Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Uzvaras un zaudējumi

Kamēr Latvijā gaviles nav rimušas un sirds rajonā pat ne tiem lielākajiem hokeja faniem joprojām silti par valstsvienības skaisto čempionāta iesākumu, citos laukumos un frontēs cīņas aizvadītajā nedēļā nebūt nav bijušas mazāk kaismīgas.

Baltkrievijas izgājiens cīņā pret režīma opozīciju ne tikai nosēdināja veselu pasažieru lidmašīnu, bet nolika uz pauzes arī starptautisko sabiedrību. Uz jautājumu, vai šāds gājiens liecina par režīma bezspēcību neizbēga­mā sabrukuma priekšā vai, taisni otrādi, absolūtu varas apziņu, atbildēs turpmākie notikumi, taču pats prece­dents liekas tik absurds un nesamērīgs, ka pirmajā mirklī, šķiet, to bija grūti komentēt pat ekspertiem.

Pārsviežoties uz notikumiem pašmāju politikā, nāk prātā uzreiz vairākas un savā starpā īsti nesavienojamas parunas. Suņi rej, bet karavāna iet tālāk, vai tomēr nav dūmu bez uguns? Par valdības krišanu gan tiek runāts jau kopš tās izveidošanas, tomēr nu jau kādu laiku tās brucinātāju balsis visvairāk dzirdamas tieši no koalīcijas iekšienes. Ko tas nozīmē, vai "stabilitātes garants" šai valdībā ir kritis, vai tomēr tās tikai nelabvēļu runas un situācijas taustīšana?

Un galu galā – nekur nav pazudusi arī slavenā Covid-19. Kamēr nepielūdzamā statistika joprojām neko daiļu ainu nerāda un atveseļošanās ne vienam vien norit smagāk, nekā varētu domāt, jau citā spēles laukumā vienlaikus notiek cīņas par ierobežojumu mazināša­nu un diskusijas par to, kā motivēt nemotivētos tomēr vakcinēties. Tam visam pa vidu ne tik daudz pašas slimības, cik pandēmijas radīto apstākļu nesaudzētie, bet optimisma pilnie un pat jaunus un skaistus plānus būvējošie. Jā, ir arī tādi!

Cik čempionātu šajos daudzajos laukumos tiks uzvarēti, cik kauju zaudētas? Pārfrāzējot klasiķus, vēl cīņa nav galā un acīmredzot tik drīz arī nebeigsies. Taču nolaist rokas noteikti nevajag – skat’, jau ceriņi zied! Varbūt jāsāk meklēt tos slavenos pieclapīgos un jāsa­ēdas tā kārtīgāk – kas zina, kur tā veiksme īsti slēpjas un kas nospēlē par labu vissvarīgākajai uzvarai.

Šīs SestDienas, 28.maija – 3. jūnija numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Veiksmes stāstā pietura Rīgā. Latvijas hokeja valstsvienība pasaules čempionātu Rīgā sāka ar vēsturisku uzvaru pār Kanādu. Vārtsargs Matīss Kivlenieks (24) debijas reizē nosargāja vārtus neskartus un bija galvenais panākuma kaldinātājs.

PASAULĒ. Pēc aukstā kara laika paraugiem. Ryanair reisa Atēnas–Viļņa piezemēšana Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas lidostā un viena no šīs lidmašīnas pasažieriem, pazīstama baltkrievu opozicionāra Romāna Protaseviča (26), apcietināšana neatgriezeniski un dramatiski pasliktinās jau tāpat sliktās rietumvalstu, tajā skaitā arī Latvijas, un Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma attiecības. Savukārt Baltkrievijas Valsts drošības komitejas īstenotajai operācijai, kura liek atcerēties aukstā kara periodu, nešaubīgi atradīsies vieta slepeno operāciju vēstures grāmatās.

POLITIKA. Koalīcijai gribas sportot. Cik tad stabila patlaban īsti ir valdība, kur slēpjas tās Ahileja papēži, un vai visiem no visa iespējams iziet sausiem.

SestDienas SALONS. Skaistākais Ziedoņdārzs Baltijā. Dobeles ceriņu parkam – ceturtdaļgadsimts.

TĒMA. Nenokavētie vilcieni. Par spīti pandēmijai, top jauns radošais kvartāls Vagonu ielā, bet par izdzīvošanu ar optimisma pilnām saujām cīnās daudzu iecienītais Kaņepes Kultūras centrs. Vēl cīņa nav galā.

COVID-19. Mērķis – pašam elpot. Lielākajai daļai cilvēku pēc Covid-19 izslimošanas nav novērotas nekādas īpašas sekas vai tās ir vieglā formā, un tāpēc ir iespēja jau ātri vien atgriezties ierastajā dzīves ritmā. Tomēr daļa arī pēc atveseļošanās izjūt dažādas ilgtermiņa komplikācijas, un viņiem atgūšanās ceļš nebūt nav vienkāršs. Nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivari izveidota Covid-19 seku rehabilitācijas nodaļa, kurā palīdz pacientiem, kam Covid-19 slimība ir izraisījusi būtiskus traucējumus.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata