Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. novembris
Ignats, Virgīnija

Svaigs timiāns

Timiāns ir interesanta garšviela – man tas saistās ar vasaras beigām un rudens sākumu, kad garšaugu dobē pamazām atvadās siltummīļi baziliks un rozmarīns, bet mūžzaļais timiāns itin kā iegūst otro elpu, jo temperatūras pazemināšanās to vispār nesatrauc. Svaigi rūgtens un mazliet piparots, tas lieliski iederas gan zivju ēdienos, gan pie pikantiem sieriem, un tieši šos abus variantus šoreiz gatavosim.

Karstmaizītes ar gorgonzolu un rudens augļiem

Manos laukos šogad ir lieliska vietējo vīnogu raža un arī bumbieres ražo godam – mazliet svaiga timiāna nots un kāds pikants siers, un ideāla atvasaras uzkoda gatava! 

10minūšu / 2 maizītes, uzkoda pie vīna glāzes / nemaz nav sarežģīti  

Sastāvdaļas 

  • 2 tostermaizes šķēles
  • pāris šķēlīšu gorgonzolas siera (tik, lai var noklāt maizītes)
  • mazliet svaiga sarkanā sīpola,
  • smalki griezta saujiņa vīnogu (zaļās un tumšās)
  • 1 neliels bumbiers

Gatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni grila režīmā (trešais līmenis) vai, ja tāda nav, sakarsē līdz 220 grādiem. Tostermaižu šķēles viegli apgrauzdē tosterī.

2. Bumbieru sagriež šķēlītēs, vīnogas pārdala uz pusēm un izņem kauliņus. No sarkanā sīpola nogriež pāris smalku sīpolu pusripiņu.

3. Uz apgrauzdētajām maizītēm liek gorgonzolas siera šķēles un pa virsu kārto sīpolus, bumbiera šķēlītes un / vai vīnogu pusītes. Pārkaisa arī svaiga timiāna lapiņas.

4. Šauj sakarsētā cepeškrāsnī burtiski uz pāris minūtēm, līdz siers skaisti pārkūst. Pasniedz vēl siltas un izbauda!

Gorgonzolas siera vietā var ņemt arī citu pikantu zilo sieru – smalko Rokforas vai kādu demokrātiskāku radinieku.


Kartupeļu salāti ar kūpinātu asari 

Šīs ir kā atvadas brīnišķīgajam augustam, jūras priekiem un piknikiem! Un, protams, cienīga nodeva kartupeļu talkām, kas šogad daudziem iekrita traki karstajā augusta pēdējās nedēļas nogalē – arī man. Bet labi vien bija, jo, paskat, tagad laiks jau lietains un diez kas nebūtu mīcīties pa dubļainām vagām!

Pusstunda / 2 porcijas / vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • 8 nelieli jaunie kartupeļi
  • 1 vidējs jūras asaris, karsti kūpināts
  • 1 vārīta ola
  • 1 svaigs lauku gurķis
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • 1 ēd. k. labas olīveļļas
  • 1 ēd. k. franču sinepju
  • 1 tējk. svaiga timiāna (nobraucītas lapiņas, bez cietajiem kātiem)
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Gatavošana 

1. Jaunos kartupeļus tvaicē (vai novāra) ar visu mizu. Tikmēr novāra arī vienu olu un izloba kūpināto zivi – noņem ādu, ar pirkstiem sadala pa šķiedrām filejas un izņem traucējošās asakas. Sarkano sīpolu ļoti sīki sakapā, gurķi sagriež plānās šķēlītēs. Timiāna lapiņas nobrauka no kātiņiem.

2. Pagatavo mērcīti – samaisa olīveļļu ar sinepēm, sīki sakapātajiem sīpoliem un svaigām timiāna lapiņām.

3. Kad kartupeļi padzisuši, tos sagriež ripās vai citādos kumosa lieluma gabaliņos un pamīšus ar zivi un gurķu šķēlītēm kārto traukā. Pa starpām pēc garšas uzkaisa arī sāli un svaigi maltus melnos piparus, uzpilina pagatavoto mērcīti, arī beigās pāri salātiem.

4. Virsū salātiem liek vārītas olas daiviņas, pārkaisa vēl svaigu timiānu. Pasniedz brokastīs, launagā vai vakariņās – vienmēr laba ideja!

Kūpinātā jūras asara vietā der arī cita feina zivtiņa – pēc katra garšas un patikšanas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata