Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dienas sēnei ražīgs gads

Esot tāds sens latviešu ticējums: ''Ja mežā ierauga lāci, tajā dienā interese par sēnēm zudīs.'' Kad nu ir noslēdzies desmitais laikraksta Diena un a/s Latvijas valsts meži rīkotais fotokonkurss Dienas sēne, varam diezgan droši teikt, ka senajiem latviešiem nebija taisnība. Lai gan šogad ziņu par lāču savairošanos un tātad arī ieraudzīšanu Latvijas mežos bija daudz vairāk nekā iepriekšējos gadus, konkursam Dienas sēne 12 nedēļās, no 24. jūlija līdz 18. oktobrim, tika iesūtīts nevis mazāk, bet divreiz vairāk sēņu fotogrāfiju – 737, kamēr pirms gada to bija 319.

Domājot par iemesliem, kuri par spīti lāču skaita pieaugumam šovasar un šoruden ir mudinājuši cilvēkus vēl vairāk doties mežā pēc sēnēm, kā pirmie jāmin tie divi, kuru nebija iepriekšējos gadus. Pirmkārt, tie ir Covid-19 pandēmijas sakarā noteiktie ierobežojumi. Tā kā ceļot ārpus valsts faktiski nevarēja, latvieši daudz labāk iepazina dzimto zemi.

Turklāt uzturēšanās mežā, kur starp sēņo­tājiem ir daudz lielāka distance nekā starp veikala vai restorāna apmeklētājiem (ja vien divi sēņotāji reizē neierauga vienu skaistu baraviku), ir daudz veselī­gāks un ieteicamāks brīvā laika pavadīša­nas pasākums.

Un ne tikai brīvā laika – tiem, kuru darbiem un iecerēm svītru, cerams, ne ilgāku kā šis gads, pārvilka mi­nētie ierobežojumi, sēnes kļuva par pietiekami nozīmīgu ziemas pārtikas krājumu papildināšanas resursu. Meža māte, situāciju izprazdama, rīkojās patriotiski un dāvāja brangu baraviku vilni, turklāt nevis oktobra vidū kā pagā­jušogad, bet normālajā baraviku laikā – septembrī. Tāpēc šogad tāpat kā pagājušā gada konkursam visvairāk tika iesūtītas beku fotogrāfijas. 

Otrs iemesls, kas lika pievērst lielāku uzmanību sēnēm, protams, bija šāgada bestsellers – Latvijas Nacionālā dabas muzeja mikoloģu Diānas Meieres un Initas Dānieles lieldarbs Lielā Latvijas sēņu grāmata. Tā kā abas autores Dienai ir uzsvērušas, ka šī nav pavārgrāmata, mēs pieļaujam, ka tā īpaši ir iedvesmojusi un izaicinājusi sēņu noteikšanas un fotografēšanas entuziastus pamēģināt ''varbūt es varu vēl labāk vai citādāk'', jo Lielajā Latvijas sēņu grāmatā fotogrāfijas ir ļoti kvalitatīvas.

Tie bija divi jaunie Dienas sēnes popularitātes iemesli. Trešais sēņošanas iemesls ir tas pats, kas bijis citus gadus, – mūsu fotokonkurss. Turpinādamies jau desmit gadu, tas ilgmūžībā ir panācis 90. gadu beigās un šā gadsimta sākumā populāro konkursu Dienas zivs, kas beidzās Latvijas finanšu krīzes laikā. Atliek tikai novēlēt Dienas sēnes dalībniekiem veiksmīgi pārlaist kovidkrīzi un nākamvasar sūtīt vēl skaistākus foto.


Bet nu izziņojam šāgada konkursa rezultātus.

Fotokonkursa Dienas sēne 2020 galveno balvu – laikraksta Diena pilnā komplekta abonementu pusgadam – saņem Inna Turoka! Autores fotogrāfija triju mēnešu balsojumā ieguvusi visvairāk balsu, un tajā redzama pilna bļoda ar baravikām, atrastām Neretas pagastā. 

Skaistākās iesūtītās sēnes fotogrāfijas autore ir Kristīne Kivliņa. Balvā Kristīne saņem laikraksta Diena pamatkomplekta + KDi abonementu trim mēnešiem.

Interesantākās sēnes atradēja šajā gadā bija Ilona Valaine-Blekte. Viņa balvā saņem laikraksta Diena pamatkomplekta + SestDiena abonementu trim mēnešiem.

Mākslinieciskākā sēņu foto autore ir Diāna Strazda. Balvā – a/s Latvijas valsts meži fotorāmītis.

Fotokonkursa rosība šogad aktīvi norisinājās arī sociālajos tīklos, kuros ikviens aktīvais sēņotājs varēja publicēt fotogrāfiju kopā ar tēmturiem #dienassene un #mammadaba, lai iegūtu konkursa organizatoru simpātiju balvu – īpašos sēņotāju gumijas zābakus. Šogad balvu saņem Rita Andrejsone. Fotogrāfija aplūkojama sociālā tīkla Instagram profilā – @andrejsone.

Visas konkursā iesniegtās fotogrāfijas līdz pat nākamajai sēņošanas sezonai varēs aplūkot www.diena.lv/sene.


https://www.diena.lv/sene

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata