Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

SestDienas receptes: Zemnieku brokastis spāņu gaumē un sklandrauši meksikāņu gaumē

Ar receptēm dalās meksikānis un latvietis Havjers Garsija.

Man patiess prieks, ka varu sveikt visus latviešus valsts simtgades svētkos! Arī pats sevi, jo man ir abas pilsonības. Ilgus gadus dzīvojot Latvijā, esmu saskatījis zināmas līdzības starp abām tautām, lai arī pirmajā mirklī tās šķiet visai atšķirīgas. Un tomēr! Piemēram, gan latviešiem, gan meksikāņiem patīk garšīgi paēst – ēdienkarte ir atšķirīga, toties kopā būšanas prieks pie viena galda ar saviem tuvajiem un mīļajiem gan mūs vieno. Daudz laimes, Latvija!


Zemnieku brokastis spāņu gaumē

Šī ir tieši tāda kartupeļu omlete jeb, kā latvieši saka, zemnieku brokastis, par kuru sapņot vēsā brīvas dienas rītā. Latvijā to parasti gatavo ar cauraudzīti, bet Spānijā – ar Čorizo desu un sauc par tortilla de patatas. Tā arī ir lielākā šo ēdienu atšķirība.

40 minūšu / 5 personām / viegli

Vajadzēs:

  • 6 olas
  • 400–500 g kartupeļu
  • 2 sīpolus
  • vienu svaigu sarkano papriku
  • sāli, piparus eļļu un sviestu cepšanai plānas šķēlītes Čorizo

Gatavošana:

1. Sīpolus nomizo un smalki sakapā, kartupeļus nomizo un sagriež kubiciņos. Pannā sakarsē eļļu un sviestu, ber iekšā kartupeļu kubiciņus. Iztīra, sagriež gaba- liņos un kopā ar kartupeļiem apcep arī papriku, pēc brītiņa sīpolus un visu apcep, līdz mīksti.

2. Bļodā sakuļ sešas olas ar sāli un pipariem. Saceptos dārzeņus uzreiz karstus no pannas ber pie olām, lai tās jau mazliet sarec.

3. Ietauko paeljas panniņu, lej iekšā samaisīto omleti un pa virsu izkārto plānas Čorizo šķēles.

4. Cep kādas 10–15 minūtes līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī, kamēr olas sarec un virsiņa smuki apbrūnē. Griež smukos tortes gabaliņos un ceļ galdā. Ja neizdodas apēst visu uzreiz, tā ļoti labi garšos arī atdzisusi.


Sklandrauši meksikāņu gaumē

Kurzemes sklandraušiem tik līdzīgās kukurūzas plācenīšu uzkodas meksikāņi sauc par gorditas, kas tulkojumā nozīmē "resniņās". Tāpat kā katrai saimniecei ir savas sklandraušu receptes, arī gorditas katrs var gatavot pa savam visdažādākajos variantos.

30 minūšu / 8 resniņās / nav grūti

Vajadzēs:

Plācenīšu pamatnēm

  • 150 g kukurūzas putraimu
  • 450 g ūdens vai buljona
  • (1 daļa putraimu uz 3 daļām buljona) sāli
  • 20 g sviesta

Pildījumam

  • 300 g liellopu filejas
  • tomātu salsu (sakapāti tomāti, sīpoli, hala- penjo, laima sula un svaigs koriandrs) kazas siers pārbirdināšanai
  • paštaisīta pikanta tomātu mērce

Gatavošana:

1. Pagatavo kukurūzas plācenīšus. Katliņā uzvāra ūdeni vai buljonu ar sāli un izkausē tanī sviestu. Tad pakāpenis- ki ber klāt kukurūzas putraimus, līdz putra sāk iebiezēt. Turpina karsēt un enerģiski maisīt.

2. Pēc tam biezo kukurūzas putru jeb polentu liek uz pannas biezā kārtā un apcep, ar pirkstiem veidojot augstākas maliņas. Var arī ieliet polentu apaļās formās, atdzesēt un pēc tam apcept.

3. Gaļu apcep līdzīgi kā steikam, tad sagriež strēmelītēs, sapiparo, apsāla un vēl mazliet aprauj uz karstas pannas.

4. Kukurūzas plācenītim uzliek tomātu mērci, pāri liek gaļas strēmelītes un virsū no tomātiem, sīpoliem, halapenjo un svaiga koriandra sagrieztus salātus ar laima sulu. Pārkaisa ar kazas sieru, un viens no meksikāņu sklandraušu variantiem ir gatavs!


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

FAUSTINO VII  D.O.C.a. Rioja

Patīkami sauss sarkanvīns, kas veidots no 100% Tempranillo šķirnes vīnogām. Vīns tiek nogatavināts 6 mēnešus Amerikas izcelsmes ozolkoka mucās, kas vīnam dod papildus vaniļas nots pieskaņu kopējā garšās paletē.

Tīra, dzidra, ķiršu sarkana krāsa, kas atplaukst līdz pat marmora mirdzumam. Patīkama aromātu palete, kur dominē nobrieduši sarkanie augļi un ogas, bet nelielu saldenuma pieskaņu rada ozolkoka muca. Izcili sabalansēts vīns. Elegants un svaigs, kur garšas paletē dominēs svaigi augļi un ozolkoka mucas neliela pieskaņa.  

 

Bodegas Faustino ir viena no prestižākajām vīna kompānijām, ko pārvalda viena ģimene.

Kompānija tiek dibināta 1861. gadā. Bodegas Faustino ir atpazīstams ar Gran Reserva vīniem, kas ir iemantojuši Pasaules slavu un līdera lomu no Rioja reģiona, Spānijā.

Boudegas Faustino vīniem ir internacionāla reputācija, kas liecina par izcilas kvalitātes vīnu.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nestāsti man pasakas

Kā parasti, tuvojoties gada izskaņai, SestDienā piedāvājam kinodarbus, kas nedaudz lauž Ziemassvētku kanonu, ierastos žanrus, tematiku un, iespējams, arī labas gaumes žodziņus.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata