Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Tomāti sacepumos = augusta esence

Kā uzzinām no diētas speciālistu sacītā, ne tikai svaigi tomāti ir veselīgi, bet arī vārīti, cepti un konservēti. Katram veidam savs labums, tāpēc šoreiz divas receptes ar tomātiem ceptā veidā – abas garšīgas!

Sviesta pupiņas tomātu un cietā siera mērcē

Gardums pupiņu un tomātu faniem! Ļoti saderīga kombinācija, kur siers vēl piešķir papildu garšas dimensiju. Starp citu, tomātu mērci var savārīt arī vairāk, nekā te minēts, – tā lieti noderēs arī pie citiem ēdieniem! 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS:

  • krietna sauja sviesta pupiņu
  • 3 vidēja lieluma tomāti
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • sāls, svaigi malti melnie pipari un cukurs pēc garšas
  • šķipsna oregano 30–40 g
  • smalki sarīvēta cietā siera

Sviesta pupiņas var kombinēt ar citiem dārzeņiem, piemēram, vārītiem jaunajiem kartupeļiem.

 

PAGATAVOŠANA:

1. Sviesta pupiņām nogriež kātiņu galus un pašas pākstis sagriež uz pusēm vai trijās daļās. Liek verdošā sālsūdenī un vāra apmēram 10 minūšu, lai ir vēl mazliet al dente.

2. Tikmēr pannā sakarsētā olīveļļā liek gabaliņos sagrieztus tomātus un sīki sakapātu ķiplokdaiviņu un maisot karsē. Pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus (devīgi!), kā arī pēc brītiņa cukuru garšu izbalansēšanai (pēc garšas).

3. Tomātus sautē, līdz sulas mazliet reducējušās, apmēram 10 minūšu – tik ilgi, līdz sviesta pupiņas izvārījušās. Pupiņām nokāš ūdeni un pašas liek viegli ieeļļotā, nelielā cepamtraukā, pa vidam iekaisot apmēram pusi no rīvētā siera.

4. Tomātus pārlej blendējamā traukā, sablendē, pagaršo, vai kā vēl netrūkst, tad lej pāri pupiņām, vienlaicīgi tās pagrūstot, lai mērce ietiecas līdz cepamtrauka dibenam un augšpusē teju nosedz pupiņas. Pārkaisa atlikušo sieru un šauj 200–210 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 8–10 minūtēm, līdz siers pārkusis un sāk apetītlīgi brūnēt.


Vēlo brokastu šakšukas versija

Šakšuka ir tāds ēdiens, kas pazīstams vairākās variācijās, bet lielākoties tur ir tomāti, paprika, sīpoli, čili un vēl kādas garšvielas. Un, protams, pa virsu uzsistas olas! Šoreiz piedāvāju versiju bez paprikas, toties ar mini kabacīšiem.

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS:

  • ½ neliela sarkanā sīpola
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • 2 mini kabacīši vai 1 mazs
  • 3 vidēji, gatavi tomāti
  • 1 ēd. k. svaigu, sakapātu pētersīļu
  • šķipsna kaltēta oregano
  • 1 tējk. balzametiķa (ja vēlas)
  • sāls un cukurs pēc garšas
  • pāris pilienu Tabasco mērces asumiņam
  • 2 lauku olas
  • svaigi malti melnie pipari

Garšīgāk sanāks, ja tomāti būs patiešām gatavi un vairāk saldi nekā skābi.

 

GATAVOŠANA:

1. Sīpola pusīti sīki sagriež, ķiplokdaiviņu tāpat. Liek abus pannā sakarsētā eļļā un viegli apcep. Pievieno ripiņās sagrieztu kabacīti. Maisot uz vidējas uguns, apcep, līdz sīpoli apcepušies un kabacīši viegli zeltaini.

2. Tomātiem izgriež serdītes vietas un pašus sagriež mazos gabaliņos. Pievieno pannas saturam kopā ar sīki sakapātiem pētersīļiem un šķipsnu oregano. Ik pa laikam apmaisot, pasautē kādas piecas minūtes.

3. Ja vēlas niansētāku garšu, pielej mazliet balzamiko, sāli pēc garšas un var arī cukuru, lai neitralizētu skābumu (gan etiķa radīto, gan ja tomāti gadījušies skābāki). Maisot pasautē vēl pāris minūšu.

4. Divās vietās uz pannas pabīda mazliet nostāk kabaču ripiņas un šajās ligzdiņās iešķiļ olas, raugoties, lai dzeltenumi paliek veseli. Uzliek pannai vāku un uz pavisam mazas uguns atstāj, līdz olas baltums sarec, bet dzeltenums vēl šķidrs. Gatavs! Pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem un pasniedz ar mīļākajiem zaļumiem un kraukšķīgu maizīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata