Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

SestDienas receptes: Niknā forele un meduscepumi

Ar receptēm dalās Andris Baltais no Kanādas.

Esmu lauku puika ar, kā man kādreiz šķita, pārāk parastu bērnību Aizkraukles jeb tolaik vēl Stučkas pusē. Tikai laikam ritot, arvien stiprāk šo laiku un vietu sajūtu kā kaut ko lielu, skaistu un svarīgu. Tēvam bija trīs aizraušanās – viņš piemājas pirts dīķi pārvērta foreļu audzētavā un ābeļu dārzā iekārtoja nelielu bišu dravu ar pieciem stropiem. Mammai tas viss ļoti nepatika, jo bija bail dīķī peldēties kopā ar forelēm un ābeļdārzā viņu regulāri sakoda bites. To spēja kompensēt tikai tēva trešā aizraušanās – kulinārie eksperimenti. Nezinu, tā ir sagadīšanās vai likumsakarība, bet jau septiņus gadus Kanādā strādāju lielā lašu un foreļu audzētavā un man ļoti patīk gatavot ēst. Bišu gan man nav!


Niknā forele

Marinādi laikam daļēji varu saukt par paša izgudrojumu, jo nekur citur tādu neesmu ēdis. Pēc sastāvdaļām tā var šķist dīvaina, taču es to sauktu drīzāk par īpašu un piemērotu tieši svētku brīžiem. Kaut kādā veidā Niknā forele jeb, kā es to saucu, Forele Pauls man asociējas ar mammu, kas nikna iedrāžas virtuvē pēc kārtējā bites dzēliena, bet tētis tik smaida un mierīgi turpina burties gar plīti.

40 minūšu / 2 porcijas / ļoti viegli

Vajadzēs:

  • 2 foreles
  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • 1 laimu
  • sāli, piparus, maltu
  • kanēli un maltas
  • krustnagliņas
  • dažus marinētus jalapeno piparus
  • svaigus salātus
  • ķirštomātiņus

Gatavošana:

1. Foreles iztīra, noskalo zem tekoša ūdens un nosusina.

2. Sajauc marinādi – olīveļļai pievieno laima sulu un pa šķipsniņai no visām garšvielām. Čili sakapā un arī iemaisa marinādē. Foreles liek traukā, pārlej ar marinādi un noliek uz 15 minūtēm sagatavoties.

3. Var cept vienkārši uz pannas sakarsētos taukos – 5 minūtes no vienas un vēl kādas 3 no otras puses. Vai arī cepeškrāsnī – 15 minūtes 200 grādos, un gatavs!

4. Pasniedzu parasti tikai ar zaļiem salātiem, jo citas izmēģinātās piedevas foreles vieglajai garšai šķiet pārāk smagas.


Meduscepumi

Interesanti, ka tētim nekad nebija iedzēlusi bite un pirmo reizi tas notika pērn viņa 70. dzimšanas dienas svinībās, viesiem izrādot ābeļdārzu. Tad arī izrādījās, ka tētim ir alerģija no bitēm, un savu jubileju viņš pavadīja slimnīcā. Taču medu tētis ir izmēģinājis pielikt klāt pilnīgi visam, kaut lielākoties tie tā arī palika tādi vienreizēji viņa virtuves ekperimenti. Meduscepumi ir patīkams izņēmums, kas tapa tieši ap Ziemassvētku gaidīšanas laiku – tikai pirms gadiem 30.

45 minūtes / 30 cepumu / nav grūti

Vajadzēs:

  • 200 g miltu
  • 1/8 tējk. cepamā pulvera
  • ingvera pulveri
  • 50 g cukura
  • 50 g medus
  • 50 g cukurbiešu sīrupa
  • 75 g sviesta
  • 1 olas baltumu
  • 20 g kapātu mandeļu vai riekstu

Gatavošana:

1. Sajauc miltus ar cepamo pulveri, cukuru un ½ tējk. ingvera pulvera. Ar rīvi pārrīvē aukstu sviestu un ātri samīca mīklu. Izveido bumbu, ietin pārtikas plēvē un ieliek uz 30 minūtēm ledusskapī atdzesēties.

2. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem, izliek plātni ar cepampapīru. Mīklu izrullē apmēram 5 mm biezā kārtā un ar formiņām izspiež cepumus. (Jo plānāk izrullē mīklu, jo cepumiņi sanāks kraukšķīgāki.)

3. Izkārto uz plātnes, ievērojot nelielu distanci, un pārziež ar saputotu olas baltumu. Dekorē ar drupinātiem riekstiem un cep krāsnī apmēram 10 minūtes. Kad traki sāk smaržot pēc medus un cepumi sāk iebrūnēt, ņem ārā un atdzesē. Tas arī viss. Jaukus visiem svētkus!


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

19 Crimes CABERNET SAUVIGNON

MICHAEL HARRINGTON – THE STORY

Britu armijai lika kaunēties notiesātais Michael Harrington, kurš vairāk pazīstams kā līderis, kurš vadīja drosmīgāko izbēgšanu no Austrālijas. 1867. gadā, Harringtons kopā ar vēl sešiem, stājās pretī milzīgam taifūnam, atrodoties mazītiņā laiviņā, lai tiktu uz amerikāņu vaļu medību kuģi. Mūsdienās šo bēgšanu pazīst kā "Catalpa Rescue".

 

 

 

 

19 Crimes Hard CHARDONNAY

...Mūsu Hard Chardonnay godina drosmīgās sievietes, kas tika izraidītas uz Austrāliju, ar visdrošāko Chardonnay izteiksmi, kādu mēs spējam radīt…

JANE CASTINGS – THE STORY

Precējusies, māte četriem maziem bērniem, strādājot kā mājkalpotāja Jane Castings 1846. gadā tika izsūtīta no valsts uz 7 gadiem, jo pieņēma sieru un bekonu, apzinoties, ka šie produkti ir zagti.

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nestāsti man pasakas

Kā parasti, tuvojoties gada izskaņai, SestDienā piedāvājam kinodarbus, kas nedaudz lauž Ziemassvētku kanonu, ierastos žanrus, tematiku un, iespējams, arī labas gaumes žodziņus.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata