Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Acis plaši atvērtas

Mēs liekam bērnus gulēt sešos, jo zinām, ka vēlāk atkal bumbos un būs jāiet uz pagrabu. Tā, vienā teikumā, īsi un bez liekām emocijām minot savas ikdienas rutīnas pārmaiņas, patlaban notiekošo Kijivā spilgti raksturo paziņa. Tas ir kara otrās dienas vakars, un, saņēmusi šo ziņu, apraudos. No bezspēcības, no dusmām, no jušanas līdzi un no tā, ka labi zinu: ar visām šīm emocijām nekādi nepalīdzu tiem, kas kara zonā. Bet vēl tikai pirms dažiem mēnešiem es, viesojoties Ukrainā, ēdu viņas gatavotu boršču un īpaši man ceptu zivi. Izcilu.

Nu tā šķiet pilnīgi cita realitāte un teiciens par pasauli, kas sajukusi prātā, jau kļuvis par banalitāti. Jau pagājusi vairāk nekā nedēļa, kopš Krievija sākusi karu. Ukraina joprojām cīnās.

“Nedomāju, ka kāds vispār emocionāli vai morāli var būt gatavs karam, tam, ka cilvēki tiek nogalināti,” saka ukrainiete Anastasiia Kapranova. Arī viņa ir vai – kā pati precizē – bija no Kijivas. Tagad sieviete ir aizbēgusi uz kādu mazu Ukrainas pilsētiņu, cerot, ka reiz bumbas mitēsies un viņa varēs ne tikai atgriezties mājās, bet arī satikt vecākus un citus tuvos cilvēkus.

Šajos stāstos klausīties ir grūti – īpaši saprotot, ka tā līdz galam jau joprojām nav skaidrības, cik lielu efektu dos pēkšņā Rietumu attapšanās un strauji apstiprinātās sankcijas. Negribas jau pieņemt to, kas pirmajā kara dienā pēkšņi bija tik skaidri redzams: rietumvalstu “lielie” spēlētāji acīmredzot tiešām Ukrainu uztver kā buferzonu, kas, nu jau jāsaka – kārtējās, Putina imperiālās trakuma lēkmes gadījumā iznesīs ja ne visu, tad vismaz pirmo smagumu.

“Rietumi līdz šim ir skatījušies pārmērīgi naivi un nekritiski, neiedziļinoties Krievijas režīma būtībā. (..) Mums, latviešiem, nekad ilūzijas par Krieviju nav bijušas, bet ir bijis grūti to iz­skaidrot citiem. Tagad redzams, ka mums bija taisnība. Acu atvēršana Rietumos, ilūziju zaudēšana attiecībā uz iespējām ar Krieviju kaut ko sarunāt kā ar normālu Eiropas valsti, Latvijai un Eiropai kopumā nāk par labu,” starptautisko situāciju un noska­ņu rietumvalstu vidū sarunā ar SestDienu komentē Valsts prezidents Egils Levits.


Taču, to visu zinot un vērojot notiekošo “cilvēka parastā” acīm, cik un kā vislabāk mēs katrs varam palīdzēt? Domāju – nevienam vien šie jautājumi pēdējās nedēļas laikā šaudās pa galvu. Panika un šausmināšanās, protams, nebūs īstā atbilde. Taču esmu pārliecināta, ka arī izvairīšanās no ziņām, “negatīvis­ma neielaišana savā burbulī” jeb, citiem vārdiem, strausa politika šajā gadījumā nelīdzēs – ja nevaram vairāk, tad mums vismaz jābūt informētiem, jāpalīdz, ja konkrētā situācijā kaut kā to varam, un pašiem jāsaprot, kā rīkoties tik ilgi daudzinātajā un pieminētajā “X stundā”, kas, trīsdesmitgadi snaudusi, nu pēkšņi atkal ir klāt. Jeb, nedaudz pārfrāzējot Valsts prezidentu, jādzīvo atvērtām acīm.

 


 

Šīs SestDienas, 4. marta  – 10. marta numurā lasiet:
 

SestDienas SALONS. Divi pārsteigumi Putinam. Valsts prezidents Egils Levits par vēstures sakustēšanos, Eiropas iespēju pāraugt pašai sevi un par brīvības cenu.

VĒSTULES NO UKRAINAS. Iztēlojies mieru. Jau vairāk nekā nedēļa ir pagājusi, bet šoks, ka karš Eiropas viducī ir kļuvis par realitāti XXI gadsimtā, joprojām nav pārvarēts. Un šķiet patiesi neticami, ka ik dienu žurnālistiem intervijās jāvaicā par bumbu patvertnēm arī Latvijā, bet bērnam jāatbild uz jautājumiem, vai pēc dažām nedēļām viņš varēs svinēt savu dzimšanas dienu un vai pēc kara varēs atgriezties mājās.

PASAULĒ. Sankciju trieciens un Maskavas vairogi. Krievijas armijas iebrukums Ukrainā, kura mērķis, visticamāk, ir nomainīt esošo, prorietumniecisko, valsts vadību pret sev vēlamu režīmu, kā arī panākt Ukrainas demilitarizāciju un ģeopolitisko neitralitāti, ir izsaucis atbilstošu rietumvalstu atbildes reakciju. Tā izpaužas kā bezprecedenta ekonomisko un arī politisko sankciju noteikšana pret Maskavu.

JAUNAIS BAUHAUS. No vārdiem pie darbiem. No kafijas servīzes, kuras radīšanā izmantoti arī kafijas biezumi, līdz virtuālam ceļojumam ar bānīti – tā visa veidošanā iesaistīti Latvijas dizaineri, kuri, kaut ko jaunu radot, domā ne tikai par sava produkta izskatu, bet arī funkcionalitāti un ilgtspēju. Taču arī viņi uzsver: pārmaiņām vispirms jābūt domāšanā, un labākas vides radīšanā nepieciešams arī vietvaras un likumdevēju atbalsts.

LAIKA MAŠĪNA. Ukrainas valstiskuma monopoltiesības. Kā vienu no aizbildinājumiem iebrukumam Ukrainā Krievijas prezidents Vladimirs Putins minējis to, ka tai “neesot valstiskuma tradīciju” un Ukraina allaž bijusi daļa no Krievijas. Tas, maigi izsakoties, neatbilst patiesībai, un, lai to noskaidrotu, nav jāiedziļinās pat vairāk nekā tūkstoš gadu senā vēsturē.

TĒMA. Karš arī kultūrā. Krievijas agresija Ukrainā novilkusi sarkanās līnijas arī mākslā, šoreiz neļaujot stāvēt malā nevienam – arī pasaulslaveniem mūziķiem nākas paust savu nostāju. Turklāt vairāki pazīstami mākslinieki pierādījuši, ka šādu izvēli, saglabājot stingru mugurkaulu, iespējams veikt ne tikai tiem, kam šajā situācijā nav ko zaudēt.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata