Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Caurspīdīgā cilvēka blaknes

Valdībā izmaiņas veiktas, pašvaldību vēlēšanas notikušas, vismaz teorētiski politiskā dzīve nu atkal kādu laiku Latvijā varētu tecēt nedaudz mierīgākā gultnē. Taču pēcgarša un jautājumi par politisko procesu pēc pēdējiem notikumiem tomēr palikuši un nebeidz urdīt.

Šķiet, tik zemu aktivitāti vēlēšanās nebija gaidījis neviens. Vai tiešām pa šo gadu tik ļoti esam pieraduši pie strādāšanas, komentēšanas un dzīvošanas dīvānā, ka arī uz pienākumu piedalīties vēlēšanās skatāmies attālināti? Jācer, ka pētījums par zemo vēlētāju aktivitā­ti ja ne vairāk, tad vismaz beidzot reabilitēs laikapstāk­ļus, kas mūždien tiek vainoti cilvēku neizlēmībā iet balsot – tie vainīgi gan tad, kad ir pārāk labi, gan tad, kad draņķīgi…

Taču patiesībā svarīgākas par pašu zemās aktivitātes faktu jau ir tās mūžīgās blaknes, ko tāds kūtrums (vai apātija?) nes līdzi. Gribētos jau tomēr, lai, gluži kā fotogrāfu Jāni Deinatu, arī nevienu citu nekad neapmie­rinātu "gan jau būs labi" līmenis. Gan katra personīgajā dzīvē un mērķos, gan sabiedrībā un līdz ar to arī tās pārvaldē. Citādi var sanākt, ka līdzcilvēki ne tikai foto­grāfijās un bildēs, bet arī dzīvē tiešām kļūst arvien mazāki, arvien caurspīdīgāki un nemanāmāki cits citam.

"Esmu sācis fotografēt citu sēriju – tos caurspīdīgos attēlus. Tās sērijas kodols ir tas, ka mēs šajā laikā cits citam pazūdam. Daudzi cilvēki man ir teikuši, ka viņiem šī sērija nepatīk. Bet es tās bildes taisu ne jau tāpēc, ka man tās patīk, bet gan tādēļ, lai parādītu, ka šajā laikā mēs viens otram zūdam! Tāpēc šis caurspīdīgums," savas šā brīža sajūtas un redzējumu par pasauli apkārt sarunā ar SestDienu skaidro Deinats.

Gribētos aicināt, lai mēs tomēr pie attālinātības tik ļoti nepierodam. Gribētos teikt, ka nevienam cilvēkam šajā pasaulē nevajadzētu būt ne maziņam, ne gaisto­šam. Un žēl, ka šajos teikumos tik daudz jūtama vēlēju­ma un vajadzības izteiksme.

Tāda tā pēcgarša un blaknes šā brīža notikumiem.

 

Šīs SestDienas, 11.jūnija  – 17. jūnija numurā lasiet:

AKTUĀLS VIEDOKLIS. Par gliemežiem un sabiedrību. Pēcgarša pēc pašvaldību vēlēšanām kovidlaikā, labos laikapstākļos un jaunajās novadu robežās.

PRIEKŠĀ. Pēdējais brīdis atdot parādu. Pieminot 1941. gada 14. jūnija masu deportāciju 80. gadskārtu, tapusi īpaši izstrādāta digitālā karte (deportetie.kartes.lv). Tajā būs redzams saraksts ar informāciju par cilvēkiem, kuri no konkrētās vietas tika izsūtīti. Kā uzsver karšu izdevniecības Jāņa sēta galvenais redaktors Jānis Turlajs, kura virsvadībā karte tapusi, "šī ir mūsu pēdējā iespēja atdot parādu šiem cilvēkiem".

SestDienas SALONS. Deinata blaknes. Fotogrāfs Jānis Deinats par savu 60 gadu jubilejas izstādi, apskaidrību, saprotot, ka daudzas savas labās bildes vairs neredzēs, un par viscimperlīgāko pasūtītāju.

PASAULĒ. Meksikas izšķirošas vēlēšanas. No Meksikas jaunāko laiku vēsturē pašu asiņaināko parlamenta apakšpalātas vēlēšanu iznākuma būs atkarīgs valsts turpmākais politiskais kurss, tai skaitā arī attiecībā uz to, vai valsts turpinās distancēties no ASV un virzīties "pa kreisi".

SPORTS. Visas zvaigznes vienuviet. Straujiem soļiem pietuvojies Eiropas čempionāts futbolā – otrs lielākais šāgada notikums pasaules sportā aiz Tokijas olimpiskajām spēlēm. Finālturnīrs par godu tā 60 gadu jubilejai norisināsies 11 valstīs un pulcēs milzu auditoriju, taču Covid-19 riskantajos apstākļos pārsteigumi un vilšanās garantēti. SestDiena pievērš uzmanību 13 spēlētājiem, kurus redzēsim Eiropas čempionātā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata