Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ceļojums līdz apskaidrībai

Trīs lieli latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi, emigrācijā dzīvojušā krievu vecmeistara Aleksandra Grečaņinova pareizticīgo garīgās mūzikas vakars, Izraēlas garīgās mūzikas programma un austriešu romantisma klasiķa Antona Bruknera vērienīgā 3. Mesa skanēs 18. Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā no 18. augusta līdz 5. septembrim.

Iepazīt Grečaņinovu

Valsts akadēmiskais koris Latvija un tā mākslinieciskais vadītājs diriģents Māris Sirmais garīgās mūzikas festivālos ik gadu pulcē interesantus, dziļus mūziķus, mērķtiecīgi paplašinot sakrālās skaņumākslas telpu ar jaunu vai jaunatklājamu mūziku. Tieši tāpēc festivālu Rīgas Sv. Pētera baznīcā 18. augustā atklās krievu sakrālās mūzikas lielmeistara Aleksandra Grečaņinova (1864-1956) apjomīgais lielopuss Ciešanu nedēļa. Šajā vakarā kora Latvija priekšā pirmoreiz stāsies viens no Krievijas labākajiem kordiriģentiem Jaroslavļas kapelas Jaroslavija mākslinieciskais vadītājs, Maskavas Valsts konservatorijas kordiriģēšanas profesors Vladimirs Kontarevs. «Šī programma būs turpinājums mūsu klausītāju iepazīstināšanā ar A. Grečaņinova mūziku, kura nu jau vairāk nekā gadsimtu nenoiet no pasaules skatuvēm un ir lielo kolektīvu repertuārā,» VAK Latvija direktors Māris Ošlejs stāsta par Kalugā dzimušā un emigrācijā Ņujorkā mūžībā aizgājušā komponista A. Grečaņinova autorprogrammu. Tajā skanēs arī Pie Dievmātes mēs lūdzamies no Otrās Jāņa Zeltamutes liturģijas.

Mindaugs un Marta

Jaunos skaņdarbus, kurus korim Latvija un simfoniskajam orķestrim sacerējuši Jēkabs Jančevskis, Jānis Aišpurs un Rihards Zaļupe, Māris Sirmais diriģēs 25. augustā Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Jēkabs Jančevskis, kuru M. Sirmais piesaka kā vienu no mūsu pašlaik uzlecošajām pasaules līmeņa kompozīcijas zvaigznēm, radījis muzikālu stāstu No Letu zemes par Lietuvas karali Mindaugu un viņa mīļoto, 1253. gadā kronēto sievu Martu, kura, iespējams, nākusi no Latgales - no Madalāniem. Jaundarbs risināts astoņās daļās korim, stīgu orķestrim, perkusijām un teicējai - leģendas stāstītājai. Tieši teicēja, aktrise Zane Jančevska, rosinājusi pētīt mūsu sarežģīto senvēsturi, kurā ir daudz noslēpumu, jo «šajā laikā, kas ir tik trauksmains, mums ir jāapzinās sevi, savas saknes un personības». Vēstures faktus palīdzējusi vākt Eva Mārtuža, tekstus rakstījusi Lelde Stumbre. Skarta arī kara un miera tēma sievietes un vīrieša atšķirīgajos skatpunktos: sieviete sludina mieru, jo vēlas saglabāt savus mīļos, ģimeni, bet vīrieša uzdevums ir būt kareivīgam un aizstāvēt savu zemi ar zobenu. Akadēmiskās mūzikas krāsas papildinās Krāslavas meistara Aleksandra Maijera piedalīšanās ar pašdarinātajām stabulītēm, svilpauniekiem un citiem tautas instrumentiem.

Komponists un grupas Sound Poets līderis Jānis Aišpurs kompozīcijai I am the truth/Es esmu patiesība izvēlējies XII gadsimta persiešu mistiķa Farida Ud Dina Atara poēmu The Conference of the birds/Putnu sapulce - sūfisma reliģijas izpratnē alegoriski vēstītam cilvēka iekšējam ceļojumam no cilvēka līdz Dievam, līdz apskaidrībai. «Galvenā doma: Dievu mēs varam atrast ilgā ceļojumā paši sevī,» uzsver J. Aišpurs. Savukārt dzejnieku 200 lapaspušu garajai poēmai iedvesmojusi VIII gadsimta persiešu mistiķa Mansura el Haladža dzīve. Apskaidrības brīdī viņš pilsētas laukumā skaļi izsaucies: «Es esmu patiesība.» Pēc tam viņu apcietināja, spīdzināja un sadedzināja uz sārta. «Nu vairāk nekas nestāv starp mani un gaismu,» mistiķis teicis, dodoties pēdējā gaitā.

Riharda Zaļupes Credo in unum Deum ir piemiņas darbs viņa dzimtas saknēm, veltījums viņa vectēvam, pēc tautības burjatam. Radot meditatīvo, savdabīgi arhaisko opusu, autors pētījis visus pieejamos materiālus par Burjatiju.

Klezmeru lūgšanas

Klezmeru klarnetists Giora Feidmans, kurš nākamgad svinēs 80. jubileju un muzicē filmas Šindlera saraksts skaņu celiņā, ir pamatakmens Izraēlas garīgās mūzikas programmai, ko koris Latvija un Liepājas simfoniskais orķestris igauņu diriģenta Andresa Mustonena vadībā 27. augustā atskaņos Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē un 28. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Giora Feidmans piedzima Buenosairesā no Austroungārijas izceļojušu ebreju ģimenē. Kad tika izveidota Izraēlas valsts, viņš devās uz turieni, strādāja simfoniskajā orķestrī, bet 70.-80 gados kļuva par vienu no atpazīstamākajiem klezmeru mūzikas pārstāvjiem. Koncerta viešņa ir arī Izraēlas, Itālijas un ASV izglītību guvusi komponiste, daudzu prēmiju laureāte Betija Olivero.

Festivālu 5. septembrī Rīgas Sv. Pētera baznīcā noslēgs Antona Bruknera Mesa fa minorā kora Latvija un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā diriģenta Andra Pogas vadībā un ar lielisku solistu sastāvu: Inga Kalna, Ieva Parša, Boriss Stepanovs (Krievija), Rihards Mačanovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?