Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Horoskopi

Bez ķiplokiem ziemā neiztikt! Krāsnī pagatavots aromātisks ēdiens, kam ķiplociņš piešķir pikanti mājīgu aromātu, līdzeklis pret vīrusiem un pirmajām rudens iesnām - ķiploks ir saimniecībā neaizstājams! Ķiploki pieder pie liliju dzimtas un sastopami arī savvaļā, bet dārzos mēs audzējam kultivētās šķirnes.

Tie satur ēteriskās eļļas un fitoncīdus, kas ir noderīgi veselībai. Ķiploku šķirņu ir daudz, bet pēc ražas nobriešanas laika un citām īpatnībām ir divi galveni veidi - ziemas un vasaras ķiploki. Augusta beigas un septembra sākums ir ķiploku ražas laiks, bet septembra nogalē un oktobra pirmajās dienās jāstāda ziemas ķiploki.

Jāatrod īstā vieta

Ķiplokiem patīk uzturvielām bagāta, mitra, bet irdena augsne, saulaina vieta dārzā, jo ēnā tie izstīdz. Augsni ieteicams ielabot ar kūtsmēsliem vai kompostu. Ķiplokus nevajag stādīt dziļi, pietiek, ja zeme nosedz auga daivu, tiem nepatīk arī augt pārāk cieši, tāpēc starp stādiem jāatvēl centimetrus 10 plata distance. Ķiplokus var stādīt pa vidu arī dažādiem citiem augiem, jo tiek uzskatīts, ka to aromāts atbaida atsevišķas kaitēkļu sugas, tomēr jāraugās, lai ķiploki netiek noēnoti vai neieaug nezālēs - tad tie nenobriedīs, kā nākas, būs nelieli. Ķiplokiem nepatīk augt vietās, kur pirms tam auguši kartupeļi vai bietes, bet derēs pērnās pākšaugu dobes, kāpostu, kabaču, gurķu dobes.

No sala nebaidās

Ziemas ķiplokus jāpagūst iestādīt tā, lai tie izdzen saknes un iesakņojas, bet vēl neparādās zaļš asns virs zemes, jo, lai arī šie augi ir ziemcietīgi un labi panes zemas temperatūras, asni var apsalt. Vasaras ķiplokus var stādīt jau agrā pavasarī, tiklīdz zeme ir gana sausa un sasilusi - ķiploku saknes spēj attīstīties no +1 līdz +3 grādu temperatūrā, bet dīgsti parādās +5 līdz +10 grādu temperatūrā. Labvēlīgākā gaisa temperatūra to augšanai un attīstībai ir +15 līdz +20 grādu, bet nobriešanai - +20 līdz +25 grādi.

Ķiploku garšas intensitāte ir atkarīga no šķirnes, bet daudz ko nosaka arī laika apstākļi - jo skarbāks bijis ķiploka augšanas laiks, jo izteiksmīgāk tas garšos, tomēr, lai iegūtu kvalitatīvu ražu, zemei jābūt gana auglīgai un augšanas apstākļiem piemērotiem.

Ķiplokiem mēdz piemesties arī dažādas kaites, gan neīstā miltrasa, gan puves. Tad tie jāapstrādā ar attiecīgajiem līdzekļiem. Ir dārzkopji, kas pirms stādīšanas ķiploku daiviņas izmērcē kālija permanganāta jeb zilo graudiņu šķīdumā. Nekādā gadījumā nestādiet bojātus vai savītušus ķiplokus!

Ziemas ķiplokiem veidojas ziedkopas. Tās jāapgriež, ja gribat ražu, bet varat audzēt un iegūt no tām sēklas stādīšanai.

Kārtīgi jāizžāvē

Ķiploki, gatavi novākšanai atkarībā no laikapstākļiem un vai tie ir ziemas vai vasaras ķiploki, ir no jūlija beigām līdz septembra vidum. Viens no gatavības rādītājiem ir lapu dzeltēšana un ķiploka forma. Tas ir gatavs, kad kļuvis plakans un no apakšas izskatās kā puķīte. Nevajag sagaidīt, kad daiviņas jau šķeļas, jo tad var iekļūt infekcija un ķiploku ražu sabojāt.

Ķiploki pirms glabāšanas jāžāvē ēnainā vietā un caurvējā. Vislabāk to darīt ar visiem lakstiem, izklājot vienmērīgā slānī. Kad laksti kārtīgi sakaltuši, arī paši ķiploki, visticamāk, ir gatavi. Tad lakstus apgriež un ķiplokus liek vai nu papīra turzās, vai klūgu grozos. Galvenais, lai netiek klāt mitrums, tas var izraisīt pelējumu. Optimālā glabāšanas temperatūra ir no nulles līdz +19 grādiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krāsas, ko odi ignorē

Līdz ar siltajiem vakariem atgriezusies kāda nepatīkama vasaras blakne – atgaiņāšanās no uzmācīgajiem odiem.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?