Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kā palēnināt laiku

Mēdz teikt, ka jaunībā laiks velkas, bet pēc pusmūža lido vēja spārniem. Lai arī tā ir tikai šķietamība, tomēr zinātnieki vēlas noskaidrot tās cēloņus un pat noformulējuši teoriju.

Tie, kuri vēlas dzirdēt kādu sensacionālu fenomena izskaidrojumu, droši vien būs vīlušies, jo pie līdzīgas teorijas spētu nonākt ikviens, kurš nopietni aizdomātos par šo tēmu. Proti, laika uztvere ir cieši saistīta ar gūtajiem iespaidiem. 

Bērnībā, kad dzīves pieredze ir maza, viss apkārt notiekošais ir kaut kas nebijis un nemitīgi rada jaunus iespaidus. Līdz ar to ir sa ­ jūta, ka katra diena ir piesātināta un gara. Pieaugušo vecumā mīt ­ nes vide ir labi iepazīta, būtiski jaunumi tur notiek reti un nedē ­ ļas piepilda vienveidīgi notikumi, kas dienu no dienas atkārtojas. Vienmuļā dzīve veicina sajūtu, ka dienas burtiski aizlido. Tikko bija rīts, un nu jau vakars.

"Piecgadīgam bērnam viens gads ir 20 procentu no viņa dzī ­ ves, kas ir piepildīta ar pieredzi, kad viņi atklāj apkārtējo pasauli. Savukārt viens gads 50 gadu veca cilvēka dzīvē ir tikai divi procenti laika, turklāt tajā ir maz jaunu pieredžu," portālam Daily Mail skaidro Mičiganas Univer ­ sitātes psiholoģijas profesore Sindija Lustiga. 

Teoriju par iespaidiem apstipri ­ na ceļojumi uz iepriekš neap ­ meklētām zemēm. Viena diena eksotiskā valstī ar neskaitāmiem jauniem iespaidiem var šķist kā vesela nedēļa mājās, jo smadze ­ nēm nemitīgi jāapstrādā jaunas informācijas gūzma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata