Sviesta ķirbja šķēles ar sieru
Šis ēdiens atkarībā no situācijas var būt gan kā uzkoda, gan pamatēdiens, kuru var pasniegt gan ar zaļajiem salātiem, gan kādu gaļas piedevu.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 1 panniņa
SASTĀVDAĻAS
- 500 g sviesta ķirbja
- šļuka olīveļļas
- 50 g smalki rīvēta parmezāna vai līdzīga siera
- rozmarīns
- sāls un pipari pēc garšas
Ja patīk asumiņš, pirms cepšanas var pārkaisīt arī čili pārslas.
GATAVOŠANA
1. Ķirbi sagriež apmēram centimetru plānās šķēlītēs. Mizu atstāj, vismaz sviesta ķirbjiem to droši var ēst.
2. Ķirbja šķēles saliek tvaicējamā sietā un 7–10 minūtes tvaicē (lai nav pavisam mīkstas).
3. Cepešplātnei uzklāj cepamo papīru, pārslaka ar olīveļļu, izsmērē vienmērīgi un pārkaisa tai sieru. Uz siera saliek tvaicētās ķirbja šķēles, pārkaisa sāli, piparus un rozmarīnu.
4. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī ventilatora režīmā apmēram 15–20 minūšu.
Ķirbju sēklu sviests
Interesants, garšīgs smēriņš, kuru var ziest uz grauzdiņiem vai bagātināt ķirbja biezzupas, iemaisot karstā zupā gabaliņu šī garduma
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 2 sviesta tornīši
SASTĀVDAĻAS
- 100 g lobītu ķirbja sēklu (man bija grauzdētas un sālītas)
- 3 tējk. olīveļļas
- mīksts sviests (daudzums pēc ieskatiem, es liku ap 30 g)
GATAVOŠANA
1. Var izmantot arī negrauzdētas un nesālītas ķirbju sēklas, tad procesā jāpieber sāls pēc garšas.
2. Tātad vispirms sablendē sēklas drupenā masā. Tad pievieno olīveļļu un samaisa tādā masā, kas turas kopā.
3. Pievieno mīkstu sviestu – daudzums pēc ieskatiem, es pieliku apmēram 30 gramu, bet var arī vairāk vai mazāk. Vai nemaz – tad sanāks vegāniska uzkoda.
4. Tad pagatavoto masu sadala porcijās un ietin pārtikas plēvē vai folijā, izveidojot formu, kādu vēlas. Man sanāca divi smieklīgi tornīši. Pirms pasniegšanas galdā tos ievieto ledusskapī, lai nedaudz sastingst.
Šādus sviesta tornīšus var pagatavot uzreiz vairākus un, satītus pārtikas plēvē vai folijā, glabāt saldētavā līdz īstajai reizei.