Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par gatavību kāpt

Kas ir augstākā virsotne, ko savā dzīvē esat sasnieguši? Vai tas jūs ir mainījis? Un vai uzreiz aiz tās jau bija redzama nākamā?

"Visiem tuksnešiem, visiem okeāniem, visiem neauglīgajiem kalnu veidojumiem kādreiz ir pirmo reizi iets pāri, kāds ir pirmais uzdrošinājies to darīt, viņam ir bijusi sajūta, ka viņš ir gatavs doties nezināmajā," SestDienai saka alpīnists Kristaps Liepiņš, pamatojot, kādēļ viņam nešķiet, ka augstie un it kā tik nepieejamie kalni nemaz nav domāti tam, lai tos pievarētu.

Kalnos kāpšanas sajūta patiesi ir kaut kas īpašs. Ko tieši to vairāku tūkstošu metru virs jūras līmeņa sasnieg­šana tevī maina un kādēļ, gan grūti izstāstīt. Varbūt pie vainas ir tā šaurā līnija, kas šķir drosmi no pārgalvības. Varbūt sajūta, ka esi tāds pavisam mazs lielās dabas priekšā, tomēr necīnies pret, drīzāk esi kopā ar to. Bet varbūt tas katram savs un citādi atklājams.

Un, protams, ja runājam par kalniem un virsotnēm, kas jāsasniedz, tad ne jau vienmēr tie ir tie zemes pacēlumi, kuru nosaukumus esam iemācījušies jau skolas ģeogrāfijas stundās. Reizēm tajās virsotnēs, kas nebūt nav saistītas ar alpīnismu, mums nākas kāpt un tās atklāt ikdienā, reizēm – ārkārtas apstākļos. Piemē­ram, par tādu mazu "everestu" droši var saukt arī pasaules čempionāta hokejā organizēšanu, kas nu jau finiša taisnē.

Un pirmās nopietnās virsotnes savā profesionālajā dzīvē sasniedz arī divi jaunie un talantīgie, par ko šoreiz tieši tā nosauktā rubrikā arī stāstam SestDienā. Šarman­ti, idejām pilni, ar skatieniem, kas vērsti līdz pat visaugstākajām virsotnēm, un pilnīgi noteikti gatavi doties tās atklāt. Gusts Ābele un Keitija Bārbale – divi vārdi, kuri noteikti vēl būs dzirdami ne vienas vien virsotnes sakarā. Lai tiešām tas kāpiens (arī visaugstākajos astoņ­tūkstošniekos) izdodas! Visiem.

Šīs SestDienas, 14. – 20. maija numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Vairāk kā laulātie draugi. Pateicoties pandēmijai, alpīnisti Kristīne un Kristaps Liepiņi uzrakstījuši grāmatu par kāpienu Pamira septiņtūkstošniekos, kas vienus aizraus, citus atbaidīs.

PASAULĒ. Izraēlas nebeidzamā politiskā krīze. Izraēla jau atkal tuvojas valsts parlamenta ārkārtas vēlēšanām – piektajām pēdējo divu gadu laikā –, un nav nekādu garantiju, ka arī tās ļaus beidzot izveidot stabilu vairākuma valdību, lai atgrieztos pie normālas politiskās ikdienas. Kas ir galvenie iemesli, kuru dēļ šī valsts ieslīgusi šķietami nebeidzamā politiskajā krīzē?

SPORTS. Hokeja burbuļa laiks Rīgā. Nopietns izaicinājums organizatoriem, aprēķinātie ieguvumi no čempionāta un Latvijas izlases iespēja izmantot neordināro situāciju – jau pavisam drīz sāksies pasaules hokeja čempionāts.

JAUNIE UN TALANTĪGIE. Pa augšupejošām kāpnēm. Vispirms izrāde, pēc tam seriāls un tagad arī seriālluga Covid-19 apstākļos tik pierastajā Zoom platformā. Gusts Ābele (16) kopā ar domubiedriem – citiem jauniešiem no eksperimentālās teātra studijas Kāpnes – jau paguvis iemēģināt roku radošajā procesā un apstāties nedomā.

JAUNIE UN TALANTĪGIE. Es reti ieeju zonā. Keitija Bārbale (19) sacer un dzied savas dziesmas, ar kurām 18. maijā piedalīsies arī šī gada Latvijas Universitātes un Radio NABA jauno mūziķu konkursā Hadrons.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata