Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tieši tā, kā iedomājos

Viens lēciens. Lēciens, kas kļuva leģendārs un burtiski satricināja ne tikai paša lēcēja likteni, bet vēl daudzu citu cilvēku, kas bija viņam apkārt un blakus. Tas bija laiks, kad viens mirklis, izrādās, varēja mainīt ja ne gluži pasaules griešanās trajektoriju, tad vismaz dažas dzīves gan… Par to šonedēļ SestDienā.

Nedēļā, kad pavadīti valsts svētki (šoreiz klusi svinīgi, bez lieliem salūtiem, varbūt tikai ar mazu gaismiņu uguņošanu katram pašam pie sevis), par šādiem lēcieniem un stiprajiem stāstiem ne tikai pagātnē, bet arī mūsdienās gribas gan domāt, gan runāt. Lai uzsvērtu tos izšķirošos mirkļus. Lai ne tikai atcerētos, bet arī šobrīd tīri fiziski sajustu, cik daudz drosmes, apkārtējo atbalsta un pretim pasniegtu roku bieži vien ir vajadzīgs, lai mēs spētu panākt kaut ko lielu. Varbūt pat vēsturisku.

Kas jāizdara, lai atstātu savas pēdas, savus ''lēcienus'' vēsturē? Reizēm pietiek ar vienu drosmī­gu lēmumu, citreiz vajadzīgs desmitiem gadu ilgs darbs un savu talantu slīpēšana.

Taču tas, šķiet, atmaksājas, ja beigās var pateikt kā leģendārā Latvijas Radio balss Sandra Glāzupa: ''Tas bija tieši tā, kā es iedomājos.''

Bet kas gan kopīgs aukstā kara laika stāstiem ar sapņiem par ''Rietumu paradīzi'' un radio balsīm, kas nu jau digitalizēti skan mākslīgā intelekta paralēlajā nākotnē? Sapņi piepildās. Gan tie lielie par valsts veidošanu, gan mazie un personiskie – par ikdienu, kas piepilda, nevis iztukšo. Tikai, lai tas notiktu, vienmēr, vienmēr ir vajadzīgi tādi izšķirošie lēcieni – dažreiz bezgala drosmīgi un bīstami, bet citreiz – gluži vienkārši spontāni un pēkšņi.

Lai mums katram izdodas ne tikai pārlēkt, bet pēc tam arī nevilties par realitāti tajā ilgi sapņotajā – otrā – pusē.

Šīs SestDienas, 20. – 26. novembra, numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Tumsas, gaismas un ēnu spēles. Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ tradicionālais gaismas festivāls Staro Rīga, kas ap Latvijas valsts dzimšanas dienas laiku nu jau ierasti priecēja cilvēkus, pārcelts uz nākamā gada sākumu. Taču jau tagad – līdz 22. novembrim – ikviens aicināts piedalīties akcijā #Staromājās. Savus radošos risinājumus, publicējot tos mājaslapā staroriga.lv, gaismas darbiem piedāvā arī pieci pazīstami latviešu mākslinieki, tostarp gleznotāja Helēna Heinrihsone. ''Tumsas un gaismas maiņa ir liels virzītājspēks,'' viņa uzsver.

SestDienas SALONS. Lēciens dzelzs priekškara abās pusēs. Lietuvas dokumentālā kino režisore Giedre Žickīte par Sima Kudirkas vēsturisko pārbēgšanu, tikšanos ar Kisindžeru un par latviešu trimdinieka nopelniem Amerikas iešūpošanā.

PASAULĒ. Stratēģija cīņai par vērtībām. Eiropas Komisija nule prezentējusi Eiropas Savienības (ES) vēsturē pirmo stratēģiju lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu, nebināru personu, interseksuāļu un kvīru tiesību nodrošināšanai ES dalībvalstīs. Eirokomisāre līdztiesības jautājumos Helena Dalli arī rosina paredzēt finanšu sankcijas pret tām dalībvalstīm, kuras atteiksies sekot tolerances politikai. Ja iniciatīva tiks apstiprināta, bez daļēja ES finansējuma var palikt Polija un Ungārija, tāpat problēmas var rasties vēl citām bijušā komunisma bloka valstīm.

TUVPLĀNĀ. Balss, kurai ticēt. Leģendārā radio balss Sandra Glāzupa par jaunāko tehnoloģiju nozīmi, sapņu īstenošanos un to, kāda balsij ir vara.

SPORTS. Ledus ēveles pavēlnieks. Siguldā divas nedēļas nogales pēc kārtas norisināsies Pasaules kausa izcīņas sacensības skeletonā un bobslejā. Jānis Skrastiņš jau divpadsmit gadu rūpējas par trases ledus kvalitāti.

CEĻOJUMS. Starp baložiem un sirsnīgu viesmīlību. Atceroties ceļojumu uz Aleksandriju vēl pirms pandēmijas un ierobežojumiem, prātā vispirms nāk viesmīlība. Taču arī slavenā bibliotēka, dārzi un rotaslietu greznums, kas acīmredzot bijis iedvesmas avots ne vienam vien arī mūsdienās.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, RECEPTES, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata