Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Šahs. Jācer, ka ne mats

Ja pašreizējo situāciju Latvijā salīdzi­nātu ar šaha spēli, tad būtu jāat­zīst: esam iedzīti stūrī, un patla­ban vairs nekādas īpašās stratēģijas nevar izvēlēties – vienkārši jācenšas nezaudēt. Kā vērtēt gājienus, kas līdz tam ir noveduši? Un vai galvenajām figūrām izdosies atspēlē­ties un atgūt ne tikai kontroli pār spēles laukumu, bet arī cieņu savās un citu acīs?

Vērtējumi no malas valdības darbam patlaban ir kritiski un skarbi. Varbūt kāds pat var teikt: pārāk nesaudzīgi, ņemot vērā situāciju. Patiesi – korekti novērtēt ir grūti, jo… viss notiek aiz slēgtām durvīm un pat bez ierastās sociālo partneru klātbūtnes.

Kāpēc šāda slepenība, vai tajā nav krietni par daudz politikas un intrigu laikā, kad visvairāk nepieciešama vienota un skaidra stratēģija bez savstarpējiem "pakalpojumiem" un "tirgus"?

Jācer, pēdējo nedēļu skarbā statistika un dzīves realitāte beidzot liks arī valdības vadītājam un minis­triem ne tikai vērsties ar skaļiem aicinājumiem pie sabiedrības, lūdzot būt izprotošiem un "vēl drusku paciesties:, bet arī nostādīs abām kājām uz zemes, apzinoties pašu uzsvērto situācijas nopietnību. Jo sabiedrībai patlaban tik tiešām ir vienalga, vai spēles turpmāko virzību izšķirs gājiens ar zirdziņu, dāmas kustība vai figūru rokāde – jo šobrīd patiešām galvenais ir iznākums.

Bet, ja par patīkamo, – pirmssvētku laiks nemanot ir sācies. Lai tas mums visiem patiesi skaists un iedves­mojošs! Gluži kā tas pirmais sniegs, kura baltums katru gadu no jauna liek smaidīt, pat ja līdz vakaram tas jau ir nokusis.

Šīs SestDienas, 4. – 10. decembra, numurā lasiet:

FOKUSĀ. Pelēkais kabinets. Draugi, nav labi! Šo premjera Krišjāņa Kariņa aizvadītajā svētdienā Latvijas Televīzijas tiešraidē teiktās uzrunas sākumu var attiecināt uz daudzām pašreizējām aktualitātēm – un vispirms jau uz Ministru kabinetā notiekošo. Nav laba ne tikai epidemioloģiskā situācija, bet nav laba arī Covid-19 izplatības pārvaldība. Nepavisam nav laba komunikācija, nav laba gaisotne valdībā. Un nav uzticības.

PILSĒTVIDE. Vai uzvaras piemineklis ies ratā? Pirms pāris gadiem pār Rīgu sāka ripot ideja par panorāmas ratu. Ideja ripinājās pāri pilsētas centram, piestājot Esplanādē un Vecrīgā, tad pārslīdēja pāri Daugavai, paskatījās, kas notiek salās, un nu doma par panorāmas ratu piestājusi Uzvaras parkā. Vai šeit tā tiešām apstāsies, un vai tā beidzot varētu būt tā ilgi gaidītā un apspriestā šī parka vīzija, par kuras nepieciešamību tik ilgi diskutēts?

SestDienas SALONS. Cūkmenu izglābs jaunie. Tomass Kotovičs par eglīšu ciršanu, pārmaiņām mežu piemēslošanā, koku augšanas paātrināšanos un izcirtumu pirkšanas jēgu.

IN MEMORIAM. Brīnumdaris laukumā un skandalozs ārpus tā. Viens no visu laiku izcilākajiem pasaules futbolistiem argentīnietis Djego Maradona pēc sirdslēkmes 60 gadu vecumā mira 25. novembrī savās mājās Buenosairesas ziemeļu piepilsētā Tigrē.

MĀKSLINIEKA SKATS. Doma rodas no akmens. Juveliermākslinieks Gatis Vasiļjevs atklāj kalnu ezera noslēpumu, stāsta par trešā tēva dēla paraugu un atsaucas uz vārnu kājiņām.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, RECEPTES, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata