēram, vai pilsēta kontrolē savu izplešanos, tas ir, vai ierobežo zaļo teritoriju apbūvi? Šie jautājumi ļoti skaidri iezīmē, kādas varētu būt patiesi zaļas pilsētas aprises. Labs saraksts Rīgas vadītājiem, ja tie vēlas Rīgu padarīt par zaļu pilsētu. Jo izskatās, ka šobrīd īpaši augstu vietu Zaļo pilsētu indeksā mūsu pilsēta nevarēs ieņemt, lai gan skatam tā paveras skaisti zaļa ar parkiem, kokiem, ziediem.

Labākais scenārijs būtu saglabāt un spilgtināt redzamo zaļumu, reizē strādājot pie ne tik uzskatāmajiem jautājumiem. Jā, bet odi mums ātri aizmirsās. Drīz atkal dosimies uz laukiem, kamēr vēl zaļā vasara stājas pretī krīzei, visam, kas slēgts, likvidēts, apgriezts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?