Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Viss attīstās, un es eju līdzi

Tas ir kā pamazām pa gabaliņam savākt lielu puzli - tā Līga Krūmiņa (36) saka par to, kā gandrīz 15 Tele2 nostrādāto gadu laikā izaugusi līdz šī mobilo sakaru operatora Tehniskā departamenta direktores amatam. Pozīcijas viņai šajā uzņēmumā mainījušās aptuveni ik pēc trim gadiem, bet katru no tām Līga uztvērusi kā iespēju attīstīties, katrs amats nesis ko jaunu gan pašai, gan kompānijai un kļuvis par daļu no bagāžas, kas tagad palīdz pārraudzīt visus tehniskos procesus Tele2 saimniecībā, kā arī būt uzņēmuma vadības komandā.

«Nozare un uzņēmums dinamiski attīstās, un es eju līdzi,» Līga rezumē. Viņa ir vienīgā tehniskā direktore sieviete telekomunikācijas nozares uzņēmumos Baltijā, taču tic, ka ikvienā darbavietā nozīme ir nevis dzimumam, bet tam, lai darbs patīk un tiešām saista.

Savstarpēji iepatikās

Lai gan pēc skolas Līgai bija skaidrs, ka jātēmē uz kaut ko tehnisku, kur vairāk sirdij tuvo eksakto priekšmetu, lēmumu izvēlēties tieši telekomunikāciju studijas Rīgas Tehniskajā universitātē lielā mērā noteica pārrunas ar attiecīgās fakultātes dekānu. «Viņš tā smuki mācēja «pārdot», ka šī ir nākotne un tas, kas nesīs veiksmi, plauks un zels,» Līga atceras un atzīst, ka dekāna uzburtā aina dzīvē patiešām arī piepildījusies.

Kad Līga sāka studēt, Latvijā mobilie telefoni vēl tikai sāka parādīties, studijās vairāk bija teorijas, bet to, kā telekomunikācijas izskatās praksē, Līga ieraudzīja, tikai maģistrantūras sākumā sākot darba gaitas. Tā kā šī joma Latvijā bija strauji sākusi attīstīties, uzņēmums Baltcom GSM meklēja strādāt gribošus studentus. «Pieteicos, laikam iepatikos, un viss iepatikās arī man, un tā te paliku,» Līga saka. Darbu viņa sāka ar pašu pamatu apgūšanu - kas notiek mobilo sakaru tīklā, kas - centrālēs. Drīz pēc tam uzņēmumu nopirka Tele2, sekoja reorganizācija un izmaiņas, un tika sākts veidot jau Baltijas līmeņa sakaru tīkla struktūru. «Man tika uzticēts izveidot tīklu vadības centru visām Baltijas valstīm,» Līga saka un skaidro, ka šāds centrs gādā, lai visu trīs valstu tīkli tehniski funkcionētu. «Tas bija darbs 24/7, bija jābūt visa tīkla acīm un ausīm.»

Pēc dažiem gadiem šis Līgas amats paplašinājās teritoriāli, aptverot arī Krieviju, kur Tele2 bija ieguvis darbības licenci. Vēl pēc kāda laika papildus Baltijas un Krievijas tīklu vadības centra stūrēšanai Līga sāka vadīt viesabonēšanas tehnisko nodrošināšanu šajās valstīs. Tas viss gan nozīmēja arī regulāru braukāšanu pa Baltiju un Krieviju. «Tālākais, kur darba dēļ esmu tikusi, ir attāls Irkutskas punkts.»

Lai klienti nepamana

Par nākamo karjeras puzles gabaliņu Līgai kļuva 3G tīkla ieviešanas projekta vadīšana 2005. gadā. Ar to bija jātiek galā strauji, ierobežotā laikā, turklāt Tele2 bija pirmais Latvijā, kas uzsāka darbību 3G tīklā. Tas deva labu pieredzi, kā panākt, lai katra projektā iesaistītā puse izdara savu darāmo, un kā visu vajadzīgo dabūt gatavu noteiktā termiņā. Vai tas nozīmēja darbu līdz vēlam vakaram vai bez brīvdienām? «Es laikam varu sevi paslavēt par to, ka māku veiksmīgi saplānot laiku, tāpēc man nav gadījies dienu no dienas strādāt līdz naktij. Ir, protams, bijušas atsevišķas reizes, kad darbā jāaizkavējas ilgāk, bet kopumā arī šis apjomīgais 3G projekts bija skaisti saplānots, lai darba laikā es strādātu, bet brīvajā laikā - atpūstos,» Līga saka. Kopš viņa šopavasar pabeigusi MBA studijas Rīgas Biznesa skolā, brīvā laika arī kļuvis vairāk, un to Līga pavada, ar ģimeni un draugiem sportojot, braucot ekskursijās un citādi «nesēžot mājās».

