Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nespiesties virsū

Eži šobrīd, modušies no ziemas miega, esot ļoti aktīvi un bez vismazākajiem sirdsapziņas pārmetumiem vakaros pastaigājoties pa Rīgas un citu pilsētu ielām. Citiem vārdiem: laimīgi klimst apkārt, kamēr cilvēkiem četrās sienās jāsēž. Un labi, ka viņi tā dara, – šis fakts man personīgi ļāva šonedēļ sasmaidīties un sākt domāt, vai gadījumā mežs nenāk pilsētā, savukārt tas lika aizdomāties par bērnību un pasakām…

Nav pat svarīgi, kur tā domu ķēdīte aizgāja tālāk, bet pieķēru sevi, ka eži ar savu pilsētas naktsdzīvi man beidzot ļāva kaut uz mirkli nedomāt par vīrusu, krīzēm un citām skumjajām ziņām, kas šonedēļ nošalca pāri, pilnīgi negaidot un nesagatavoti.

Kaut, protams, taisnība aktierim Dainim Grūbem, ka taisni šobrīd nudien nevajag rokas nolaist, bet, tieši otrādi, – mēģināt ieraudzīt izdevības, rosīties un ar lāpstu rokā kaut līdz mazdārziņam aizbraukt. Jo nekad nevar zināt, kur tās pēkšņās idejas var piedzimt, un varbūt tik tiešām šis ir laiks, kad no avantūrām nevajag baidīties

"Tagad daudzi aizpilda laiku, skrienot garus gabalus vai pumpējoties, bet es domāju: čaļi, vajag to uztvert nopietnāk, šis nav atvaļinājums. Nevienam! Neviens no mums nezina, cik ilgi šis vilksies. Ja tu domā, ka pusgadu varēsi izvilkt, izaicinot visus uz divdesmit pieciem "pušapiem", tad es gribētu zināt, kā tu ar to domā sevi pabarot. Ja tu man to atklāsi, varbūt es arī piedalīšos" piezemēties, vienlaikus nezaudējot optimismu, aicina aktieris un uzņēmējs.

Rokas noteikti nav nolaiduši arī Latvijas zinātnieki, kuri, izrādās, vienīgie tuvākajā apkārtnē nopietni pievērsušies Covid-19 izpētei, mēģinot saprast, kāds tad tas vidējais vīruss vidējam latvietim ir un kā ar to labāk cīnīties.

"Domāju, ka cilvēcei šis piespiedu pārdomu laiks ir vērtīgs, jo pārāk ilgi visi dzīvojām autopilotā. Izrādās, ka pietiek ar trim trenūzenēm, trim T-krekliem un divām pidžamām," pārdomās ar SestDienu dalās arī operdziedātāja Elīna Garanča. Varbūt tieši šī atziņa par nepieciešamību izslēgt autopilotu arī paliks pāri, kad ierobežojumi būs beigušies. Vai varbūt līdz ar fiziskās distancēšanās nepieciešamību būsim beidzot pieraduši vairs nespiesties cits citam virsū visās citās nozīmēs – divi metri kā izdzīvošanai nepieciešama telpa varētu būt vidējā latvieša minimums domu svaigumam, lielākai iedvesmai, ideju dzimšanai un jaunās "normālības" pieņemšanai. Pat ja tā "normālība" izrādītos kaut kas pavisam citāds, nekā tagad spējam iedomāties.

Šīs SestDienas, 24. - 29. aprīļa, numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Visskaistākā loma vēl priekšā. Izcilais latviešu mecosoprāns Elīna Garanča par to, kā ir būt simtprocentīgai mammai, mācīties kopā ar bērniem, vakaros likt puzli un domāt par lomām, kuras dziedās pēc trim un četriem gadiem.

ZINĀTNE. Vīruss nav latvietis. Latvija ir viena no tām valstīm, kur no Covid-19 slimniekiem iegūtie analīžu dati tiek arī pētīti un zinātnieki laboratorijās lūko, kā tad vīrusa genoms Latvijā mainās. Tiesa, šobrīd vēl nav izpētīts pietiekams skaits paraugu, lai izdarītu droši ticamus secinājumus, taču nešaubīgi – arī līdz tiem nonāksim.

SestDienas SALONS. Grūbe improvizācijas koridorā. Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe par atgriešanos "uz kājām", maratona nepietiekamību un to, ko darīs Džilindžers.

PASAULĒ. Dīkstāve.Tikai ne noziedziniekiem. Covid-19 pandēmijas laikā valstīs un lielpilsētās, kurās parasti ir augsta noziedzība, likumpārkāpumu skaits ir ievērojami krities. Taču tas nenozīmē, ka noziedznieki snauž. Patiesībā šis viņiem ir lielo iespēju laiks.

FOKUSĀ VĪRUSS. Starts ierobežojumu atcelšanai – par un pret. Uzreiz vairākas valstis sākušas pakāpeniski mazināt Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus. Lai gan epidemiologiem nav vienota viedokļa par šādu soli un tā sekām, šajā gadījumā tam pamatā ir arī ekonomiski un nereti pat politiski apsvērumi.

SPORTS. Sports pie sarkanās gaismas. Gluži kā Pirmās formulas sacensībās sporta notikumu norise ir apturēta un nervozā gaisotnē jāgaida zaļās gaismas signāls. Kad beidzot atsāksies vietējo čempionātu un pasaules spēcīgāko līgu darbība? – jautājums, kas nodarbina daudzus.

TUVPLĀNĀ. Melnās saulesbrilles, melnais kontinents un melnais caurums. Franču kinorežisore un scenāriste Klēra Denī par izolāciju, bailēm un to trūkumu, atvērta prāta nozīmi un arī kosmosa izpēti.

CEĻOJUMS. 72 stundas ceļā uz mājām. Kādu jūs iedomājaties savu pirmo ceļojumu uz ārzemēm? Visticamāk, ne jau iestrēgšanu citā kontinentā vispasaulīga vīrusa dēļ, ātro kredītu biļešu vietā un 72 stundas ilgu mājupceļu caur dažādām pilsētām ar obligātu noteikumu uzvilkt sejas masku. Un kā punkts uz i – nevis nevēlēšanās izkrāmēt koferus, bet pašizolācija īrētā namiņā pēc atgriešanās Latvijā. Tieši tāds ir Ingas un viņas ģimenes repatriācijas stāsts.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Islāma radikāļi no... Tadžikistānas

Saistībā ar radikālajiem islāmistiem regulāri izskan bijušās PSRS valsts Tadžikistānas vārds. Eksperti jau vairākus gadus pauž bažas, ka šī salīdzinoši nelielā un ārkārtīgi nabadzīgā valsts var ...

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata