Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Baltās mājas dzīvotprieks sākas pēc 60!

«Cik vecs ir seniors? Tas, kurš knapi kust? Vai tas, kuram pāri deviņdesmit? Vecums ir stiepjams jēdziens. Un šīs manas kundzes ir jaunas, nevis vecas,» apgalvo Līvānu biedrības Baltā māja direktore Inguna Badune. Viņa projektos iesaistījusi vismaz 30 sava novada senioru. «Turamies pie Baltās mājas, jo mums tā ir labi,» apgalvo senioru kopas Rudens roze koordinatore Veneranda Caune. «Baltajā mājā ir jauni cilvēki, kuri var uzrakstīt projektus arī senioriem. Citādi mēs tādus Eiropas līdzekļus neprastu piesaistīt.»

No tāfeles līdz garšvielām

Līvānu seniori iesaistījušies Baltās mājas organizētajā vecāka gadagājuma cilvēku interešu aizstāvības tīklā Dzīvotprieks - kopš 2003. gada realizēti jau seši projekti. Šogad jauns projekts - Senioru labo darbu maratons -, kurš vienlaikus norit Līvānos, Jūrmalā, Staicelē, Ventspilī un Jēkabpilī. «Mums bija labo darbu diena - apzaļumojām centrālās bibliotēkas skvēru. Bet viss sākās ar semināru par labdarību, tās mērķiem un uzdevumiem. Bija arī 10 nodarbības - ļoti vērtīgas,» atzīst Veneranda. Nodarbību ciklā paši izvēlējušies tematus, kas paplašinātu zināšanas. «Gribējām redzēt, kā mūsdienu skolās mācās mūsu mazbērni, iepazīties ar jaunajām tehnoloģijām - izmēģinājām interaktīvo tāfeli!» lepojas Rudens rozes. Bijušas arī praktiskas nodarbības. Par garšvielām, par eksotiskajiem augļiem. Aizraujoša bijusi nodarbība kopā ar vetārstu. «Atvedām dažādu šķirņu sunīšus, vienai kundzei bija divi kaķi. Vetārstam pašam līdzi bija trusis. Viņš ļoti profesionāli pastāstīja, kā dzīvniekus kopt, barot, aprūpēt... Un par sirds veselību un skaistumu arī bija nodarbība! Mēs arī gribam skaistas būt, tas nekas, ka vecas,» koķetē dāmas. «Visvairāk priecēja kosmētiķes atzinums: esam skaisti saposušās un labi saglabājušās. Ne visas pensionāres ir tādas kā Līvānos!»

Un ko starp Rudens rozēm dara kungi? «Mēs te esam kā dadži,» sirsnīgi atjoko Antons Cimars. «Ērkšķi!» šķelmīgi izlabo Veneranda.

Svētku idejas aizsācēji

Visas līvāniešu aktivitātes nav iespējams uzskaitīt. «Starptautiskajā veco ļaužu dienā pie mums sabraukuši seniori no citiem novadiem. Bija orķestris. Ciemojās mūsu izcilais novadnieks Jānis Streičs. Re, Antons režisoram ļoti līdzīgs - viņš pat esot Rīgā uz ielas sveicināts,» smaida dāmas, bet nopietni piebilst - Veco ļaužu dienas iezīmēšanu kalendārā 2009. gadā panākusi tieši biedrība Baltā māja! Skolā rīkojuši A. Čakam veltītu pasākumu - tāpat kā dzejnieks mīlējis savu Rīgu un Marijas ielu, līvānieši rakstījuši katrs par savējo. «Mana bērnības iela ir ar skanīgu nosaukumu - Brīvības iela. Tur pavadīju bezrūpīgus gadus, kas saistās ar atmiņām par Dubnas upi, ar Līgosvētkiem, kad sapušķojām gotiņas ar ziedu vainagiem. Mums, bērniem, gotiņu saimnieces deva pa vienam krievu rublim vai cienāja ar konfektēm...» raksta autore Aina. «Tā ir manas bērnības iela - Skolas iela Rīgā. 40. gadi, pēckara laiks. Skolas ielas galā - Esplanāde. Putekļains laukums vasarā, ziemā - īsākais ceļš uz Bastejkalnu, lai vizinātos ar ragaviņām. Tie ir mūžīgi nedzīstoši ceļi un delnas, kas tiek savainotas, skrienot un krītot uz asfalta...» šo rindiņu autors ir Leons. «Uzrakstījām un paši esam aizkustināti!» saka Veneranda.

Līvānieši apglezno stiklu, darina brošas, tapo šalles, izgatavo latvju zīmes, brauc ekskursijās. Sadraudzējušies ar Tallinas senioriem - pabijuši viņu rīkotajos vecmāmiņu un vectētiņu svētkos, kas rīkoti piejūras parkā. Esot patiešām grandiozs pasākums.

Tikai jāpaķer idejas

«Baltā māja neļauj dzīvot dīkā. Inguna ģenerē idejas, mēs tās paķeram un realizējam.» Laiks līdz Ziemassvētkiem senioriem būšot ļoti saspringts. «Piedalīsimies akcijā, ko ik gadu biedrība rīko Ziemassvētkos. Pērn cepām piparkūkas, bet šogad tā norisināsies ar nosaukumu Uzdāvini savam kaimiņam svētkus! Katram senioram būs uzdevums - uz svētkiem atvest vienu cilvēku, kurš parasti nekur neiet. Tas nebūs tik vienkārši!» pienākuma nozīmīgumu uzsver Veneranda.

«Kuram ir mašīna, tam kaimiņš būs jāatvizina, kuram nav - pie rokas jāatved. Mēs savukārt rīkosim skaistu koncertu. Bet pie tiem, kuri veselības dēļ nevarēs ierasties, brauksim uz mājām. Gan pie 90 gadu vecajiem, gan pie tiem, kuriem ir mājas aprūpe,» skaidro Inguna. Arī Līvānu novadu domes vadība atzīst, ka nevalstiskais sektors pie viņiem darbojas kā atbalsta punkts, aktivizējot un izglītojot vecos ļaudis. «Jauki, ka esam noderīgi un vajadzīgi, turklāt daudz jauna iemācāmies. Dzīve sākas pēc sešdesmit!» priecājas Rudens rozes un ķeras pie nākamā darbiņa - līdz ziemas saulgriežiem jāpaspēj sašūt auduma maisiņus dāvanām, ko svētkos pasniegs veciem cilvēkiem - tiem, kuriem pāri deviņdesmit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Biedrība Baltā māja

Darbību sākusi 1996. gada oktobrī Līvānos
Galvenie darbības virzieni:
- sabiedriskās aktivitātes un pilsoniskās līdzdalības veicināšana, ieviešot projektus un piesaistot brīvprātīgos. Biedrība ir koordinējošā organizācija diviem sadarbības tīkliem - Latgales lauku NVO (ietilpst 16 organizācijas no Latgales reģiona) un sadarbības tīklam vecāka gadagājuma cilvēku interešu aizstāvībai Dzīvotprieks (30 senioru organizācijas no visiem Latvijas reģioniem);
- sabiedrības neformālās un mūžizglītības veicināšanas pasākumi;
- sociālie pakalpojumi
Baltā māja - vieta, kur realizēt savas intereses, mācīties, rast domubiedrus un sniegt atbalstu citiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?