Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 25. novembris
Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne, Katrīne

Baziliks + tomāti = love

Kurš gan nezina izcilo itāļu trīsvienību – tomāti, mocarella un baziliks, kas turklāt atspoguļo arī Itālijas karoga krāsas? Nu jau šī garša ir tik pazīstama, ka nez vai ir kāds latvietis, kurš to nebūtu pagaršojis. Katrā ziņā tomātu ražas laikā tos būtu grēks nepamēģināt receptēs kopā ar baziliku, jo abiem patlaban ir zvaigžņu stunda.

Tomātu un baklažānu mērce ar zaļumiem un sieru

Lielisks veģetārs pastas ēdiens, kas ir arī gana sātīgs. Receptē var izmantot gan konservētus, gan arī svaigus tomātus, bet tad tos vispirms ieteicams blanšēt un novilkt miziņas. Noteikti šajā ēdienā novērtējiet arī baklažānu – tas kombinācijā ar zaļumiem un sieru garšo dievīgi.

30 minūšu / 4 porcijas / vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • 1 baklažāns (300 g)
  • sāls
  • 1 sīpols
  • 3 ēd. k. olīveļļas
  • 300–400 g konservētu tomātu gabaliņos
  • 1 lauru lapa
  • svaigi malti melnie pipari
  • svaigi rīvēts muskatrieksts
  • 1–2 ķiplokdaiviņas
  • 1 buntīte svaigu pētersīļu
  • 10 g sviesta
  • 1 mocarellas bumba (125 g)
  • svaigas bazilika lapiņas
  • vārīta pasta (labi der, piemēram, casareccia, rigatoni u. c.)
  • rīvēts cietais siers (ja vēlas)

Gatavošana

1. Baklažānu sagriež kubiciņos, pārkaisa ar sāli, apmaisa un noliek maliņā.

2. Pannā 1 ēdamkarotē sakarsētas eļļas apcep sakapātu sīpolu, pievieno tomātus ar visu sulu, lauru lapu, pieber sāli, maltus piparus un naža galu svaigi rīvēta muskatrieksta. Uzkarsē un uz nelielas uguns, bez vāka ļauj pavārīties.

3. Uzliek vārīties pastu. Apsālītos baklažānus nosusina un strauji apcep citā labi uzkarsētā pannā 2 ēdamkarotēs eļļas. Piespiež ar spiedni ķiplokus un krietnu sauju sīki sakapātu pētersīļu lapu, pieber piparus un kādu minūti maisot pacep visu kopā.

4. Abu pannu saturu samaisa kopā un mērcē iemaisa sviestu. Visu uzkarsē, iemaisa saplucinātu mocarellu un maisa, līdz siers izkūst. Nokāš pastu, liek to mērcē uz pannas, samaisa. Dekorē ar svaigu baziliku un pasniedz ar svaigiem, kraukšķīgiem zaļajiem salātiem.

 Pasniegt var arī atsevišķi pastu un veģetāro mērci pārliet pa virsu. Ja vēlas, var vēl papildus uzrīvēt mazliet cietā siera.


Uzkoda Vidusjūras stilā

Šī ir vienkārša, bet garda recepte, kas raisa asociācijas ar samtaini siltiem vakariem pie Vidusjūras, kad saule jau norietējusi, nav vairs tik karsti un var garšīgi ieturēties. Pie mums Latvijā arī patlaban iestājies tropisks klimats, tāpēc darām tāpat kā dienvidnieki.

20 minūšu / 2 porcijas / nekā grūta 

Sastāvdaļas 

  • 2 gatavi tomāti
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • 200 g svaiga salātu
  • siera (fitaki veida)
  • 3 ēd. k. svaiga, sakapāta bazilika
  • ½ sarkanas paprikas
  • 6 melnās olīvas
  • šķipsna paprikas pulvera
  • šķipsna kaltēta oregano
  • 1 ēd. k. olīveļļas

Gatavošana 

1. Tomātus sagriež ripās un kārto lēzenā cepamtraukā. Pa virsu uzkaisa sīki sakapātu ķiplokdaiviņu un sakapātu svaigu baziliku.

2. Salātu sieru sagriež kumosa lieluma gabaliņos un izkārto virs tomātiem. Papriku sagriež strēmelēs un savieto starp siera gabaliem. Pārber olīvas, pārkaisa paprikas pulveri un oregano, kā arī pārlaista ar olīveļļu.

3. Šauj 230 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10 minūšu. Mazliet ļauj padzist, dekorē ar svaigu baziliku, pasniedz ar kraukšķīgu maizi un vēsu dzērienu, piemēram, baltvīnu.

Salātu siera vietā var likt arī aitas sieru Feta – būs pikantāka garša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata