Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Domas fiziski sāp

Amerikāņu zinātnieki eksperimentā pierāda, ka darba vietā piedzīvots psiholoģisks stress var likt ķermenim sāpēt.

Sastopoties ar konfliktējošu informāciju, cilvēki mēdz pamatīgi apmulst un pat dažkārt uz brīdi zaudēt rīcībspējas. Brīdī, kad iedomājamies, ka no domu jucekļa galva vai plīst pušu, neesam tālu no patiesības. Zinātnieki noskaidrojuši, ka psiholoģiska slodze un stress patiešām var izsaukt fiziskas sāpes, turklāt nevis tikai galvā, bet arī sprandā un mugurā.

Pie šāda atklājuma nonāca divu amerikāņu augstskolu – Ohaio Štata universitātes un Mičiganas Universitātes – pētnieki. Viņi eksperimentā lika 17 brīvprātīgajiem pārvietot vieglu kasti precīzās pozīcijās. Uzdevuma veikšanas laikā dalībnieki valkāja kustības sensorus, lai noteiktu, cik lielu slodzi viņi uzliek mugurkaulam un mugurai. Turklāt viņi nepārtraukti tika vērtēti. Pētnieki dalībniekiem vispirms teica, ka viņi kustas pareizi un tādējādi pasargā muguru. Bet tad atsauksmes kļuva arvien negatīvākas. Dalībniekiem tika teikts, ka viņi uzdevumu veic neapmierinoši, pat ja tā izpildīšanas kvalitāte patiesībā nebija mainījusies.

Stress sāp

Apkopojot atgriezenisko saiti no brīvprātīgajiem, viņi konstatēja, ka mulsinošā informācija radīja cilvēkos pamatīgu stresu, kas izpaudās arī kā sāpju sajūta sprandā un muguras lejasdaļā. Salīdzinot dalībnieku diskomforta rādītājus ar mehānisko slodzi uz mugurkaulu, pētnieki atklāja, ka maksimālā mugurkaula slodze pieauga par 10–20 procentiem tieši tad, kad cilvēki jutās nomākti negatīvu atsauksmju dēļ, salīdzinot ar to, kad viņi jutās spējīgi uzdevuma sākumā.

"Šī palielinātā mugurkaula noslodze notika vienādos apstākļos ar diezgan nelielu smagumu," žurnālā Ergonomics skaidro Ohaio Štata universitātes biomehānikas pētnieks Viljams Marass, "varat iedomāties, kā tas būtu ar sarežģītākiem uzdevumiem vai smagāku kravu."

Atklājums darba autorus pamudināja secināt, ka psihosociālie stresa faktori un īpaši kognitīvā disonanse darba vietā var kaitēt darbinieku fiziskajai veselībai. "Būtībā pētījums pavēra priekškaru uz šo problēmu," uzsver Marass. Viņš pārstāv to zinātnieku virzienu, kuri uzskata, ka sāpes ietver sarežģītu mijiedarbību starp ķermeni un prātu.

Dažādu faktoru kopums

Bija nepieciešami vairāki gadu desmiti, lai 80. gados pirmoreiz aprakstītais biopsihosociālais sāpju modelis nostiprinātos plašākās zinātniskajās aprindās. Tajā sāpes tiek aprakstītas kā fizisku, sociālu un psiholoģisku stresa faktoru sajaukums, kas nozīmē, ka tās var izpausties no fiziskas slodzes kopā ar finansiālu stresu un garīgiem traucējumiem. Pat vārdi, ko ārsts izmanto, lai aprakstītu sāpes muguras lejasdaļā, var ietekmēt kāda cilvēka cerības uz atveseļošanos. "Lai sasniegtu mērķi izārstēt pacientus, nevis mugurkaulus, muguras lejasdaļas problēmas jāuztver kā plašāka slimība, nevis kā tīri fiziska kaite," jau 1987. gadā rakstīja ortopēdijas ķirurgs Gordons Vadels.

Tomēr lielākā daļa līdz šim veikto pētījumu balstās pieņēmumā, ka hroniskas sāpes nav tieši saistītas ar psiholoģiskiem cēloņiem. Tādēļ Marass kopā ar kolēģiem izstrādāja virkni eksperimentu, lai noskaidrotu, vai psiholoģiskais diskomforts izpaužas arī fiziski.

2020. gadā gandrīz 620 miljoni cilvēku visā pasaulē sūdzējās par muguras sāpēm, kas ietekmē viņu spēju strādāt, pārvietoties, ceļot vai rūpēties par sevi un citiem. Paredzams, ka līdz 2050. gadam šis skaitlis pieaugs vairāk nekā līdz 800 miljoniem cilvēku, tādēļ mediķiem jāmeklē jauni veidi, kā tikt galā ar šo problēmu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata