Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Cīņā ar sniegu Rīga pagaidām zaudē

«Jauno gadu pavadīju ārpus Rīgas un svētku iespaidā nebiju aizdomājies, cik var būt traki, ja sniegs manas mājas pagalmā ir «līdz lūpai»,» stāsta rīdzinieks Toms Bergs. Viņš dzīvo Pļavniekos, Salnas ielā, un ir atmetis cerību novietot pie mājas savu automašīnu, jo, sniega daudzumam pieaugot, brīvu vietu pagalmā kļūst aizvien mazāk.

Tomu satrauc arī tas, ka ielā ar divvirzienu kustību jau ilgāku laiku izbrauktas tikai divas sliedes. Šādu stāstu Rīgā ir tūkstošiem, taču galvaspilsētas vadība norāda - tiek darīts viss, kas iespējams. Izlietotā naudas summa, pēc neoficiāliem datiem, sasniegusi jau trīs miljonus latu, bet sinoptiķi sola, ka turpinās snigt.

Tīra pēc saraksta

Ielu uzturēšanas saraksti tiek veidoti, vadoties pēc vairākiem kritērijiem, primārās ir maģistrālās ielas, pa kurām kursē sabiedriskais transports, stāsta Rīgas domes (RD) Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Ķēdže. Sniegu izved no sabiedriskā transporta pieturvietām, gājēju tuneļiem un krustojumiem, kur ir apgrūtināta redzamība. Šobrīd īpaša uzmanība tiekot pievērsta ielu posmiem pie izglītības un medicīnas iestādēm. Katru dienu departaments publicē sarakstu, no kurām vietām sniegu plānots izvest. Piemēram, naktī no 3. uz 4. janvāri tika notīrīta teritorija 1,9 km2

apjomā, izvesti 18 297 m3 sniega jeb 1829 pašizgāzēja kravas, bet nokaisīti 5,8 km2

ceļu. Naktī no 4. uz 5. janvāri izvest sniegu bija plānots no 20 pieturām, 44 ielām, 31 izglītības iestādes, diviem satiksmes pārvadiem un četrām gājēju pārejām. To ielu saraksts, ko plānots tīrīt, esot pārāk garš, tāpēc to nepublicē. Taču ir acīmredzams fakts, ka nevienā plānā nav iekļautas salīdzinoši mazās ielas, kas atstātas pašplūsmā. Pat tuvu pilsētas centram šādās ielās valda visai neomulīga noskaņa. Piemēram, Palīdzības ielā, gluži blakus Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārvaldes ēkai, iela nav tīrīta ļoti sen, ietves ir iztīrītas, bet diviem cilvēkiem paiet garām grūti, turklāt starp ielu un ietvi sastumts augsts un stāvs sniega valnis, bet virs galvas karājas draudīgas lāstekas. Ielu tīrītāji gan norāda, ka bieži vien automašīnu īpašnieki neievēro aicinājumus pārvietot transportu, lai ielu varētu iztīrīt, daudzas mašīnas ielu malās stāv ilgstoši un ir ieputinātas tik pamatīgi, ka arī Rīgā nav izslēgts tāds gadījums kā Tukumā, kur traktora vadītājs, tīrot sniegu, nepamanīja zem tā esošo automašīnu un apskādēja.

Sniegu no pilsētas šogad ved uz sešām vietām - Getliņu poligonu, kā arī speciāli iekārtotiem laukumiem Kleistu, Pakalniešu, Rītausmas, Ozolciema un Krasta ielā. Uz Getliņiem sniegu ved pirmoreiz, un kopš 10. decembra tur nonākušas jau 3750 kravas jeb 36 000 m3 sniega. Ir dienas, kad atved tikai 40 kravu, bet ir arī tādas reizes, kad tiek pieņemtas 280 automašīnas diennaktī, stāsta SIA Getliņi Eko finanšu direktore Aija Breikša. Firmas, kas apkalpo pilsētu, sniegu Getliņos ber bez maksas, privātajiem būtu jāmaksā, taču viņi uz šejieni nebrauc.

Nespēj izkontrolēt

Tieši privātie namu apsaimniekotāji bieži vien grēko un neizved sniegu no savām teritorijām, vēl vairāk - ja pie mājas pašvaldība aizvāc sniega kaudzi, privātais apsaimniekotājs to uztver kā signālu, ka šīs kaudzes vietā var nogāzt sniegu no jumta vai izvest no pagalma, bet tas ir pārkāpums, par ko īpašnieku var sodīt, stāsta RD izpilddirektora Jura Radzeviča preses sekretārs Uģis Vidauskis. «Esmu sevi pieķēris pie rīcības, ka no darba mēģinu tikt pēc iespējas laicīgāk, lai tikai nenokavētu ieņemt vietu savam auto pie kāpņutelpas. Ir pavisam parasta parādība, ka kāds no rītiem ir jāstumj vai acu priekšā iegrimst. Cits vēl ir gājis tālāk - iztīrījis sev vietu un, kamēr darbā, tikmēr nolicis krēslu ar piestiprinātu savas mašīnas numuru,» stāsta T. Bergs.

Iedzīvotājiem ir iespējas sūdzēties par nenotīrītām ietvēm vai pagalmiem, un vislabāk to darīt izpilddirekcijās, kurās strādā administratīvās inspekcijas. Diena pārliecinājās, ka Pārdaugavas izpilddirekcijā sūdzība tika laipni uzklausīta un solīts pārbaudīt faktu par nenotīrītu ietvi Mūkusalas ielā zem dzelzceļa pārvada, taču pusotras dienas laikā efekta sūdzībai nebija. Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāve Inese Tīmane paskaidroja, ka RPP ziemas seku apkarošanā iesaistās tad, ja cilvēkiem nenotīrīto ielu un ietvju vai draudīgu lāsteku dēļ ir apdraudējums dzīvībai un veselībai. Jau drīzumā RD sola informēt par jauniem pasākumiem cīņā ar ziemu, taču vismaz pašlaik reālā situācija liecina, ka spēki ir par vājiem. Līgums par sniega tīrīšanu ar uzņēmumiem noslēgts 2010. gada sākumā uz pieciem gadiem, ņemot par pamatu iepriekšējo gadu vidējo statistiku, bet tad sniega bija daudz mazāk. Līgumos bija paredzēts, ka viena m3 izvešana izmaksās no Ls 6,3 līdz 6,8 bez PVN. Tomēr papildu līdzekļi tikšot atrasti, jo ir skaidrs, ka tādus vajadzēs vēl.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik maksā sniega izvešana?

Ja mājas iedzīvotāji ir gatavi maksāt, sniega izvešanu var organizēt arī paši. Rīgā ir vairāki desmiti uzņēmumu, kas nodrošina šādus pakalpojumus.
Vienā no uzņēmumiem skaidroja, ka vispirms jāzina, vai nepieciešams ekskavators Bobcat (15 Ls/h) vai jaudīgāka tehnika (18 Ls/h). Klāt jāpieskaita izvešanas cena - 4 lati par kubikmetru.
Citas firmas tarifs ir 35 lati par 10 kubikmetriem izvestā sniega, 20 latu par Bobcat transportēšanu un 15 latu stundā par tehnikas izmantošanu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?