Nākamais viņas amats bija Tele2 investīciju kontroliere, kas vairāk bija saistīts ar finansēm. «Izmaksu kontrole, matemātika, cipari, ekseļa tabulas,» Līga raksturo. Vai patika? Līga atbild, ka viņai vislabāk tīk tieši ciparu un tehnisko lietu kombinācija, kad var redzēt, kur nauda aiziet un kā ieguldītais sevi atpelna.

Jau līdztekus šim darbam Līgai uzticēja papildu pienākumu, kas vēlāk izvērsās kā vēl viena milzīga projekta vadīšana un īstenošana - Tele2 sāka modernizēt sava tīkla infrastruktūru. «Projekts ilga pusotru gadu, tajā tika investēti deviņi miljoni eiro, un tas bija viens no lielākajiem projektiem mobilo sakaru vēsturē Latvijā. Tas, kas mums rezultātā sanācis, ir Baltijas līmenī modernākais sakaru tīkls,» Līga stāsta un piebilst, ka lielākais izaicinājums šādā pilnīgā bāzes staciju aparatūras un citu tīkla elementu nomaiņā bija izdarīt visu tā, lai klienti šīs darbības vispār nepamana. «Tas ir kā nomainīt lidmašīnai motoru, kamēr tā lido.» Tomēr viņas skatījumā neizdarāmu lietu nav, jo viss atkarīgs no paša attieksmes. «Protams, reizēm liekas - ārprāts, ko lai te tagad dara? Tad vajag vēsu prātu paskatīties uz visu no malas, un risinājuma bilde pati sāk veidoties. Ja man prasa - vai tev darbā ir stress, es saku - nē, ir tikai darbs, kas jādara,» Līga teic.

Kā pie otras ģimenes

Lielajam tīkla modernizācijas projektam pa vidu nāca iespēja augt profesionāli tālāk - Līga kļuva par Tele2 tehnisko direktori Latvijā, un arī šis amats ietver daudzus izaicinājumus. Viens no aktuālākajiem ir 4G tīkla pārklājuma strauja izvēršana šogad, jo klientu prasības, tajā skaitā mobilā interneta lietošanā, aug, vajadzības mainās, gluži tāpat kā, laikam ritot, mainījies arī pats mobilais telefons - tas vairs ne tuvu nav rīks tikai runāšanai. Līga ir arī Tele2 vadības komandā, un tā ir iespēja izlemt daudzus uzņēmumam svarīgus jautājumus. Ja te kļūs par šauru, Līga ir gatava pamēģināt pastrādāt Tele2 kādā citā valstī.

Uzņēmumu gan viņa mainīt negrib, jo viņai tajā patīk, kaut arī te nostrādāti jau teju 15 gadu. «Uzņēmuma iekšējā kultūra saskan ar manām vērtībām. Tāpēc uz darbu nāku kā pie otras ģimenes, man ir ļoti atbalstoši kolēģi un vadība. Zinu, katra diena būs ar kaut ko interesanta, dinamiska, neatkārtojama un var atnest jaunus pārsteigumus,» Līga stāsta un slavē arī savus 39 padotos, kuri darbu darot ar prieku. «Tad atdeve ir vienkārši izcila. Man arī ir svarīgi, lai darbinieks pats gribētu darīt to, ko dara. Es varu iedot virzienu, pateikt, uz kurieni mēs dodamies, bet, kā to izdarīt, - tas, manuprāt, jāatstāj darbinieku pašu ziņā,» Līga saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2012
Tele2 Tehniskā departamenta direktore Latvijā

2012
Tele2 tīkla infrastruktūras modernizēšanas projekta vadītāja

2010-2012
Tele2 investīciju kontroliere

2007-2010
Tele2 3G tīkla ieviešanas projekta vadītāja

2005-2007
Tele2 tīkla vadības centra vadītāja Baltijā un Krievijā un viesabonēšanas vadītāja Baltijā

2003-2005
Tele2 tīkla ekspluatācijas vadītāja Baltijā un Krievijā

2000-2003
Tele2 tīkla vadības centra vadītāja Baltijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?