Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Horoskopi

Vidusmēra iedzīvotājs, visticamāk, ikdienišķus remontdarbus paveic paša spēkiem, varbūt sarīkojot talku un iesaistot radus, draugus. Joprojām gana izplatīta parādība ir arī nopietnāku būvdarbu uzticēšana kaimiņam ar zelta rokām vai paziņu ieteiktai vai sludinājumu portālā uzietai lētai strādnieku brigādei, kas solās visu paveikt godam un lēti, bet bez līguma…

Latvijas Būvinženieru savienības speciālists Romāns Auniņš skaidro, kā atrast labu meistaru par saprātīgu samaksu un kādus dokumentus prasīt un sagatavot.

Var nākties pārmaksāt

Gan remontēt iekštelpas, gan veikt ēkas fasādes vai jumtu renovāciju, vai jebkurus citus būvdarbus bez līguma drīkst tikai ģimenes locekļi paši, ja viņiem piemīt šādas prasmes un pieredze - to nosaka likums. «Nav gan stingri definēts, kas ietilpst šajā kategorijā. Taču, lai veiktu nopietnus renovācijas vai pārbūves darbus, ir nepieciešams reģistrēts projekts, ko apstiprinājusi vietējā būvvalde. Arī tad, ja esat ieekonomējuši uz līgumu un darba samaksas rēķina, var gadīties kā tam skopajam, kas maksā divreiz. Ja gribēsiet māju pārdot, dāvināt, atstāt mantojumā, būs jāveic inventarizācija, novērtēšana, tiks skatīts sākotnējais projekts, un, ja dabā parādīsies tajā neatzīmētas būves, ja projektā būs, piemēram, četras telpas, bet jūs būsiet divas no tām apvienojuši paši saviem spēkiem, var gadīties, ka šie centieni tiks klasificēti kā nesankcionēta būvniecība un jums nāksies maksāt sodu,» skaidro Auniņš.

Arī tad, ja jūsu notekcauruli, piemēram, maina kaimiņš kopā ar savas meitas līgavaini, ar kuriem esat vienojušies par mazu samaksu naudā un graudā, bet savas saistības neesat atrunājuši uz papīra, darba karstumā pie jums var ierasties Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvji, konstatēt, ka nodarbojaties ar ēnu ekonomikas sildīšanu, un sodīt gan jūs, gan atsaucīgos meistarus.

Izpētiet reputāciju

Ne tikai bailēs no iestādēm un sodiem vēlams algot sertificētus, nopietnus meistarus un slēgt līgumu. Līgums ir garantija, ka darbu veicēji uzņemas atbildību par kvalitāti likumā noteiktajā garantijas laikā, kas ir no diviem līdz pieciem gadiem. Līgumā ieteicams atrunāt arī konkrētus kvalitātes kritērijus, prasības, par ko vienojies pasūtītājs un izpildītājs. «Iespējams, biedējoši var šķist daudzie normatīvi un dokumenti, kas jākārto. Taču vispirms iesaku painteresēties būvvaldē, tieši kas nepieciešams. Iespējams, tur jums varēs ieteikt arī, pie kā vērsties, lai sagatavotu projektu,» iesaka R. Auniņš. Projekts vajadzīgs arī ēkas renovācijai, siltināšanai u. tml. darbiem. Vispirms jāveic tehniskais novērtējums - kādi ir ēkas pamati, pārsegumi, jumts un citas daļas. Speciālists aizpilda noteiktu formu. Arī būvdarbu vadītājs ir tiesīgs to veikt. Izanalizējot tehniskās apsekošanas datus, izstrādā projektu - kādi darbi būs nepieciešami. Iespējams, ka gribas ēku tikai siltināt, bet izrādās, ka jāmaina vēl dažādi objekti - to uzrādīs tehniskais novērtējums un, izveidojot projektu, varēsiet arī saprast, kādas būs izmaksas un termiņi, ar ko jārēķinās. Ekonomikas ministrijas Būvniecības informācijas sistēmā ir informācija par katru sertificēto būvdarbu vadītāju. Auniņš iesaka izpētīt šo informāciju, izvērtēt, kāda ir konkrētā speciālista un viņa firmas reputācija un pieredze - tieši kādi darbi ir veikti līdz šim, kādi projekti realizēti - vai tā ir bijusi privātmāju būvniecība, viesnīcu, daudzdzīvokļu ēku vai sabiedrisko ēku celtniecība. «Normatīvu prasības ir stingras un no drošības un līdzekļu ekonomijas viedokļa tās jāievēro, tāpēc darbi jāplāno savlaicīgi, lai izvairītos no neparedzētiem izdevumiem un pārsteigumiem kvalitātes ziņā,» atgādina Romāns Auniņš un piebilst, ka tāmes par darbu un materiāliem ir dažādas un arī tās jāatrunā rakstiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?